paj 10.10.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 instaluja mi CO z miedzi, a grzejniki proponuja aluminiowe, z tego co wiem to aluminium z miedza powoduja korozje elektrolityczna, na ten argument fachowiec mowi, ze tak by bylo gdyby miedz i karoryfer byly polaczone bezposrednio a nie sa ... bo pomiedzy nimi jest kolektor z zeliwa .... co o tym myslec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 10.10.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 1) Mają rację.2) Grzejniki NOWOCZESNE aluminiowe tak naprawdę są ze stopu, którego różnica potencjału elektr. w stosunku do miedzi jest niewielka.3) Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 10.10.2002 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 dzieki gadzina:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.10.2002 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Ja jednak bym był ostrożny z takim łączeniem. Nie chcę się wymądrzać, bo w tej branży nie jestem fachowcem, ale radzę dokopać sie do wszelkich informacji technicznych. Osobiście nie zainstalowałbym takiej kompozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.10.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 nie wierzę, że ktoś wypuścił na rynek grzejniki które nie mogą byc stosowane w instalacjach miedzianych w sytacji gdy wiekszość właśnie w miedzi robi całą instalację - to jest nielogiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.10.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Koleżanka projektantka od co, kanalizacji itp. twierdzi że nie powinno się łączyć. To że jest to stop nie zmienia sytuacji, po prostu aluminium jest mniej ale jest. Do aluminiowych grzejników tylko PCV i żeliwo (ewentualnie stal) w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.10.2002 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Ale przecież nie chodzi o obecność określonych metali w UKŁADZIE jakim jest instalacja c.o. tylko o powstawanie ogniw elektrochemicznych i związaną z tym korozją. Ogniwa tworzą się w miejscach styku określonych metali, które mają różne potencjały elektrochemiczne. I jeżeli rzeczywiście styk ma bezpośrednio miedź z np. alumunium to takie coś jest niebezpieczne (znam gościa co przybił aluminiową trapezówkę na dachu miedzianymi gwoździami i po 2 latach zbierał łebki gwoździ z ziemi, a po 3 spadła mu pierwsza blacha). A jeżeli takiego styku nie ma (bo istnieją np. mosiężne lub ceramiczne przekładki) to nie ma się co bać. Instalatorzy bazują na dawnych poglądach, a istotę sprawy tak naprawdę może wyjaśnić chemik. Tylko że chemicy nie zajmuja się projektowaniem instalacji domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.10.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 nie wypowiem się jako chemik ale odeślę Was na stronę http://www.instalator.pl/archi/mi4(32)/74.html i nie radzę nikomu lączyć miedzi z żeliwem a tym bardziej z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.10.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkapeusz 14.10.2002 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 W domu Rodziców jest taka sytuacja: rury z miedzi i obok żeliwnych także 3 grzejniki aluminiowe. Aby przeciwdziałać korozji zakupiliśmy w markecie budowlanym koncentrat inhibitora dla instalacji CO z takim połączeniem. Trudno mi ocenić po roku skuteczność ochrony w ten sposób ale chciałbym zauważyć niedogodność w tej postaci, że raz wlany środek jest trudny do odzyskania (zlania i ponownego użycia w instalacji) w przypadku awarii lub - tak jak w naszym przypadku - prowadzenia modernizcji CO na raty. Pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Szkapeusz dnia 2002-10-14 14:44 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 14.10.2002 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 dziekuje wszystkim za odpowiedzi:smile:, instalacja juz jest zrobiona, jutro najmniej mily dzien, dzien zaplaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts