Maciek 08.01.2002 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 Mam działkę i chcę zacząć budowę w tym roku . Na razie pod uwagę biorę dom z bali. może ktoś budował tą technologią?Co myślicie o tej technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 08.01.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 Najpierw określ co masz na mysli "dom z bali"; czy to deski grubości np. 65 mm czy też bale okrągłe o średnicy np. 300 mm.Zdecydowana róźnica w budowaniu, mieszkaniu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Tez jestem zainteresowany tym tematem, a bale mam na mysli grubosci min 22 cm, czym sie rozni mieszkanie w domu z litych bali powiedzmu grubosci 22-30cm od domu drewnianego , gdzie sciany zbudowano z drewna o grubosci 9 cm i ocieplono od zewnatrz np.welna mineralna?Pozdrawiam.Pepper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.04.2002 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Trochę chyba ten wątek się uśpił. Chiałbym go obudzić bo jestem zainteresowany tym tematem. Też jestem ciekaw na czym polega różnica pomiędzy ścianą z bardzo grubych bali a ścianą z cieńszych izolowanych (na przykład wełną mineralną) od zewnątrz. Borę też pod rozwagę zakup chaty z bali z Podlasia albo innej części Polski, rozłożenie jej, przewiezienie i złożenie na działce z ewentualnym podrasowaniem (poddasze użytkowe, większe okna, wymiana starych elementów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2002 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Czy moze juz sie znalazl ten Bilgoraj? Tez jestem zainteresowany.Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Czy moze juz sie znalazl ten Bilgoraj? Tez jestem zainteresowany.Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.04.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 Biłgoraj był chyba w innym wątku ale to ten sam temat. Na razie się nie znalazł. TYlko przybywa zainteresowanych więc może by się jakoś zorganizować bardziej... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 10.04.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 Sam czekam na ten Biłgoraj ale namiar zna Fazzi a on chyba już buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.04.2002 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 A znasz Fazzi-ego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahda 17.04.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 W ostatnim Muratorze jest troche o nowych domach z bali, ceny poszczegolnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil63 17.04.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Mam do sprzedania z przeniesieniem 2 domy z bali, jeden duży 12x10 (bal grubości 10 cm, 6 pomieszczeń), drugi 10x8 (bal 9 cm) - stoją na Podlasiu. Domy - w bardzo dobrym stanie - są do kupienia za 11 i 8 tys. zł. Koszt przeniesienia przez fachową ekipę: 15 i 13 tys. zł. + koszty transportu. Zapewniam całościową logistykę tego przedsięwzięcia.Kamil[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.04.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU. CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM790ZŁ Z BALI 16/24910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIAPOZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 Ja zainteresowalem sie oferta firmy HONKA. Może miał ktos z nimi jakieś kontakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emek 27.06.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Ja zainteresowalem sie oferta firmy HONKA. Może miał ktos z nimi jakieś kontakty. Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 28.06.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę. Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emek 29.06.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę. Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia? Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna. Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga G-F 26.07.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę. Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia? Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna. Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą. Emek, czy wróciłeś z urlopu? Mam madzieję, że był udany... Proszę o zdjęcia Twojego domku i oczywiście jeżeli można przybliżony koszt budowy, bardzo mnie to ciekawi ponieważ obecnie jestem na etapie poszukiwania wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga G-F 26.07.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę. Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia? Gasol czy coś już znalazłeś? Chodzi mi o wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 27.07.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Emek - jakbyś mógł to i ja poproszę o przesłanie zdjęć. Również rozważam budowę domu z bala (przy ewentualnym zakupie działki leśnej ze starym domem drewnianym na podmurówce, z tym, że zostawić by tam należało samo podpiwniczenie i na to "nastawić" dom z bala, bo jeśli kupię inną oglądaną- na stoku nad rzeką, to bal raczej się nie sprawdzi)[email protected] Będę wdzięczna za zdjęcia:)Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 27.07.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 (przy ewentualnym zakupie działki leśnej ze starym domem drewnianym na podmurówce, z tym, że zostawić by tam należało samo podpiwniczenie i na to "nastawić" dom z bala, bo jeśli kupię inną oglądaną- na stoku nad rzeką, to bal raczej się nie sprawdzi) Aśka Cześć! Jeśli zrezygnujesz z tej działki nad rzeką i są to okolice Warszawy serdecznie proszę o namiar na nią. Czegoś takiego szukam. Pozdrawiam. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts