Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek a inne źródła ciepła

Jaki jest udział kominka w ogrzewaniu Waszego domu:  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki jest udział kominka w ogrzewaniu Waszego domu:

Recommended Posts

Jaki procentowy udział w ogrzewaniu Waszych domów stanowi ciepło z kominka? Prosimy też o komentarz. Czy liczycie, ile zyskujecie paląc w kominku? Dziękujemy

Jak obliczyć?

Jeśli np. kominek grzeje przez 4 godziny na dobę, to:

X=100 x 4:24 = 16,7%

Jeśli grzeje przez 10 godzin w tgodniu, to:

X=100 x 10:(24x7) = 6%

Gość M@riusz_Radom

A jak, według Redakcji, obliczyć procentowy udział kominka w procesie ogrzewania? Jakies instrukcje ?

TNX za instrukcje ;) Teraz wyniki ankiety będą miały sens bo każdy oblicza według tego samego wzoru.

Palenie w kominku na dzień dzisiejszy to dla mnie temat "abstrakcja", bo jeszcze nie mieszkam więc nie powinnam zabierać głosu. Moje kominy i rozkład pomieszczeń pozwala mi na podłączenie stylowych "kóz", kiedy nadejdą ciężkie czasy, a do tego czasu mamy ogrzewanie podłogowe plus kaloryfery (na piętrze), plus piec węglowy w kuchni no i kominek.

Ale opierając się na doświadczeniach przyjaciół to kominek jest w 80% jednym z źródeł ciepła (powietrze z kominka ogrzewa pozostałe pomieszczenia, gdzie jedynym minusem są smugi przy otworach doprowadzających ciepłe powietrze i czasem "zapach"). Pozdrawiam, mama :wink:

Nasz Turbokominek zapewnia nam 100 % ciepła w domu (w tym sezonie), w przyszłym pewnie będzie mniej, bo uruchomimy dla wygody piec olejowy. Wprawdzie łazienka dogrzewana jest przez 2 godziny dziennie elektryczną matą podłogową, ale i bez niej mogłoby się obejść...

Rozumiem, że chodzi o sezon grzewczy, bo teraz w 100 % wystarcza system solarny... wnętrze przez okna, a woda przez kolektory :D

Zaznaczyłam opcję 50%, ale jeszcze budujemy, wiec zobaczymy jak będzie w praktyce.

Mam już kupiony wkład (tarnawa 18 kw), będzie rozprowadzenie ciepła , a oprócz tego ogrzewanie elektryczne (głownie piece akumulacyjne firmy Inproel). Zobaczymy która opcja przewazy, czy bedziemy grzać głównie kominkiem czy elektrycznie? Uważam, ze przy obecnych cenach drewna ogrzewanie kominkowe przestaje już miec uzasadnienie strikte ekonomiczne, u nas to raczej chęc uniezaleznienia się od prądu (jakby co) i chyba atawizm :wink: , patrzenie w ogien i ten przyjemny rodzaj ciepełka pochodzacy od naturalnego ognia, którego nie zapewni mi żadne inne ogrzewanie.

Jeszcze nie mieszkamy ale często bywam w maszym domu.

Narazie jest kominek z rozprowadzeniem ciepła a w przyszłości dodatkowo ogrzewanie elektryczne konwektorowe.

Póki co wszystkim jeszcze dużą frajdę sprawia palenie w kominku.

Zaznaczyłam przezornie 80 %, ale podejrzewam, że w miarę upływu czasu proporcje mogą się zmienić na rzecz ogrzewania elektrycznego.

pozdrawiam

Edzia