Gasol 27.07.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Gasol czy coś już znalazłeś? Nie, jeszcze nie znalazlem. Generalnie kazdy wykonawca ma jakies 'felery', ciezko o idealnego, wiec jeszcze musze troche sie porozgladac i pomyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga G-F 27.07.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 To tak jak ja, ciągle szukam, wykonawcy dlatego zapytałam Ciebie, bo tak sobie skromnie pomyślałam, że może jak wybrałeś ja przyjżę się temu samemu.... pozdrowionka i mam nadzieję, że uda nam się znaleźć tego dobrego, pisz jak coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 27.07.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 pisz jak coś.. A jak z projektem? Bo ja projektu tez jeszcze nie wybralem:-/ Zalezy mi, by dom nie wygladal jak goralska chata, a wiekszosc gotowych projektow ma te wade (wg mnie oczywiscie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga G-F 27.07.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja zleciłam indywidualne wykonanie projektu pracowni w Rzeszowie, która zajmuje się projektowaniem domów drewnianych, będzie troszkę podobny tzn. układ wewnątrz do projektu Iznota z Mazurskich domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 27.07.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja zleciłam indywidualne wykonanie projektu pracowni w Rzeszowie A mozna prosic o podanie namiaru na te pracownie? Czy Twoj dom bedzie z bali okraglych? Jesli tak, to o jakiej srednicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga G-F 28.07.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dom będzie z bali okrągłych o średnicy 28 cm, na razie robimy taki projekt, być może w trakcie się coś zmieni (chodzi o wykonawcę), namiary podaję: Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe Elkaul. Rynek 15017 - 8654 125Rzeszów[email protected]Strony niestety chyba nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtask 30.07.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witamjesteśmy na etapie spryskiwania domu fobosem m4 zamierzamy potem impregnować go jedynką z woskiem(pierwsza warstwa) - doradca w OBI polecił dolanie do impregnatu 10 % rozpuszczalnika wtedy wsiąknie głębiej, drugą warstwę chcemy malować lazurą V33. czy możliwe jest takie połączenie? jedynka jest impregnatem (woda, glony, promienie uv), v33 zawiera jeszcze lakier i dodatkowo zabezpiecza przed owadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU. CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM 790ZŁ Z BALI 16/24 910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIA POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE Cena np. 910 zł/m2, to cena czego? Jakiego stanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami nawet ostatnio specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Co do ceny to nie jest tanio jednak nie da się tego określić jednoznacznie gdyż cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/. Wycena jest indywidualna. Fotki mogę puścić na maila ale najwcześniej za 2 tygodnie/urlop/.Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest bezdyskusyjna / jak dla mnie/.A gdy zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. Pan z firmy Mazurskie domy zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada /mój z doświadczenia ok 5 cm jak do tej pory/ . Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W jednej z firm chyba w Zduńskiej Woli w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc chyba nie ma się czym chwalić taka firma.Byłem w wielu domach Honki zbudowanych i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i usuwać usterki praktycznie już niemożliwe do usunięcia. Zrezygnowałem natomiast ze schodów i podłóg gdyż są drogie a jakościowo i wizualnie znacznie słabsze od dostępnych w Polsce.Ekipa super fachowa, szybka, sprawna i ogólnie ok. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. W razie pytań służę pomocą. Czy mogę prosić jakąś fotkę Twojego domu na priv? Jaki ma metraż? Ile kosztował Cię domek w sumie, łącznie z wykończeniówką? Czy drewniane domy, zwłaszcza z poddaszem użytkowym nie są głośne (mowa o np. tupaniu z poddasza słyszanym na dole - efekt puszki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 31.07.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam na watku balowymCzytalam swego czasu caly watek, przymierzajac sie do budowy domu z bali. Dzis dostalam wycene od firmy x naszego domku i zwalila mnie z nog. W zwiazku z tym bardzo prosze osoby ktore buduja/wybudowaly sie o ustosunkowaniu sie do ceny.Najpierw o domku: parterowy, prostokat, dach dwuspadowy. Dom jest nieduzy, 105 mTeraz o materialach: okna drewno (w projekcie duze rozsuwane drzwi tarasowe), bale (klejone) 164x190, wiatroizolacja, dach brass, orynnowanie, instalacja wod-kan, elektr, wymurowany komin. Cena wg wyceny - prawie 1900 zl netto za metr Bez fundamentow. Czy to naprawde tyle kosztuje???? :roll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam na watku balowym Czytalam swego czasu caly watek, przymierzajac sie do budowy domu z bali. Dzis dostalam wycene od firmy x naszego domku i zwalila mnie z nog. W zwiazku z tym bardzo prosze osoby ktore buduja/wybudowaly sie o ustosunkowaniu sie do ceny. Najpierw o domku: parterowy, prostokat, dach dwuspadowy. Dom jest nieduzy, 105 m Teraz o materialach: okna drewno (w projekcie duze rozsuwane drzwi tarasowe), bale (klejone) 164x190, wiatroizolacja, dach brass, orynnowanie, instalacja wod-kan, elektr, wymurowany komin. Cena wg wyceny - prawie 1900 zl netto za metr Bez fundamentow. Czy to naprawde tyle kosztuje???? :roll Powiem tak: gdyby było to 1400 za metr, to warto byłoby się zastanawiać. Gdyby była to taka rewelacja, stałaby już masa domów całorocznych z bali/szkieletu. Jak narazie widzę prawie tylko domki letniskowe i karczmy budowane w tej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 31.07.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 rewelacja - nierewelacjaMysle ze to wynika z tego ze Polacy kochaja domy budowane metoda sprawdzona - czyli murowane. Brak zaufania...obawy...Mysle rowniez ze piekno domow z drewna poniekad wynika z tego ze nie ma ich na kazdym zakrecie. Prezentuja soba inny klimat i dlatego czesc ludzi czuje do nich miete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 rewelacja - nierewelacja Mysle ze to wynika z tego ze Polacy kochaja domy budowane metoda sprawdzona - czyli murowane. Brak zaufania...obawy... Mysle rowniez ze piekno domow z drewna poniekad wynika z tego ze nie ma ich na kazdym zakrecie. Prezentuja soba inny klimat i dlatego czesc ludzi czuje do nich miete. Eee tam. Polacy są oszczędni i gdyby była to sprawdzona i tania metoda, dawno by wiodła prym. Niechęć do drewnianych domków może wynikać z przeświadczenia, iż dom budujemy na lata. A drewniany szkielecik kojarzy mi się z amerykańskimi filmami, gdzie ludzie co kilka lat zmieniają siedlisko, a i w przyczepie kempingowej przemieszkają z rok, jeśli trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.08.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 karczmy zazwyczaj sa budowane z grubych bali (przynajmniej te w ktorych ja bylam), nie w drewnianym szielecikuA co powiesz na temat goralskich chat?? Czyz nie sa one budowane na lata??Nie zauwazylam aby Gorale przenosili sie co kilka lat. Mieszkaja w nich pokolenia. Szkielecik amerykanski o ktorym piszesz rozni sie od szkielecika w Polsce - przynajmnniej w kilku polskich firmach technologia jest bardziej zaawansowana( na tyle ze daja nawet 50 lat gwarancji ). Jak wiadomo sa zwolennicy i przeciwnicy - kazdy zaciekle broni swoich racji. Zycie na watku szkieletowym umarlo poniewaz jedni i drudzy sie pozarli. Nic z tego nie wyniklo. Nie ma sensu ciagnac i tutaj dyskusji bo zadnyc nowych wnioskow nie bedzie. Zwolennicy beda bronic swoich domow, niedowiarkowie beda niedowierzac, a reszcie pozostanie niesmak i sie stad wyniosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRYMUS_BMW 01.08.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ja jestem zdecydowany na dom z bala na razie przekonuje sie do bali tzw półokrągłych jest wieksza szansa że bal bedzie wtedy dobrze wysuszony, zewnątrz na czym mi zalezy bedzie wyglądał jak dom z grubego bala w środku płaskie sciany, ponadto dowiedziałem sie że dość wazna jest motoda łączenia bali tzn im wiksza powierzchnia styky tym w sumie lepiej. Byłem już w kiliu domach wybieram sie jeszcze do domu o powierzchni ponad 250 m z bala właśnie półokągłego, dom jest zamieszkały już ponad 12 lat - jestem ciekawy co zastanę. W innym watku prosiłme Was o doświadczenia z firmą JAZBAD jeśli ktoś takowe posiada prosze o kontakt dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 01.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 DO BALOWICZOW /AMATORÓW DOMÓW Z BALI/JUŻ BYŁAM PRAWIE ZDECYDOWANA NA COŚ ALE CZYTAJĄC TU RÓŻNE OPINIE SAMA NIE WIEM CO ROBIĆ.ZNALAZŁAM PROJEKT W FIRMIE STOLLUX I WYKONAWCĘ TEŻ STOLLUX.JEST TO FIRMA Z ISTEBNEJ. WIDZIAŁAM DOM KTÓRY OBECNIE BUDUJĄ WYGLĄDA NA PORZĄDNĄ ROBOTĘ. NIE MIAŁAM OKAZJI ZASTAĆ TAM WŁAŚCICIELA I POROZMAWIAĆ ALE Z ZEWNĄTRZ WYGLĄDA O.K.BALE NIESTETY PĘKAJĄ I TRZEBA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZIĆ ALE PONOĆ NIE TRACI TO NA UBYTKU CIEPŁA- TO OPINIA UŻYTKOWNIKA DOMU Z BALI, KTÓRY MIESZKA JUŻ 6 LAT TO PROJEKTANT MOJEGO PRZYSZŁEGO DOMU. CENY Z LUTEGO B.R. 740ZŁ/M2 Z BALI 12/24 CM 790ZŁ Z BALI 16/24 910ZŁ Z BALI 20/24 TEN NIE WYMAGA DODATKOWEGO OCIEPLENIA POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE Cena np. 910 zł/m2, to cena czego? Jakiego stanu? Edzia swój dom już dawno wybudowała (byłem z żonką u niej) - ceny są zapewne nieaktualne. Byłem także w Stolluxie - okazali się dla mnie zbyt drodzy. Znalazłem inną ekipę - z Koniakowa i właśnie budują mi domek (tzn w tej chwili zapewne chowają się przed deszczem, bo pada). Około 100m kw, stan surowy zamknięty, okna drewniane DRUTEX, dachówka KORAMIC - to ma mnie wynieść jakieś 110kPLN (bez kosztów piwnicy). Podłogi i instalacje robię sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 01.08.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Edzia swój dom już dawno wybudowała (byłem z żonką u niej) - ceny są zapewne nieaktualne. Byłem także w Stolluxie - okazali się dla mnie zbyt drodzy. Znalazłem inną ekipę - z Koniakowa i właśnie budują mi domek (tzn w tej chwili zapewne chowają się przed deszczem, bo pada). Około 100m kw, stan surowy zamknięty, okna drewniane DRUTEX, dachówka KORAMIC - to ma mnie wynieść jakieś 110kPLN (bez kosztów piwnicy). Podłogi i instalacje robię sam... Czyli żadna rewelacja. Jak doliczysz koszta posadzek, instalacji, wyjdzie jak w tradycyjnej, sprawdzonej technologii lub nawet drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 01.08.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 karczmy zazwyczaj sa budowane z grubych bali (przynajmniej te w ktorych ja bylam), nie w drewnianym szieleciku A co powiesz na temat goralskich chat?? Czyz nie sa one budowane na lata?? Nie zauwazylam aby Gorale przenosili sie co kilka lat. Mieszkaja w nich pokolenia. To, o czym mówisz teraz, to efekt starych domów z drewna, które niejeden nowy drewniany przeżyją. A to dlatego, że jakość drewna jest teraz dużo niższa, podobnie sprawy mają się z wilgotnością, większość firm robi na szybciucha. Szkielecik amerykanski o ktorym piszesz rozni sie od szkielecika w Polsce - przynajmnniej w kilku polskich firmach technologia jest bardziej zaawansowana( na tyle ze daja nawet 50 lat gwarancji ). Co to jest 50 lat na dom? Pomijająć fakt, że większość firm-krzaków stawiających drewniane domki za te 50 lat nie będzie na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 01.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Edzia swój dom już dawno wybudowała (byłem z żonką u niej) - ceny są zapewne nieaktualne. Byłem także w Stolluxie - okazali się dla mnie zbyt drodzy. Znalazłem inną ekipę - z Koniakowa i właśnie budują mi domek (tzn w tej chwili zapewne chowają się przed deszczem, bo pada). Około 100m kw, stan surowy zamknięty, okna drewniane DRUTEX, dachówka KORAMIC - to ma mnie wynieść jakieś 110kPLN (bez kosztów piwnicy). Podłogi i instalacje robię sam... Czyli żadna rewelacja. Jak doliczysz koszta posadzek, instalacji, wyjdzie jak w tradycyjnej, sprawdzonej technologii lub nawet drożej. ...ależ ja nie mówiłem, że chcę mieszkać TANIO. Ja chcę mieszkać w solidnym drewnianym domku z drewnianymi oknami, krytym dachówką. Jakby miało być ekonomicznie to postawiłbym dom z pustaków żużlowych, odeskował, pokrył zwykłą papą, założył najtańsze plastikowe okna ... Do "sprawdzonej tradycyjnej technologii" dolicz koszt tynkowania, gruntowania, malowania, gładzi, tapety czy co tam jeszcze chcesz... Wyjdzie na jedno i to samo. No ale to nie miejsce na dyskusje o wyższości świąt wielkanocnych nad świętem bożego narodzenia - każdy mieszkać będzie w tym, co sobie wymarzył (choć może niestety częściej w tym na co go stać - dobrze, że są kredyty...). Mnie osobiście urzekła atmosfera panująca w drewnianym domu, aksamitny dotyk woskowanych ścian... To trzeba spróbować, zobaczyć........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.08.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Szkielecik amerykanski o ktorym piszesz rozni sie od szkielecika w Polsce - przynajmnniej w kilku polskich firmach technologia jest bardziej zaawansowana( na tyle ze daja nawet 50 lat gwarancji ). Co to jest 50 lat na dom? Pomijająć fakt, że większość firm-krzaków stawiających drewniane domki za te 50 lat nie będzie na rynku. to od Ciebie zalezy czy wybierzesz firme krzak - ja z takimi nie gadam I obojetnie jaka technologia bedzie budowala - jesli zniknie - gwarancji nie bedzie Mi 50 lat wystarczy - ja wtedy zejde z tego swiata Moje dzieci mieszkac w nim pewnie nie zechca, tak jak ja nie mieszkam ze swoimi rodzicami. Ich dom ma wlasnie 50 lat i wymaga remontu (jest murowany, tradycyjna metoda, he he) A Ty?? Siedzisz u mamy na karku?? Na pokoiku??? Noo... Nie wiem dlaczego dalam sie wkrecic w ta przepychanke...Zamierzam postawic dom z bali. Ale nie lubie jak ktos na kogos jedzie. Poprosilam o odpowiedz tych ktorzy buduja z bali. A dyskutuje z kims komu przeszkadza to ze inni czuja klimat drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts