Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujesz dom - co sprawiło ci największy kłopot?

Recommended Posts

Zgadzam się w 300% ze Zdzichem. Zawsze to podejrzewalem, ale teraz po kilku miesiącach zalatwiania mam juz pewność - większość urzędników pracujących w naszym kraju to KOSMICI, bezduszne pozbawione sumienia, serca i mózgu istoty wysysające z nas resztki zapalu do robienia czegokolwiek, traktujący nas inwestorów jak rasę niższego rzędu.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybór działki, fachowców, technologii to kwestie, na które mam wpływ. To częste kompromisy. Działka blisko centrum drożej, dalej taniej, firma budowlana ze sprzętem i doświadczeniem, czy samemu za szwagrem, jeśli brak kasy - trudno, zarobimy to budujemy, nie to czekamy itd, itp. Jednak jeśli pojawia się decyzja, na którą nie masz wpływu to pozostaje prośba, walka, albo płacz. Taka niespodzianka spotkała również mnie. Droga dojazdowa do mojej działki została częściowo zajęta przez jednego z sąsiadów. Prosiłem, rozmawiałem, ale bez skutków, a ponieważ sprawa dotyczy nie tylko mnie to rozpętała się wojna. Konflikt pochłania wiele energii i nerwów, a wszystko przez zawziętość i nienawiść panującą od lat wśród sąsiadów. Gdyby nie filmy o Kargulu i Pawlaku dawno mogłoby mnie to wykończyć. Pozdrawiaw wszystkich Samych swoich.

• 1 month później...

największy problem to mimo wszystko brak ciągłości kasy: za

wszystko płacisz okrągłe sumy a zarabiasz drobne.

nierzetelni, niedokładni, niedouczeni fachowcy- u mnie dekarze,

polecona super ekipa przez szwagra.

urzędnicy- na naszej drodze tylko jeden powiedział, że nie pije,

nie pali, słodkiego nie lubi, papiery były na jutro.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Tak, bez watpienia jedynym problemem jest niedostatek pieniedzy. Jesli ten problem jest rozwiazany, wszystkie inne rozwiazuja sie automatycznie. Nierzetelni wykonawcy? Bierzcie graty i wynocha z budowy i najmuje innych, bo mnie stac, albo tak ustawiam umowe, ze place troche wiecej, ale sa przewidziane kary umowne.

Drogie technologie sa drogie nie bez powodu- one sa po prostu lepsze. I odwrotnie: you pay peanuts, you get monkeys. Jesli nie trzeba robic kompromisow, to dom bardziej zbliza sie do idealu. Tylko ze wtedy koszt inwestycji pewnie by sie potroim, no i trudno byloby taki dom sprzedac.

• 3 weeks później...
Reginka nie jest źle postęp masz dobry a będzie jeszcze lepiej wierz mi. Nic nie zastąpi własnego domku, nie daj się trudnościom one zawsze popuszczają chociaż wydaje się że to juz koniec. Po wprowadzeniu się do domu wszystko sie ułoży, może też nie odrazu ale napewno dobrze. Wytrwałości i dużo pozytywnej energii.Pzdr.PWM

• 2 years później...