Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domy z bali

Maciek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom będzie z bali okrągłych o średnicy 28 cm, na razie robimy taki projekt, być może w trakcie się coś zmieni (chodzi o wykonawcę), namiary podaję:

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe Elka

ul. Rynek 15

017 - 8654 125

Rzeszów

[email protected]

Strony niestety chyba nie mają

Witam

jesteśmy na etapie spryskiwania domu fobosem m4 zamierzamy potem impregnować go jedynką z woskiem(pierwsza warstwa) - doradca w OBI polecił dolanie do impregnatu 10 % rozpuszczalnika wtedy wsiąknie głębiej,

drugą warstwę chcemy malować lazurą V33.

czy możliwe jest takie połączenie?

jedynka jest impregnatem (woda, glony, promienie uv), v33 zawiera jeszcze lakier i dodatkowo zabezpiecza przed owadami

DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU.

CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM

790ZŁ Z BALI 16/24

910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIA

POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE

Cena np. 910 zł/m2, to cena czego? Jakiego stanu?

Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna.

Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą.

Czy mogę prosić jakąś fotkę Twojego domu na priv? Jaki ma metraż? Ile kosztował Cię domek w sumie, łącznie z wykończeniówką?

Czy drewniane domy, zwłaszcza z poddaszem użytkowym nie są głośne (mowa o np. tupaniu z poddasza słyszanym na dole - efekt puszki)?

Witam na watku balowym

Czytalam swego czasu caly watek, przymierzajac sie do budowy domu z bali. Dzis dostalam wycene od firmy x naszego domku i zwalila mnie z nog. W zwiazku z tym bardzo prosze osoby ktore buduja/wybudowaly sie o ustosunkowaniu sie do ceny.

Najpierw o domku: parterowy, prostokat, dach dwuspadowy. Dom jest nieduzy, 105 m

Teraz o materialach: okna drewno (w projekcie duze rozsuwane drzwi tarasowe), bale (klejone) 164x190, wiatroizolacja, dach brass, orynnowanie, instalacja wod-kan, elektr, wymurowany komin. Cena wg wyceny - prawie 1900 zl netto za metr Bez fundamentow. Czy to naprawde tyle kosztuje???? :roll

Witam na watku balowym

Czytalam swego czasu caly watek, przymierzajac sie do budowy domu z bali. Dzis dostalam wycene od firmy x naszego domku i zwalila mnie z nog. W zwiazku z tym bardzo prosze osoby ktore buduja/wybudowaly sie o ustosunkowaniu sie do ceny.

Najpierw o domku: parterowy, prostokat, dach dwuspadowy. Dom jest nieduzy, 105 m

Teraz o materialach: okna drewno (w projekcie duze rozsuwane drzwi tarasowe), bale (klejone) 164x190, wiatroizolacja, dach brass, orynnowanie, instalacja wod-kan, elektr, wymurowany komin. Cena wg wyceny - prawie 1900 zl netto za metr Bez fundamentow. Czy to naprawde tyle kosztuje???? :roll

Powiem tak: gdyby było to 1400 za metr, to warto byłoby się zastanawiać. Gdyby była to taka rewelacja, stałaby już masa domów całorocznych z bali/szkieletu. Jak narazie widzę prawie tylko domki letniskowe i karczmy budowane w tej technologii.

rewelacja - nierewelacja

Mysle ze to wynika z tego ze Polacy kochaja domy budowane metoda sprawdzona - czyli murowane. Brak zaufania...obawy...

Mysle rowniez ze piekno domow z drewna poniekad wynika z tego ze nie ma ich na kazdym zakrecie. Prezentuja soba inny klimat i dlatego czesc ludzi czuje do nich miete.

rewelacja - nierewelacja

Mysle ze to wynika z tego ze Polacy kochaja domy budowane metoda sprawdzona - czyli murowane. Brak zaufania...obawy...

Mysle rowniez ze piekno domow z drewna poniekad wynika z tego ze nie ma ich na kazdym zakrecie. Prezentuja soba inny klimat i dlatego czesc ludzi czuje do nich miete.

Eee tam. Polacy są oszczędni i gdyby była to sprawdzona i tania metoda, dawno by wiodła prym.

Niechęć do drewnianych domków może wynikać z przeświadczenia, iż dom budujemy na lata. A drewniany szkielecik kojarzy mi się z amerykańskimi filmami, gdzie ludzie co kilka lat zmieniają siedlisko, a i w przyczepie kempingowej przemieszkają z rok, jeśli trzeba ;)

karczmy zazwyczaj sa budowane z grubych bali (przynajmniej te w ktorych ja bylam), nie w drewnianym szieleciku

A co powiesz na temat goralskich chat?? Czyz nie sa one budowane na lata??

Nie zauwazylam aby Gorale przenosili sie co kilka lat. Mieszkaja w nich pokolenia.

Szkielecik amerykanski o ktorym piszesz rozni sie od szkielecika w Polsce - przynajmnniej w kilku polskich firmach technologia jest bardziej zaawansowana( na tyle ze daja nawet 50 lat gwarancji ).

Jak wiadomo sa zwolennicy i przeciwnicy - kazdy zaciekle broni swoich racji. Zycie na watku szkieletowym umarlo poniewaz jedni i drudzy sie pozarli. Nic z tego nie wyniklo. Nie ma sensu ciagnac i tutaj dyskusji bo zadnyc nowych wnioskow nie bedzie. Zwolennicy beda bronic swoich domow, niedowiarkowie beda niedowierzac, a reszcie pozostanie niesmak i sie stad wyniosa.

Ja jestem zdecydowany na dom z bala na razie przekonuje sie do bali tzw półokrągłych jest wieksza szansa że bal bedzie wtedy dobrze wysuszony, zewnątrz na czym mi zalezy bedzie wyglądał jak dom z grubego bala w środku płaskie sciany, ponadto dowiedziałem sie że dość wazna jest motoda łączenia bali tzn im wiksza powierzchnia styky tym w sumie lepiej.

Byłem już w kiliu domach wybieram sie jeszcze do domu o powierzchni ponad 250 m z bala właśnie półokągłego, dom jest zamieszkały już ponad 12 lat - jestem ciekawy co zastanę.

W innym watku prosiłme Was o doświadczenia z firmą JAZBAD jeśli ktoś takowe posiada prosze o kontakt

dzieki

DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU.

CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM

790ZŁ Z BALI 16/24

910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIA

POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE

Cena np. 910 zł/m2, to cena czego? Jakiego stanu?

Edzia swój dom już dawno wybudowała (byłem z żonką u niej) - ceny są zapewne nieaktualne. Byłem także w Stolluxie - okazali się dla mnie zbyt drodzy. Znalazłem inną ekipę - z Koniakowa i właśnie budują mi domek (tzn w tej chwili zapewne chowają się przed deszczem, bo pada). Około 100m kw, stan surowy zamknięty, okna drewniane DRUTEX, dachówka KORAMIC - to ma mnie wynieść jakieś 110kPLN (bez kosztów piwnicy). Podłogi i instalacje robię sam...

Edzia swój dom już dawno wybudowała (byłem z żonką u niej) - ceny są zapewne nieaktualne. Byłem także w Stolluxie - okazali się dla mnie zbyt drodzy. Znalazłem inną ekipę - z Koniakowa i właśnie budują mi domek (tzn w tej chwili zapewne chowają się przed deszczem, bo pada). Około 100m kw, stan surowy zamknięty, okna drewniane DRUTEX, dachówka KORAMIC - to ma mnie wynieść jakieś 110kPLN (bez kosztów piwnicy). Podłogi i instalacje robię sam...

Czyli żadna rewelacja. Jak doliczysz koszta posadzek, instalacji, wyjdzie jak w tradycyjnej, sprawdzonej technologii lub nawet drożej.

karczmy zazwyczaj sa budowane z grubych bali (przynajmniej te w ktorych ja bylam), nie w drewnianym szieleciku

A co powiesz na temat goralskich chat?? Czyz nie sa one budowane na lata??

Nie zauwazylam aby Gorale przenosili sie co kilka lat. Mieszkaja w nich pokolenia.

To, o czym mówisz teraz, to efekt starych domów z drewna, które niejeden nowy drewniany przeżyją. A to dlatego, że jakość drewna jest teraz dużo niższa, podobnie sprawy mają się z wilgotnością, większość firm robi na szybciucha.

Szkielecik amerykanski o ktorym piszesz rozni sie od szkielecika w Polsce - przynajmnniej w kilku polskich firmach technologia jest bardziej zaawansowana( na tyle ze daja nawet 50 lat gwarancji ).

Co to jest 50 lat na dom? Pomijająć fakt, że większość firm-krzaków stawiających drewniane domki za te 50 lat nie będzie na rynku.

Czyli żadna rewelacja. Jak doliczysz koszta posadzek, instalacji, wyjdzie jak w tradycyjnej, sprawdzonej technologii lub nawet drożej.

...ależ ja nie mówiłem, że chcę mieszkać TANIO. Ja chcę mieszkać w solidnym drewnianym domku z drewnianymi oknami, krytym dachówką. :lol: Jakby miało być ekonomicznie to postawiłbym dom z pustaków żużlowych, odeskował, pokrył zwykłą papą, założył najtańsze plastikowe okna ... :D

Do "sprawdzonej tradycyjnej technologii" dolicz koszt tynkowania, gruntowania, malowania, gładzi, tapety czy co tam jeszcze chcesz... Wyjdzie na jedno i to samo.

No ale to nie miejsce na dyskusje o wyższości świąt wielkanocnych nad świętem bożego narodzenia - każdy mieszkać będzie w tym, co sobie wymarzył (choć może niestety częściej w tym na co go stać - dobrze, że są kredyty...). Mnie osobiście urzekła atmosfera panująca w drewnianym domu, aksamitny dotyk woskowanych ścian... To trzeba spróbować, zobaczyć........... :D :) :D :)

Co to jest 50 lat na dom? Pomijająć fakt, że większość firm-krzaków stawiających drewniane domki za te 50 lat nie będzie na rynku.

to od Ciebie zalezy czy wybierzesz firme krzak - ja z takimi nie gadam

I obojetnie jaka technologia bedzie budowala - jesli zniknie - gwarancji nie bedzie

Mi 50 lat wystarczy - ja wtedy zejde z tego swiata

Moje dzieci mieszkac w nim pewnie nie zechca, tak jak ja nie mieszkam ze swoimi rodzicami. Ich dom ma wlasnie 50 lat i wymaga remontu (jest murowany, tradycyjna metoda, he he)

A Ty?? Siedzisz u mamy na karku?? Na pokoiku???

Noo...

Nie wiem dlaczego dalam sie wkrecic w ta przepychanke...Zamierzam postawic dom z bali. Ale nie lubie jak ktos na kogos jedzie.

Poprosilam o odpowiedz tych ktorzy buduja z bali. A dyskutuje z kims komu przeszkadza to ze inni czuja klimat drewna :roll: