Mario Bros 16.04.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Witam mam pytanie zakładam ogród koło domu i mam jaieś 450m miejsca na trawę chcę się poradzić jaką trawę wybrać chcę mięc ładny trawnik już miałem siać ale zaproponowano mi trawę z rolki ,co wy na to czy ktoś z was taką trwę posiada ,jaka jest cena czy są jakieś lepsze ,gorsze odmiany jak jest z tym utrzymaniem. :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaLenarczyk 18.04.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Chciałabym obsadzić swój kawałeczek ziemi trawą w rolkach, ale prosze powiedzice mi czy warto, myślałam o trawie na darni, bo sa i na folii, czy ta trawa wrośnie mi sie w ziemie ?Prosze o wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 18.04.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Pewnie, że ci wrośnie. Trzeba spulchnić i wyrównać podłoże na to rozwinąć rolkę z trawką, trochę docisnąć, potem dbać, podlewać, nawieźć... Uważam,że jest to lepszy sposób niż zwykłe sianie. Zwłaszcza dla początkujących ogrodników-amatorów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 19.04.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkk 19.04.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Witam. To tylko i wyłącznie kwestia "kasy" oraz twojej cierpliwości. Sposób przygotowania podłoża jest taki sam. Siejesz - musisz czekać z użytkowaniem ok 2 miechy. Układasz gotową - praktycznie można jej używać " od ręki" (tylko ostrożnie). Ceny obecnej nie znam ale ok 3 lata temu za dobrą darninę z folii to było ok 11 - 13 zł/m2. Jeśli chodzi o jakość to zdecydowanie darnina. Przy siewie zawsze najpierw wschodzą chwasty które potem musisz niszczyć koszeniem lub chemią, darninę poprostu zaczynasz kosić (nisko ok 3 cm.). Jakość od dobrago producenta jest zawsze dobra bo to jest warunkiem "produkcyjnym". Kiedy "robiłem" ogrody to zawsze jeśli klienta było stać proponowałem darninę ( teraz to już tylko produkcja krzewów ozdobnych - polecam się ) Dodatkowym plusem jest niesamowity efekt. Nawet najpiękniejszy ogród ale z gołą ziemią jest tylko listą nasadzeń i nagle............ w ciągu jednego - dwóch dni gotowy ogród. Wprawna ekipa (3 osoby) układa 300 m2 dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ja niestety siałem przez kilka lat po trochu, ale w końcu całość udało się obsiać, a późnej w tym trawniczku dopiero sadziliśmy co się dało. Na taki trawnczek z rolki trzeba by było w moim przypadku wydać majątek 44ary, więc zecdowaliśmy się na siew. Działka jest poleśna, więc nieodkwaszaliśmy gleby i założyliśmy kolekcję różaneczników. Pozdrawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 28.04.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Owszem, efekt trawnika z rolki jest natychmiastowy, ale...... żeby zalożyć taki trawnik trzeba naprawdę dużo pracy. Przygotowanie gleby jest identyczne jak przy siewie, a potem trzeba te rolki dobrze dociskać, żeby się ukorzeniły i podkewać i dociskać i podlewać.........i...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 29.04.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 A jakie sa koszty takiej trawy w rolkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.04.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 koszt metra kw trawy z rolki zaczyna się od 6zł. Dobra trawa to ok 11zł/mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 29.04.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 To chyba sobie na razie muszę odpuscić Ciekawa jestem czy krety by się pchały do góry pod takim trawniczkiem U mnie potrafią wznieść kilkadziesiąt kretowisk na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.04.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Ciekawa jestem czy krety by się pchały do góry pod takim trawniczkiem A dlaczego nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 30.04.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Ciekawa jestem czy krety by się pchały do góry pod takim trawniczkiem A dlaczego nie ? Przy zakładaniu trawnika z rolki jeden z klientów zażyczył sobie by pod rolki rozłozyć siatkę metalową powlekaną tworzywem o oczkach ok 1 cm może to jest jakiś sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.05.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Minusem też są straty trawy gdy działka ma dużo łuków (skalniki, drzewka itp). + dodatkowa robota związana z wycinaniem - ale to jest już w cenie trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.07.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Widuję co raz częściej u inwestorów trawę z rolki. Jest po prostu piękna! Zero chwastów, równomierny kolor i wzrost. Jak oni to robią??? Jak ją pielęgnują? Jaką chemią karmią tą trawę, że jest taka fajna? Wysiałem trawę ponad dwa miesiące temu (kupiłem dosyć drogą trawę znanej firmy), sporo podlewałem (nawet zamontowałem system automatycznego podlewania - super sprawa!), często kosiłem (ale nie więcej, niż 1/3 trawy). Obecnie mój trawnik nie wygląda najgorzej (patrząc na inne trawniki w okolicy, to wygląda nawet świetnie ), ale do takiego z rolki, to mu jeszcze dużo brakuje Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. Istotnie jest ich sporo mniej, ale jednak są i widać je . Macie jakieś konkretne, sprawdzone preparaty do pielęgnacji trawy? (nawozy, odchwaszczacze, itp.) Z góry dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.07.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Ten trawnik z rolki też można zachwaścić i zmarnować a zwłaszcza ususzyć przy niewłaściwej pielęgnacji. Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. To prawda, zwłaszcza chwastów jednorocznych. Chwasty wieloletnie należy po prostu wyplewić ewentualnie zastosować herbicyd. Jednak: Najlepsza maszyna to Kaśka i Maryna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.07.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Ten trawnik z rolki też można zachwaścić i zmarnować a zwłaszcza ususzyć przy niewłaściwej pielęgnacji. Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. To prawda, zwłaszcza chwastów jednorocznych. Toż właśnie pytam, jak właściwie pielęgnować trawnik Interesuje mnie praktyka, bo teorii już się na czytałem Chwasty wieloletnie należy po prostu wyplewić ewentualnie zastosować herbicyd. Jednak: Najlepsza maszyna to Kaśka i Maryna ... Ale ja nie mam takiej maszyny , więc jakie herbicydy polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.07.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Już wałkowaliśmy ten temat, tu : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49718&highlight=ko%F1czyna A trawa z roliki jest tak ładna, bo produkuje się ją dwoma metodami: - pół hydroponiczna - czyli na folii, odrobina ziemi, nasiona i stałe zasilanie nawozami płynnymi i nawilżanie - ziemna - polegająca na pasowym ścinaniu warstwy wyhodowanej trawy W obu metodach ogromną rolę odgrywa nawilżanie, podłoże zasobne w składniki pokarmowe i lekkie. Trawniki są gęste, bo są prawidłowo zasilane i pielęgnowane. Dlatego w naturze trawa jest najpiękniejsza tam, gdzie wilgotność i podłoże są optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 25.07.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 @_ZBYCH_ Toż właśnie pytam, jak właściwie pielęgnować trawnik Interesuje mnie praktyka, bo teorii już się na czytałem Wobec tego zastosuj znaną Ci teorie i to własnie będzie ta praktyka. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 26.07.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam. Widuję co raz częściej u inwestorów trawę z rolki. Jest po prostu piękna! Zero chwastów, równomierny kolor i wzrost. Jak oni to robią??? Jak ją pielęgnują? Jaką chemią karmią tą trawę, że jest taka fajna? Wysiałem trawę ponad dwa miesiące temu (kupiłem dosyć drogą trawę znanej firmy), sporo podlewałem (nawet zamontowałem system automatycznego podlewania - super sprawa!), często kosiłem (ale nie więcej, niż 1/3 trawy). Obecnie mój trawnik nie wygląda najgorzej (patrząc na inne trawniki w okolicy, to wygląda nawet świetnie ), ale do takiego z rolki, to mu jeszcze dużo brakuje Mam sporo chwastów. Czytałem, że częste koszenie powoduje usunięcie chwastów. Istotnie jest ich sporo mniej, ale jednak są i widać je . Macie jakieś konkretne, sprawdzone preparaty do pielęgnacji trawy? (nawozy, odchwaszczacze, itp.) Z góry dziękuję za wskazówki Orócz tego co piszesz warto ze dwa razy w roku "przjechać" trawnik Mniszkiem na chwasty dwulicienne. A poza tym to, co poleca się przy wszystkich roilinach - czekać W przyszłym roku będzie super i nie poznasz swojego trawnika. Ja niczym nie nawożę poza miejscami, gdzie buszował kret i chcę podpędzić trochę nowš trawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.07.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 @_ZBYCH_ Toż właśnie pytam, jak właściwie pielęgnować trawnik Interesuje mnie praktyka, bo teorii już się na czytałem Wobec tego zastosuj znaną Ci teorie i to własnie będzie ta praktyka. ... ...ale w tej teorii nie podają, które konkretnie preparaty są najlepsze, które warto zastosować, a które są fajansem nie wartym wydawania pieniędzy. O takie rady mi chodzi, więc jeśli masz jakąś wiedzę w tym temacie, to bardzo proszę, podziel się nią. Jaką konkretnie chemię zastosować do nawożenia i odchwaszczania trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts