Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsza robota - samodzielne wykonanie tarasu ze stropem

mzawadzk

Recommended Posts

Tak jeszcze zbieram informacje:

Chodzi o zbrojenie - ponoc do takiej malej robotki moga doradzic jakie ma byc zbrojenie w samej zbrojarni, wystarczy podać wymiary stropu i dobiorą coś.

Stropy:

W jakiej postaci ta "kratownica" do mnie trafi - jako oddzielne pręty na wymiar, czy jak - czym je wtedy łączyć, ręcznie drutem?

Schody z ogródka do piwnicy (prowadzące pod taras):

Czy wystarczy, że będzie to płaska kratownica o szerokości stopni i długości całego biegu, ewentualnie wygięta na końcach?

Schodki z ogródka na taras (ok, 3 stopni).

Czy ma to być kratownica zaparta z jednej strony o ziemie/mini-fundamencik a z drugiej o strop (czyli pręty zgięte pod odpowiednim kontem?).

Chyba muszę mieć zbrojenie, żeby mi te schodki nie wpadły do pomieszczenia pod tarasem, nie?

Jak najlepiej zmierzyć/obliczyć konty pod jakimi mają być wygięte te pręty na końcach?

Ogólnie muszę jakoś sam zamówić to zbrojenie (konstruktor już nie wchodzi w grę), więc dzięki z góry. :-?

Jaki jest ogólny klimat w zbrojarni, będą chcieli w ogóle ze mną gadać w ten sposób?

• 3 weeks później...

Hej. Upłynęło kilka tygodni i... są efekty :)

Dokończyliśmy wykop, zazbroiliśmy i wylaliśmy fundamendy oraz znieśliśmy na dół trochę bloczków:

http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/taras_fundamenty_1.jpg

Potem wziąłem się za murowanie, na początku słabo było, ale jakoś poszło:

http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/taras_moje_sciany_1.jpg

http://guinness.cs.stevens-tech.edu/~mzawadzk/house/taras_moje_sciany_2.jpg

Pierwszy bloczek układałem z 10 minut :wink:

Jestem w połowie wysokości ścian i jest lepiej, ale nadal nie jest to idealnie proste, już nie będę opisywał wszystkich śmiesznych problemów, z którymi się borykałem :lol: np. nierówne kanoldy czy jak ustawiać sznurek na tej samej szerokości gdy po jednej stronie jest odpadająca glina, hehe.

Idzie to wolno jednak jak się ma wolne tylko weekendy, więc teść załatwił mi 2 murarzy, którzy mają skończyć ściany, izolację i częściowo to zakopać.

Potem znowu weekendzik i biorę się za robienie szalunku do stropu i schodów :x

I teraz pytania:

1. Jak połączyć izolację pionową z poziomą?

Na fundamecie jest specjalna folia (zamiast papy) potem bloczki do samej góry, które chcę pomalować Dysperbitem, na to styropian 10cm i folia budowlana.

Czy i jak tę folię łączyć z folią na fundamencie? Czy woda nie będzie przeciekać pod folią na fundamencie (pomiędzy folią a ławą)?

2. Co sądzicie o zasypaniu wykopu chociaż częściowo gruzem?

Dużo osób odradza, mówi, żeby ubijać piaskiem. Wykop ma ok. 2.5m, może chociaż 1m zasypać gruzem (po dodatkowym zabezpieczeniu folią ochronną) a reszta piaskiem? Gruzu mam od cholery, hehe.

Dzięki z góry.

-marek