Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO PRZY ŚCIANIE DOMU - zwirek czy rośliny???

Recommended Posts

Mam nie lada kłopot, bo zabieram się za roboty ziemne-brukowanie ścieżek, podjazd, odprowadzanie wody z rynien i opaskę wokół domu. I w tym ostatnim tkwi szkopuł :o : bruk jako opaska wokół domu odpada (nie podoba mi się), myślę o 40-50 cm białego żwirku oddzielonego estetycznym krawężnikiem/palisadą od trawnika/roślin. Pytanie, czy muszę wogóle robić opaskę (koszty!)? Może można zacząć zieleń już przy ścianie domu/fundamentach? Podobają mi się domy z zielenią tuż przy, ładnie wyglądaja na zdjęciach, ale czy to nie niszczy/zawilgaca fundamentów???

Jeśli już muszę mieć opaskę, jak ją prawidłowo wykonac (jakie warstwy pod żwirkiem)?? A może można powsadzać jakieś rośliny w opaskę? :-?

Pomóżcie proszę !!!

Nie mam się kogo poradzić, znajomi i rodzina jeszcze w blokach :-? Zostajecie mi tylko Wy-życzliwi ludzie z zielonego forum :D

Z góry dziękuję za wszystkie rady :lol:

Pozdrawiam!

Według mojej wiedzy i doswiadczenia można mieć rośliny przy murze.

W takiej odległości, żeby mogły swobodnie rosnąć i unikać tych z wielkim systemem korzeniowym bo drzewo posadzone np.1,5 m.od budynku mogłoby zaszkodzić po iluś latach fundamentom. Ale wilgoć ? Chyba wprost przeciwnie- rośliny powinny ja wyciągać. Wszelkie byliny, wąskie iglaki, mniejsze różaneczniki,płożące się po ścianie irgi, kule bukszpanu czy hortensje będą tu idealne. Wygląda to o wiele lepiej niż tylko obwódka z roślin przy ogrodzeniu.

Rośliny przy budynku upiększają go. W obecnym domu tak mam od 15 lat i jest dobrze.

Żwirek wydaje mi się nie praktyczny, jak z tego wybrać liście i inne jesienne drobiazgi. czy nie lepsze byłyby kamienie, otoczki średnicy 5 do 10 cm, zanieczyszczenia byłyby mniej widoczne. Biały żwirek miałem kiedyś wokoło domu, najgorsze było koszenie trawnika jak skoszona trawka przypadkiem poleciała na żwirek.

w.

buleczka_77

Zobacz na mojej stronie ( http://www.pinus.net.pl/p.php?p=doradztwo ), pierwsze zdjęcie od góry.

U mnie jest tylko tak, ale można to zrobić lepiej (teraz rośliny sa już znacznie wieksze).

Wokół domu przy ścianach (na scianach pnącza) rosną różne rośliny.

Nie jestem zwolennikiem betonu ani kostki cementowej.

Podwórko i ścieżki mam wysypane żwirem rzecznym (taniej i wedle wielu osób ładniej).

Pozdrawiam

W moim domku opaska z dwóch stron (przód) jest z kostki granitowej - służy jako chodnik (1m szeroka), z pozostałych dwóch stron mam żwir 16-32 mm, ogrodzony krawężnikiem. Co do roślin to bałam się sypać dużo ziemi przy ścianie domu i sadzić rozliny ze względu na wodę- rośliny trzeba podlewać, jak również ziemia sama w sobie jest dość wilgotna i ta wilgoć "trzyma". A woda jak to woda- lepiej jak jest z daleka od murów.

Nie wiem- może moje obawy były bezpodstawne, ale tak jak jest teraz bardzo mi sie podoba :lol:

Pinus

no pięknie :lol: Właśnie coś takiego mi chodziło po głowie. Tyle ze mam obawy tak jak inni : woda do podlewania zbyt blisko domu.

Zwirek, jak ktos słusznie zauważył, może być również niepraktyczny - trawka, liście w porze jesiennej.

Czy takie małe roślinki potem się nie rozrosną ponad miare i nie będzie konfliktu pt. system korzenny i fundamenty??

... woda do podlewania zbyt blisko domu.

Mimo podlewania koło domu jest najsuszej (rosliny osuszaja).

...niepraktyczny - trawka, liście w porze jesiennej.

U mnie żwir jest b. praktyczny i mnie rośliny nie przeszkadzają.

Skoro decydujemy sie na żywy ogród to także na trawkę i liście :D

Ostatecznie są dmuchawo-odkurzacze ogrodowe (za około 300 złotych).

.. nie będzie konfliktu pt. system korzenny i fundamenty??

Są różne rośliny i należy odpowiednie dobrać. Zwykle przy ścianach sadzi się krzewy i byliny, które nie uszkodzą nawet najsłabszych fundamentów.

Można także posadzić pnącza jak np. tutaj: http://www.pinus.net.pl/foto/campsis_radicans_flamenko_w.jpg .

...

Żwir miałem na myśli taki biały /łamany/ jaki używa się do produkcji płyt lastrikowych, jako opaska naokoło domu był beznadziejny.

Jakiej granulacji powinien być taki płukany żwir? I jakiej grubości warstwę przy domu na opaskę zaastosować? Coś pod ten żwir np geowłóknina jest potrzebne?

w.

Cieszę się, że rozgorzała dyskusja, bo ja dalej się zastanawiam :o

No wlasnie, jakie warstwy jeśli żwirek: wybrać humus i co dalej? jak nie bedzie ziemi pod żwirkiem, to mi chwasty nie wyrosna? czy dać geowłókninę między martwicę a żwirek? :roll: Z drugiej strony to kupa nadsypywania u mnie będzie: teraz widać górne 10 cm gundamentów, jak wybiorę humus to czymś to muszę uzupełnić, żeby żwirek doszedł do klinkierowego cokołu na scianie.

A w wersji z roślinkami przy murze: czy mogę po prosty tak sobie nadsypać ziemi na mur aż do wysokości cokołu? Czy dać tam coś pod spód??? :o

Piszcie proszę jak Wy macie/radzicie :-?

Pozdrawiam wiosennie

Dzien dobry,

Ja na jesien posadzilem winobluszcz trojklapowy oraz milin ok 30-40 cm od muru,teraz chce odchwascic ten teren, ogrodzic malym rollborderem polozyc agrowloknine a potem wysypac jakims ciekawym zwirem.

A tak juz mowiono nie bedzie zadnej wilgoci chyba raczej przeciwnie :D

I mam nadzieje ze bedzie taki widok jak na zdjeciu u Pinusa :)

"Nie znam się na budownictwie i nie wiem czemu mają służyć te tzw. opaski (zwłaszcza betonowe) przy domach."

Też się nie znam ale gdzieś czytałam, że opaski wokół domu powodują że woda nie paruje a co za tym idzie cierpią mury... Ja posadziłam przy murze trzmielinę, która o tej porze roku zaczyna puszczać młode pędy co wygląda naprawde dobrze. Korzeni nie ma zbyt wielkich, po 8 latach mury jeszcze nie ucierpiały.

Nie wiem dlaczego niektórzy uparli się aby robić jakieś opaski ze żwiru przy ścianach budunku.

Nie lepiej posadzić rośliny niż kombinować z wybieraniem ziemi (humusu), nasypywaniem czegoś tam innego i na to wszystko żwiru ?

Jaki cel miałaby spełniać ta agrowłóknina pod żwirem ? Może jest i potrzebna ale ja nie wiem do czego. Jak przeciw chwastom to raczej nie ma to sensu.

Ja to widziałbym tak jak mam u siebie:

W odległości około 70 -100cm (zależnie od warunków i tego co chcemy sadzić) układamy cementowy krawężnik chodnikowy lub z kamiemia.

Między tym krawężnikiem a ścianą budunku pozostawiamy ziemię, jeżeli jest zła (np. z wykopów) to nawozimy dobrej. Sadzimy na tym pasku rosliny wedle własnego gustu i wymagan roślin.

Na zewnątrz krawężnika (wystajacego około 10 cm nad ziemię) nasypujemy warstwę grubości około 5-7 żwiru rzecznego bezpośrednio na ziemię (jeżeli po takim podłożu nie będą jeżdzić ciężkie pojazdy).

Z drugiej strony żwirowej ścieżki czy też placu także układamy krawężnik aby żwir się nie rozlatywał podczas chodzenia a zwłaszcza jeżdzenia samochodami.

Z moich obserwacji wynika, że najlepszy jest żwir o gradacji 4-16. Po grubszym żle chodzić i słabo się stabilizuje.

Na tego rodzaju ścieżki nie może być używany żaden tłuczeń a w żadnym przypadku żużel (widziałem też takie pomysły). Tłuczeń (grubszy) można dać jako podłoże pod żwir, jeżeli będą jeżdzić samochody (zwłaszcza wczesna wiosną).

Nie trzeba obawiać się chwastów, gdyż są herbicydy doglebowe zapobiegające kiełkowaniu chwastów. Właśnie w najbliższym czasie opryskam swoje żwirkowe dróżki i placyki.

Ja stosuję herbicyd o nazwie Gezatop, który kupiłem przed wielu laty. Teraz pewnie są inne i lepsze.

Takie są moje propozycje, które u mnie zdają egzamin a Państwo zróbcie jak uważacie za stosowne.

Pozdrawiam

..

Witam,

I znowu sie czegos nowego dowiedzialem i tak ma byc.

Pinus robie dokladnie jak powiedziales z tym ze teraz skorzystam z twej rady odnosnie chwastow,zamiast agrowlokniny chyba zastosuje ten herbicyd doglebowy i temat zamkne, tak nawiasem to robie to tylko na malej scianie pzry garazu zeby go jakos przyozdobic bo potem to juz mam trawnik :)