Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawa w rolkach - za i przeciw

Recommended Posts

Witam mam pytanie zakładam ogród koło domu i mam jaieś 450m miejsca na trawę chcę się poradzić jaką trawę wybrać chcę mięc ładny trawnik już miałem siać ale zaproponowano mi trawę z rolki ,co wy na to czy ktoś z was taką trwę posiada ,jaka jest cena czy są jakieś lepsze ,gorsze odmiany jak jest z tym utrzymaniem. :o :o

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

To tylko i wyłącznie kwestia "kasy" oraz twojej cierpliwości.

Sposób przygotowania podłoża jest taki sam.

Siejesz - musisz czekać z użytkowaniem ok 2 miechy.

Układasz gotową - praktycznie można jej używać " od ręki" (tylko ostrożnie).

Ceny obecnej nie znam ale ok 3 lata temu za dobrą darninę z folii to było ok 11 - 13 zł/m2. Jeśli chodzi o jakość to zdecydowanie darnina. Przy siewie zawsze najpierw wschodzą chwasty które potem musisz niszczyć koszeniem lub chemią, darninę poprostu zaczynasz kosić (nisko ok 3 cm.). Jakość od dobrago producenta jest zawsze dobra bo to jest warunkiem "produkcyjnym".

Kiedy "robiłem" ogrody to zawsze jeśli klienta było stać proponowałem darninę ( teraz to już tylko produkcja krzewów ozdobnych - polecam się

:D )

Dodatkowym plusem jest niesamowity efekt. Nawet najpiękniejszy ogród ale z gołą ziemią jest tylko listą nasadzeń i nagle............ w ciągu jednego - dwóch dni gotowy ogród. Wprawna ekipa (3 osoby) układa 300 m2 dziennie.

Ja niestety siałem przez kilka lat po trochu, ale w końcu całość udało się obsiać, a późnej w tym trawniczku dopiero sadziliśmy co się dało. Na taki trawnczek z rolki trzeba by było w moim przypadku wydać majątek 44ary, więc zecdowaliśmy się na siew. Działka jest poleśna, więc nieodkwaszaliśmy gleby i założyliśmy kolekcję różaneczników.

Pozdrawam

• 1 year później...

Witam.

Widuję co raz częściej u inwestorów trawę z rolki. Jest po prostu piękna!

Zero chwastów, równomierny kolor i wzrost.

Jak oni to robią??? :roll:

Jak ją pielęgnują? :roll:

Jaką chemią karmią tą trawę, że jest taka fajna? :roll:

Wysiałem trawę ponad dwa miesiące temu (kupiłem dosyć drogą trawę znanej firmy), sporo podlewałem (nawet zamontowałem system automatycznego podlewania :D - super sprawa!), często kosiłem (ale nie więcej, niż 1/3 trawy).

Obecnie mój trawnik nie wygląda najgorzej (patrząc na inne trawniki w okolicy, to wygląda nawet świetnie :lol: ), ale do takiego z rolki, to mu jeszcze dużo brakuje :(

Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. Istotnie jest ich sporo mniej, ale jednak są i widać je :(.

Macie jakieś konkretne, sprawdzone preparaty do pielęgnacji trawy?

(nawozy, odchwaszczacze, itp.)

Z góry dziękuję za wskazówki :)

Ten trawnik z rolki też można zachwaścić i zmarnować a zwłaszcza ususzyć przy niewłaściwej pielęgnacji.

Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów.

To prawda, zwłaszcza chwastów jednorocznych.

Chwasty wieloletnie należy po prostu wyplewić ewentualnie zastosować herbicyd. Jednak: Najlepsza maszyna to Kaśka i Maryna :)

...

Ten trawnik z rolki też można zachwaścić i zmarnować a zwłaszcza ususzyć przy niewłaściwej pielęgnacji.

Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów.

To prawda, zwłaszcza chwastów jednorocznych.

Toż właśnie pytam, jak właściwie pielęgnować trawnik :D Interesuje mnie praktyka, bo teorii już się na czytałem :wink:

Chwasty wieloletnie należy po prostu wyplewić ewentualnie zastosować herbicyd. Jednak: Najlepsza maszyna to Kaśka i Maryna :) ...

Ale ja nie mam takiej maszyny :( , więc jakie herbicydy polecasz? :)

Już wałkowaliśmy ten temat, tu :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49718&highlight=ko%F1czyna

A trawa z roliki jest tak ładna, bo produkuje się ją dwoma metodami:

- pół hydroponiczna - czyli na folii, odrobina ziemi, nasiona i stałe zasilanie nawozami płynnymi i nawilżanie

- ziemna - polegająca na pasowym ścinaniu warstwy wyhodowanej trawy

W obu metodach ogromną rolę odgrywa nawilżanie, podłoże zasobne w składniki pokarmowe i lekkie. Trawniki są gęste, bo są prawidłowo zasilane i pielęgnowane. Dlatego w naturze trawa jest najpiękniejsza tam, gdzie wilgotność i podłoże są optymalne :D

Witam.

Widuję co raz częściej u inwestorów trawę z rolki. Jest po prostu piękna!

Zero chwastów, równomierny kolor i wzrost.

Jak oni to robią??? :roll:

Jak ją pielęgnują? :roll:

Jaką chemią karmią tą trawę, że jest taka fajna? :roll:

Wysiałem trawę ponad dwa miesiące temu (kupiłem dosyć drogą trawę znanej firmy), sporo podlewałem (nawet zamontowałem system automatycznego podlewania :D - super sprawa!), często kosiłem (ale nie więcej, niż 1/3 trawy).

Obecnie mój trawnik nie wygląda najgorzej (patrząc na inne trawniki w okolicy, to wygląda nawet świetnie :lol: ), ale do takiego z rolki, to mu jeszcze dużo brakuje :(

Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. Istotnie jest ich sporo mniej, ale jednak są i widać je :(.

Macie jakieś konkretne, sprawdzone preparaty do pielęgnacji trawy?

(nawozy, odchwaszczacze, itp.)

Z góry dziękuję za wskazówki :)

Orócz tego co piszesz warto ze dwa razy w roku "przjechać" trawnik Mniszkiem na chwasty dwuliœcienne. A poza tym to, co poleca się przy wszystkich roiœlinach - czekać :lol: W przyszłym roku będzie super i nie poznasz swojego trawnika.

Ja niczym nie nawożę poza miejscami, gdzie buszował kret i chcę podpędzić trochę nowš trawkę.

@_ZBYCH_

Toż właśnie pytam, jak właściwie pielęgnować trawnik Interesuje mnie praktyka, bo teorii już się na czytałem

Wobec tego zastosuj znaną Ci teorie i to własnie będzie ta praktyka. :)

...

...ale w tej teorii nie podają, które konkretnie preparaty są najlepsze, które warto zastosować, a które są fajansem nie wartym wydawania pieniędzy. O takie rady mi chodzi, więc jeśli masz jakąś wiedzę w tym temacie, to bardzo proszę, podziel się nią.

Jaką konkretnie chemię zastosować do nawożenia i odchwaszczania trawnika?