Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podzial dzialki siedliskowej

acca5

Recommended Posts

Mam działke siedliskową wielkości 45 arów, do niej mam pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego parterowego, moge już budować się, ale mam dylemat.

Czy moge częśc tej działki już sprzedać?, ponieważ jest ona za duża na moje potrzeby a pieniądze oczywiscie by sie przydały. Obok mnie jest podobna działka siedliskowa z kompletnym pozwoleniem na budowę ale jeszcze nie ma tam nic zaczetego jako budowa.

wszyscy ogladają a nikt nie umie podpowiedzieć jak to załatwić. Wiem ,że musze mieć Ksiege wieczystą, geodete do podziału i naniesione zmiany na mapie. Pytanie skad mapa, czyli Urząd miasta musi wiedzieć o sprawie jeszcze przed geodetą?. Czy miasto musi te sprawy zaoprobować?, gdzie sie udać? Wiem tez że musze wydzielić droge dojazdowa do ewentualnej działki lub działek. Czy na podstawie zgody co do przyłączy Energetyka musi dac prad dalszym dzialkom, bo mojej juz go przydzielili. Co z tym fantem.

Mam działke siedliskową wielkości 45 arów, do niej mam pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego parterowego, moge już budować się, ale mam dylemat.

Czy moge częśc tej działki już sprzedać?, ponieważ jest ona za duża na moje potrzeby a pieniądze oczywiscie by sie przydały. Obok mnie jest podobna działka siedliskowa z kompletnym pozwoleniem na budowę ale jeszcze nie ma tam nic zaczetego jako budowa.

Nie jest to takie proste. Co masz na myśli pisząc, że działka jest siedliskowa? Czy oznacza to, że jest rolna z mozliwością częściowej zabudowy czy też w całości rolna, a budowa jest możliwa ze względu na wielkość przekraczajacą wielkość średniego gospodarstwa w gminie?

Pytam, bo w obu przypadkach po podziale może powstać po prostu działka rolna bez możliwości zabudowy, czyli sporo mniej atrakcyjna...

Czy jest w gminie plan zagospodarowania?

dzialka jest odrolniona z mozliwościa zabudowy siedliskowej, na pewno nie jest to dzialka rolna.

Tak, ale w przypadku takich działej jest często ustalony pas zabudowy - np 25m od drogi gminnej wgłąb działki. Na reszcie gruntu nie można nic wybudować. Po podziale użyteczność takiego kawałka np za Waszym domem dla nabywcy byłaby dyskusyjna. Piszę, bo sami mało co takiej działki nie kupiliśmy. Powstała właśnie z podziału o jakim mówisz, była druga w rzędzie od drogi. Pas zabudowy - 5 m :roll:

BabaB

Do dzialki wiedzie droga ktora musieliśmy sami wytoczyc kosztem powierzchni całej zakupionej dzialki, wygląda to tak jakby dookoła trapezu bo taki mamy kształt dzialki leci droga ktora jest nasza własnością. Z nasza drogą łączy sie droga gminna, z której poprostu zjeżdżamy na nasza dzialkę.Nasz dom bedzie stal w jednej trzeciej powierzchni tej ogromnej dzialki, droga ma szer. 4 meytrów.

Podział dzialki nie oznaczonej w ewidencji gruntow i budynkow we wlasciwym starostwie powiatowym jako rolna lub lesna reguluje ustawa "o gospodarce nieruchomosciami" art. 92-100, jezeli nie ma planu, to w takim wypadku jest obowiazek uzyskania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w ktorej to okresla sie zasady zabudowy, oraz zasady podzialu nieruchomosci. Jezeli wydzielana dzialka nie bedzie miala dostepu do drogi publicznej, to w momencie sprzdazy nalezy ustanowic sluzebnosc gruntową "drogi koniecznej".