Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura kanalizacyjna - moja zmora.

Przecier

Recommended Posts

Proszę o pomoc, jeśli ktoś się na tym zna.

Mieszkam w bloku, robię remont generalny łazienki. Chciałbym zamontować podwieszaną miskę sedesową. Musiałbym jednak zawiesić sedes na scianie kominowej. Zastanawiam się czy mi wolno? Poza tym moja łazienka zyskałaby na przestrzeni (o przestrzeń w blokowych łazienkach jest bardzo trudno - wie to każdy, kto mieszka, lub mieszkał w bloku) gdyby podkuć nieco ową ścianę i wzdłuż niej, a właściwie częściowo W NIEJ puścić rurę z sedesu do do pionu kanalizacyjnego. Czy takie operacje na scianie kominowej są legalne i w ogóle możliwe? Wygląda mi ona na b. grubą. Proszę o pomoc.

Przecier

Ściana (obudowa)komina jest nienaruszalna. Niczego nie wolno z nią robić. Najwyżej kalendarz możesz na niej powiesić. Tym bardziej nie możesz wkuwać w nią jakichkolwiek instalacji. Istnieje niebezpieczeństwo, że rozszczelnisz komin.

Swoją drogą - przypuszczam, że jest to szyb wentylacyjny.

• 1 month później...

NIE NIE NIE !!! :-? :-? :-?

Oszalałeś, Wowka ma rację nie wolno ruszać ścian komina.

Sedes a przede wszystkim jego spłuczka nie może byś przymocowana do ścian komina, powinieneś upić spłuczkę na stelarzu do zabudowy suchej, którą mocuje się do podłogi i okłada KG. Z tego co piszesz wynika, że masz spłuczkę do zabudowy mokrej, którą mocuje się do ściany i obmurowuje.

:wink: :wink: :wink: