Redakcja 18.04.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Jaki procentowy udział w ogrzewaniu Waszych domów stanowi ciepło z kominka? Prosimy też o komentarz. Czy liczycie, ile zyskujecie paląc w kominku? Dziękujemy Jak obliczyć?Jeśli np. kominek grzeje przez 4 godziny na dobę, to:X=100 x 4:24 = 16,7% Jeśli grzeje przez 10 godzin w tgodniu, to:X=100 x 10:(24x7) = 6% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 18.04.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 A jak, według Redakcji, obliczyć procentowy udział kominka w procesie ogrzewania? Jakies instrukcje ? TNX za instrukcje Teraz wyniki ankiety będą miały sens bo każdy oblicza według tego samego wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 18.04.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Palenie w kominku na dzień dzisiejszy to dla mnie temat "abstrakcja", bo jeszcze nie mieszkam więc nie powinnam zabierać głosu. Moje kominy i rozkład pomieszczeń pozwala mi na podłączenie stylowych "kóz", kiedy nadejdą ciężkie czasy, a do tego czasu mamy ogrzewanie podłogowe plus kaloryfery (na piętrze), plus piec węglowy w kuchni no i kominek. Ale opierając się na doświadczeniach przyjaciół to kominek jest w 80% jednym z źródeł ciepła (powietrze z kominka ogrzewa pozostałe pomieszczenia, gdzie jedynym minusem są smugi przy otworach doprowadzających ciepłe powietrze i czasem "zapach"). Pozdrawiam, mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 18.04.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Troche nie rozumiem tej ankiety. A co jesli mam inne źródło ogrzewania a kominkiem tylko dogrzewam w chłodniejsze dni. Ale swoja droga po awarii pieca to teraz jedyne moje żródło ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 20.04.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Palę w kominku rekreacyjnie, dla przyjemności. A że robi się cieplej to już zupełne szczęście. Zobaczymy następnej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.04.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Trudno powiedzieć... Większość z nas dopiero buduje domy Czyli może o założeniach raczej. U mnie ewentualne dogrzewanie przed włączeniem kotła gazowego (w zasadzie przełączeniem) w zimne późnowiosenne bądź wczesnojesienne dni. Czyli jakieś 0,00005% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.04.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Brak pozycji 0%. U mnie kominek nie jest używany. Tak bardzo niepotrzebny, że choć kupiony mam wkład to go nawet nie podłączyłem. Nie mam zamiaru ogrzewać domu kominkiem. Nie widzę też oszczędności związanych z wkładem kominkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 21.04.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Zaznaczyłam pierwszą opcję, ale sądzę, że te 10% to i tak sporo na wyrost. Kupiłam jesienią 5 kubików drewna, na najbliższe 3-4 lata mam wkład do kominka zapewniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 22.04.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Nasz Turbokominek zapewnia nam 100 % ciepła w domu (w tym sezonie), w przyszłym pewnie będzie mniej, bo uruchomimy dla wygody piec olejowy. Wprawdzie łazienka dogrzewana jest przez 2 godziny dziennie elektryczną matą podłogową, ale i bez niej mogłoby się obejść... Rozumiem, że chodzi o sezon grzewczy, bo teraz w 100 % wystarcza system solarny... wnętrze przez okna, a woda przez kolektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.04.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 od połowy października do teraz spaliłem drzewa w kominku za 400złi oleju za ok.1000zł to daje ok.30%PS. Od 1 lutego olej podgrzewa cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 24.04.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Teraz minumum 30 % - od września suszyliśmy kominkiem dom non stop mieszkamy od lutego i grzejemy prawie każdego dnia. W sumie licząc caly okres grzewczy to powinnam napisać 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 25.04.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 nie zagłosowałem bo jeszcze nie mieszkam "z kominkiem". wzór do obliczania wg. redakcji to wzór "czasowy", proponuję uwzględniać jeszcze wzór "kosztowy" (np. drewno 500, gaz 1500 i mamy 25%) no i jeszcze można wzór "kaloryczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACIEJ.R 25.04.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 OGRZEWAM TYLKO KOMINKIEM Z ROZPROWADZENIEM . DOM 100 M ,A ROCZNIE SPALAM OK. 8-10 MP DĘBINY ZA OK. 1200 PLN . W DOMU TEMP.22-25 STOPNI.POLECAM!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 26.04.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Zaznaczyłam opcję 50%, ale jeszcze budujemy, wiec zobaczymy jak będzie w praktyce. Mam już kupiony wkład (tarnawa 18 kw), będzie rozprowadzenie ciepła , a oprócz tego ogrzewanie elektryczne (głownie piece akumulacyjne firmy Inproel). Zobaczymy która opcja przewazy, czy bedziemy grzać głównie kominkiem czy elektrycznie? Uważam, ze przy obecnych cenach drewna ogrzewanie kominkowe przestaje już miec uzasadnienie strikte ekonomiczne, u nas to raczej chęc uniezaleznienia się od prądu (jakby co) i chyba atawizm , patrzenie w ogien i ten przyjemny rodzaj ciepełka pochodzacy od naturalnego ognia, którego nie zapewni mi żadne inne ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 26.04.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Podobnie jak Honorata zaznaczyłem 50%. Też zamierzam mieć ogrzewanie elektryczne tyle że nie akumulacyjne. Kominek zakładam, że bedzie grzał w dzień, a elektryka w nocy i wtedy, gdy nie bedzie się chciało napalić w kominku. Nie wiem jakie to da oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 27.04.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ogrzewam kominkiem dom 120m2 przez cały sezon grzewczy.Koszt 2400.Ogrzewanie podlogowe w łazlence i kuchni na parterze włączyłam tylko raz na 10h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 ogrzewanie DGP +gaz CWU + podłogówka dla ciepłych nóżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 28.04.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jeszcze nie mieszkamy ale często bywam w maszym domu.Narazie jest kominek z rozprowadzeniem ciepła a w przyszłości dodatkowo ogrzewanie elektryczne konwektorowe.Póki co wszystkim jeszcze dużą frajdę sprawia palenie w kominku.Zaznaczyłam przezornie 80 %, ale podejrzewam, że w miarę upływu czasu proporcje mogą się zmienić na rzecz ogrzewania elektrycznego.pozdrawiamEdzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 04.05.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 mam zamiar uzywac kominka w celach rekreacyjnych nie wyobrazam sobie powrotu do domu ladowania do kominka zeby bylo cieplo jestem zbyt wygodna stawiam na wygode - na gaz, a kominek na dlugie zimne wieczory z lampka wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 04.05.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 U mnie kominek nie jest jedynym źródłem ciepła, mam jeszcze konwektorki elektryczne, ale uruchamiam je tylko sporadycznie. Dla mnie brak jest pozycji 99%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts