Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy ze sprzedażą mieszkania

Recommended Posts

Jestem w trakcie sprzedaży mieszkania. Od miesiąca są w internecie (na razie ogłaszam się tylko tam) moje ogłoszenia i zaczyna mnie niepokoić to,że jedynymi dzwoniącymi są agencje nieruchomości. Zastanawiam się czy już opuszczać cenę czy jeszcze czekać.Cena jest raczej z tych wyższych na tym terenie,ale mieszkanie ma świetną lokalizację.Czy to normalne,że przez miesiąc zgłosił się tylko jeden chętny do oglądania a tak to same agencje?

Mam jeszcze pytanie odnośnie agencji.Nie unikam ich,ale zastrzegam,że wszelkie umowy będę spisywać dopiero gdy przyprowadzą chętnego na kupno .Takie rady wyczytałam na muratorze,pozatym boję się niuansów tych umów,nie chcę się w coś wpakować.Niektóre agencje nie chcą wtedy współpracować bo tłumaczą się,że teraz są takie przepisy,że oni muszą mieć podkładkę na to,że wystawiają nasze mieszkanie.Inne agencje jakoś nie upominają się o umowę.Sama nie wiem co o tym myśleć.Spisywać te umowy na wstępie czy jak przyprowadzą klienta ?

Gość M@riusz_Radom

Mimo wszystko szukałbym klienta na własną rekę. Daj ogłoszenia wlokalnej prasie i cyklicznie je powtarzaj.

Problem jest wtedy, gdy nie masz czasu aby wieczorkami spotykać się z potencjalnymi nabywcami - wtedy pozostaje agencja z ich dziwnymi zapisami w umowie ;)

A przeczytaj je dobrze, coby nie było sytuacji, kiedy sam sprzedasz mieszkanie i będziesz musiał odpalić dolę agencji..

M@riusz ma rację.

Ja też szukając działki wiedziałem już co to jest internet i co to jest Forum Muratora itd. ale ogłoszeń szukałem WYŁĄCZNIE w prasie lokalnej.

W sumie to jest naturalniejsze: internet to cały świat i więcej wyszukiwania, poza tym wielu ludzi ma np. internet tylko w firmie a w domu mają już dość komputera (oczy też muszą kiedyś odpocząć) albo szuka głównie żona (u mnie też tak było: Agnieszka dokonywała przeglądu prasy i pierwszej selekcji, a ja potem dzwoniłem i jeździłem oglądać).

Powodzenia!

Nie podpisuj umowy na wyłączność.

A tak to jeśli agencja chce pośredniczyć to niech przyprowadza klientów. Spr tylko jaka prowizję masz zapłacić i kiedy? Jesli po sprzedaży to OK.

A poza tym ja kupiłem działkę poprzez agencję, bo tak to jeździłem i jeździłem i nic nie mogłem znaleźć.

A w temacie mieszkania to poleceam dać znać sąsiadom, może na słupie powiesić kartkę z nr na komórkę. Myslę, że to powinno pomóc.

Ja swoje mieszkanie własnie sprzedaję i wystarczyło, że powiedziałem sąsadom i mam prawie procesję i licytacje...

Wstrzymaj się z obniżaniem ceny. Większość potencjalnych nabywców i tak liczy, że uda im się "uhandlować" z 15%.

Ja sprzedałam dom za pomocą ogłoszenia w internecie - bez pośredników (zajęło mi to 4 miesiące).

Ale ogłoszenie koniecznie wyróżnij i załącz zdjęcia. Bez zdjęć ogłaszanie się przez internet jest bez sensu

Co prawda dopiero robimy więźbę,ale już sprzedaliśmy mieszkanie.Zajęło nam to... .W sumie to nic nam nie zajęło.Sąsiedzi z IV p.dowiedzieli się,że będziemy sprzedawać i sami wystąpili z propozycją kupna.Ustaliliśmy tylko cenę,jak na radomskie warunki-niezłą.Sąsiad wyjął z kieszeni 10tys tak,żebyśmy się nie rozmyślili.W sobotę dopłacą jeszcze do 1/3 wartości a reszta w czerwcu.Mieszkać możemy do końca roku.

Co prawda dopiero robimy więźbę,ale już sprzedaliśmy mieszkanie.Zajęło nam to... .W sumie to nic nam nie zajęło.Sąsiedzi z IV p.dowiedzieli się,że będziemy sprzedawać i sami wystąpili z propozycją kupna.Ustaliliśmy tylko cenę,jak na radomskie warunki-niezłą.Sąsiad wyjął z kieszeni 10tys tak,żebyśmy się nie rozmyślili.W sobotę dopłacą jeszcze do 1/3 wartości a reszta w czerwcu.Mieszkać możemy do końca roku.

Potwierdza to moją teorię, że wystarczy dać znać sąsiadom, a będą procesje... :lol:

• 9 years później...
Jestem w trakcie sprzedaży mieszkania. Od miesiąca są w internecie (na razie ogłaszam się tylko tam) moje ogłoszenia i zaczyna mnie niepokoić to,że jedynymi dzwoniącymi są agencje nieruchomości. Zastanawiam się czy już opuszczać cenę czy jeszcze czekać.Cena jest raczej z tych wyższych na tym terenie,ale mieszkanie ma świetną lokalizację.Czy to normalne,że przez miesiąc zgłosił się tylko jeden chętny do oglądania a tak to same agencje?

Mam jeszcze pytanie odnośnie agencji.Nie unikam ich,ale zastrzegam,że wszelkie umowy będę spisywać dopiero gdy przyprowadzą chętnego na kupno .Takie rady wyczytałam na muratorze,pozatym boję się niuansów tych umów,nie chcę się w coś wpakować.Niektóre agencje nie chcą wtedy współpracować bo tłumaczą się,że teraz są takie przepisy,że oni muszą mieć podkładkę na to,że wystawiają nasze mieszkanie.Inne agencje jakoś nie upominają się o umowę.Sama nie wiem co o tym myśleć.Spisywać te umowy na wstępie czy jak przyprowadzą klienta ?

Jak 2 lata temu próbowałem sprzedać mieszkanie bezpośrednio, to zgłaszali się wyłącznie pośrednicy, a potencjalnych klientów było jak na lekarstwo. Po pewnym czasie doszedłem jednak do wniosku, że chyba faktycznie lepiej zlecić to zadanie komuś, kto po 1: zna się na tym lepiej niż ja, a po 2: ma czas na pokazywanie mieszkania klientom. [reklama]

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...
Kiedyś sprzedawałem mieszkanie i zacząłem od ogłoszenia w gazecie. Zaraz zadzwoniły agencje. Podpisałem umowę z jedną z nich. I faktycznie zaczęły się pojawiać oferty. Oczywiście agencja pobrała prowizję. Teraz jak będę sprzedawał to postawię na ogłoszenia w internecie. Są portale ogłoszeniowe gdzie można zamieszczać ogłoszeni. Mają one wiele wejść wiece można znaleźć kogoś kto kupi bezpośrednio. Ostatnio słyszałem o agregatorach (chyba tak się to nazywa) które zbierają info z wielu portali ogłoszeniowych. Taki nowy nazywa się [reklama] Jak ktoś z tego typu narzędzi korzysta to ma dostęp w jednym miejscu do ogłoszeń z wielu portali (z całego neta). Jak dla mnie to tego typu portale jak np. [bez reklam, proszę]l to znakomite rozwiązanie dla osób, które chcą pominąć pośredników i nie płacić prowizji. Edytowane przez Elfir

• 4 months później...
  • 1 month później...

żaden pośrednik nie pomoże, jak cena z tyłka; tym bardziej pogorszy sprawę bo musi swoje 2-3% dorzucić, a to ostatecznie i tak skupia się na nabywcy; kosztów notariusza nie unikniemy, ale kosztów pośrednika można i należy unikać

często mówi się, że dzi....a to najstarszy zawód świata - to nie prawda; najstarszym zawodem świata jest pośrednik; i (przynajmniej) w moich oczach cieszy się podobną renomą; raz się tylko dałem nabrać, a wszystkie pozostałe transakcje już bez tych darmozjadów; ostatnio niestety moja mama sprzedawała nieruchomość i uparła się, że przez znajome biuro - no nie dość, że właśnie "znajomi" to jeszcze niby "biuro"; darmozjad wręcz działał na szkodę mamy jako sprzedającej, sam sugerował na spotkaniach z kupującymi, że cena za wysoka i że to rynek kupującego itd. WTF???? no ale niestety mowa podpisana i co było zrobić...

• 3 weeks później...
Jako kupujący, przeglądając oferty preferuję ogłoszenia "bezpośrednio od właściciela", ale nie jestem głupi, nie będę dzwonił na ogłoszenie "bezpośrednio od właściciela" za 130.000, podczas gdy w tym samym blokowisku podobne mieszkania od agenta są po 115.000-120.000. I nie przekona mnie żaden głupi dopisek w stylu "do negocjacji". Każda cena jest do negocjacji.

• 5 years później...
  • 3 weeks później...