Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domy z bali

Maciek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez jestem zainteresowany tym tematem, a bale mam na mysli grubosci min 22 cm, czym sie rozni mieszkanie w domu z litych bali powiedzmu grubosci 22-30cm od domu drewnianego , gdzie sciany zbudowano z drewna o grubosci 9 cm i ocieplono od zewnatrz np.welna mineralna?Pozdrawiam.Pepper.

• 2 months później...

Trochę chyba ten wątek się uśpił. Chiałbym go obudzić bo jestem zainteresowany tym tematem.

Też jestem ciekaw na czym polega różnica pomiędzy ścianą z bardzo grubych bali a ścianą z cieńszych izolowanych (na przykład wełną mineralną) od zewnątrz.

Borę też pod rozwagę zakup chaty z bali z Podlasia albo innej części Polski, rozłożenie jej, przewiezienie i złożenie na działce z ewentualnym podrasowaniem (poddasze użytkowe, większe okna, wymiana starych elementów).

Mam do sprzedania z przeniesieniem 2 domy z bali, jeden duży 12x10 (bal grubości 10 cm, 6 pomieszczeń), drugi 10x8 (bal 9 cm) - stoją na Podlasiu. Domy - w bardzo dobrym stanie - są do kupienia za 11 i 8 tys. zł. Koszt przeniesienia przez fachową ekipę: 15 i 13 tys. zł. + koszty transportu. Zapewniam całościową logistykę tego przedsięwzięcia.

Kamil

[email protected]

DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU.

CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM

790ZŁ Z BALI 16/24

910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIA

POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE

• 4 years później...
Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę.

Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia?

Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna.

Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą.

• 4 weeks później...
Tak mogę polecić. Właśnie zakończyliśmy budowę.

Mozesz cos powiedziec odnosnie projektu, jakosci wykonania, ceny? Moze jakies zdjecia?

Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna.

Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą.

Emek, czy wróciłeś z urlopu?

Mam madzieję, że był udany...

Proszę o zdjęcia Twojego domku i oczywiście jeżeli można przybliżony koszt budowy, bardzo mnie to ciekawi ponieważ obecnie jestem na etapie poszukiwania wykonawcy

:D

Emek - jakbyś mógł to i ja poproszę o przesłanie zdjęć. Również rozważam budowę domu z bala (przy ewentualnym zakupie działki leśnej ze starym domem drewnianym na podmurówce, z tym, że zostawić by tam należało samo podpiwniczenie i na to "nastawić" dom z bala, bo jeśli kupię inną oglądaną- na stoku nad rzeką, to bal raczej się nie sprawdzi)

[email protected]

Będę wdzięczna za zdjęcia:)

Aśka

(przy ewentualnym zakupie działki leśnej ze starym domem drewnianym na podmurówce, z tym, że zostawić by tam należało samo podpiwniczenie i na to "nastawić" dom z bala, bo jeśli kupię inną oglądaną- na stoku nad rzeką, to bal raczej się nie sprawdzi)

Aśka

Cześć!

Jeśli zrezygnujesz z tej działki nad rzeką i są to okolice Warszawy serdecznie proszę o namiar na nią. Czegoś takiego szukam.

Pozdrawiam.

S.