Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja uważam ta:

1. wspywanie piasku w środek przed kopaniem- bzdura- to nie wyjdzie, będzie przeszkadzał;

2. kupowanie skoczka i ty podobnych rzeczy, że ubić pod jeden budynek- większego mistrzostwa nie widziałem, równie dobrze można kupić piekarnię, aby zjeść bułkę na śniadanie

3. ja to zorbiłem jeszcze inaczej- wynająłem firmę brukarską, przyjechali i wsłasnym sprzętem zrobili, miałem zagęszczarkę 500 kG ( dowalała równo), do tego skoczek, a na sam koniec zagęszczarka 100 kg, aby ubić już tylko górną warstwę piasku- cena 250pln, zrobione solidnie, dobrym sprzętem i zszedł na to prawie cały dzień!

4. przestrzegam przed lekceważącym podejściem do tematu zagęszczania, to jet wbrew pozorom trudna rzecz i trzeba wiedzieć jak to zrobiC

5. niech nikt z Was nie wpadnie na taki pomysł jak ja :evil: aby zaoszcędzić nasypałem japierw w wykopy gliny, która wcześniej została wykopana- tego nawet jalepsze urządzenie nie ubije, robi się tzw. pulpa i można sobie poskakać na po balonie, musiałem na nowo wykopywać, ale potem dawałem taką mieszankę kamieni g liną (z hałdy obok obwodnicy bytomskiej) i to ubijało się już dobrze :lol:

https://forum.murator.pl/topic/31908-zasypywanie-piaskiem-fundamentow/page/3/#findComment-626039

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja wsypałem piasek - pierwszą warstwę i zalałem wodą z hydrantu. Ubiło się na kamień :) Z druga tak samo. A te 2-3 cm co zostały to już zasypałem recznie. Choćbyście nie wiem jak zagęszczali i tak późźniej usiadzie ten 1 cm, wyrównałem chudziakiem, żadszym.
https://forum.murator.pl/topic/31908-zasypywanie-piaskiem-fundamentow/page/3/#findComment-626073

A ja wsypałem piasek - pierwszą warstwę i zalałem wodą z hydrantu. Ubiło się na kamień :) Z druga tak samo. A te 2-3 cm co zostały to już zasypałem recznie. Choćbyście nie wiem jak zagęszczali i tak późźniej usiadzie ten 1 cm, wyrównałem chudziakiem, żadszym.

Święte słowa. U mnie po solidnym (patrzyłem) ubiciu skoczkiem 250kg i odczekaniu pół roku przez zimę siadło właśnie gdzieś tyle. Potem dobijałem jeszcze raz i dopiero chudziak.

Leon - jak zaczniesz zagęszczać od środka świeży fundament to jest duża szansa że Ci się rozpęknie. Moja ekipa czekała dwa tygodnie żeby przeschła ściana.

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/31908-zasypywanie-piaskiem-fundamentow/page/3/#findComment-626144