patera1 20.04.2005 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 komin ok 800kg nie wiem ile kominek ale pewnie z obudową to 200 300kg razem ok 1,1T nie wiem czy teraz rozwalać posadzkę zbrojoną zeby wybudować pod nią fundament czy zaufać poprzedniemu właścicielowi żę jest tu grubsza wylewka pod komkinek chyba ze wybrał bym komin mk system który mocowany jest do ściany no i pewnie lżejszy tylko cena pewnie taka jak schielda bedzie a na dodatek za gorszą jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Ja w takich sytuacjach jestem asekurant. Na twoim miejscu przynajmniej nawiercił bym chydziaka w 2 miejscach i sprawdził grubość betonu. Jesteś na etapie, że wykucie tych 2 m2 i zrobienie fundamenciku nie jest problemem, a na pewno da Ci to poczucie bezpieczeństwa na przyszłość. Odpytaj jeszcze jakiegoś kierownika budowy co o tym sądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 20.04.2005 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 chydziak ? co to takiego rozmawiael wlasnie z inspektorem budowlanym umuwilem sie z nim pod koniec tygodnia na budowie zeby sprawdzić co to jest za beton i jak jakiś kiepski to bedę podkówał się i wylewał fundamencik PSoglądałem zdjęcia z Twojej budowy wnioskuje że piękną okolica będzisz miał wokół domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 chydziak ? co to takiego Przepraszam - chodziło mi o chudziak - podbeton - pierwsza warstwa na gruncie. Piszesz, że będziesz robić posadzkę czyli nie masz jeszcze ostatniej warstwy. Co do okolicy - jest łądnie i dość blisko do miasta, pieszko do 0,5 godziny. Jednak zimą nieprzyjemnie, bo trzeba chodzić przez 2 mosty na których może głowę urwać... jednak już nie pamiętam kiedy chodziłęm pieszo Za oknami blisko las, do jeziora 15-20 minut spacerkiem. tylko, że grozi nam kiedyś w przyszości rozrost, bo jest miejsce pod nowe działki, no ale co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 20.04.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Ja mam "zwykłe" Rondo (Schiedel) fi 20 + wentylacja.W poprzednim domu miałem kłopoty z kominem dymowym z cegły (co prawda był stary, ale teraz wolałem nie ryzykować smrodu z komina i zacieków na ścianie).Znajomy kominiarz polecił mi: "... nie oszczędzaj zbytnio na kominie dymowym..." i tak tez zrobiłem: Schiedel Rondo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 21.04.2005 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 problem chyba roziwiązał się sam dostałem wycene z mk system i okazało sie ze jest prawie 1.5 razy wieksza niż schiedel za komin mk system 9m 7tys bez montazu i kto mówi ze schiedel jest drogi problem tylko jest z fundamentem pod komin i kominek będę kuł podłogę i robił fundament dodatkowy czy musi on być jakoś połączony z fundamentem domu czy raczej nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 21.04.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Wełna zapobiega wychłądzaniu komina, przez co poprawia ciąg i ogranicza schłądzanie spalin co może doprowadzać do skraplania w kominie i zacieków. Wykraplanie wody występuje na skutek schładzania spalin. Wełna będzie ograniczać to schładzanie, a więc i wykraplanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.04.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 problem chyba roziwiązał się sam dostałem wycene z mk system i okazało sie ze jest prawie 1.5 razy wieksza niż schiedel za komin mk system 9m 7tys bez montazu i kto mówi ze schiedel jest drogi problem tylko jest z fundamentem pod komin i kominek będę kuł podłogę i robił fundament dodatkowy czy musi on być jakoś połączony z fundamentem domu czy raczej nie ? No właśnie Ja za Schiedla Rondo fi 20 + W (wentylacja) dł ok 7m dałem jakoś 2300zł w zeszłym roku. Do tego dokupiłem skraplacz z Rondo Plus i rurą kanalizacyjną fi 30 wyprowadziłęm przez ścianę na zewnątrz domu pod wylewką. Na zewnątrz dam kolano 90 st w dół i rurkę i będzie sobie kapało do opaski drenażowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.04.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Wełna zapobiega wychłądzaniu komina, przez co poprawia ciąg i ogranicza schłądzanie spalin co może doprowadzać do skraplania w kominie i zacieków. Wykraplanie wody występuje na skutek schładzania spalin. Wełna będzie ograniczać to schładzanie, a więc i wykraplanie wody. Przecież efekt jest ten sam... Jak się komin wychłądza to i spaliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 21.04.2005 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 chyba jestem zmuszony do ograniczenia wew fi komina z 200 do 160 poniewaz przy fi 200 bloczek ma wymiary zew 36x36 z takimi wymiarami komin nie bedzie spełniał zalecen producenta dotyczących odległości 5cm w odległości od elementów drewnianych w miejscu przejścia przez dach fi 180 tez ma wymiar 36x36natomiast fi 160 juz 32x32 i tutaj spełnie wszystkie wymogi nie wiem jeszcze jak wyglądają wkłady kominkowe z takim wydechem znajomy podsunął mi pomysł by stawiać komin od momentu wlotu spalinowego czyli jakies 180cm od dołu wymurować bloczki z gazobetonu zawsze to pare groszy wiecej w kieszeni które można przełożyć na zakup górnej wyczystki co wy na to drodzy forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.04.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Może zamiast zmniejszać fi komina co wpłynie na gorszą eksploatację kominka (prawdopodobnie), przerobić więźbę i założyć wymian? Poproś jakiegoś dekarzocieślę o poradę w tej sprawie, by się potem nie okazało, że przy fi160 kiepsko się pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 21.04.2005 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ju wyjasniam miedzy kominem obecnym a scianą jest wnęka 50cm jedyne miejsce gdzie komin moze sie znajdowac wybudowanego komina nie ma na projekcie panstwo od ktorych kupilem dom wymyslili ze bedzie on stal wlasnie tutaji zaczeli go budowac na chudziaku czesciowo wmurowujac go w sciane jak wybudowali parter i zaczeli budowac pietro to stwierdzili ze przesuną sobie względem projektu sciane tylną aby zwiekszyć pomieszczenie kosztem górnego tarasu i wszystko szlo dobrze ale kazalo sie w czasie robienia więźby że główna belka stropowa przechodzi przez środek komina ...dalej znacie to historia o tym jak najpierw sie cos robi a dopiero potem mysli obecny komin wypada czesciowo w koszu tam gdzie chce sie przebić na dachu od spodu jest trójkąt przeróbka nie bardzo wchodzi w rachubę bo niema jak komina nie wywale starego bo belka sie na nim opiera a na niej polowa dachu na dodatek zrobilem juz dach w blachodachówce na gotowo wtedy okazalo sie ze jest ryzyko z tą belką jedni mówą ze tak może być drudzy ze tak nie powinno być wole dmuchać na zimne i wykorzystac obecny komin do wentylacji fachowcy od kominków mówą ze przy tej średnicy schiedla i wysokości min 7m bedzie bez problemu dodatkowo mysle sobie może zakładając rure doprowadzającą swieze powietrze z zewnątrz założę do niej nadmuch w postaci wentylatora elektrycznego ? wtedy nie powinno być chyba problemu z cugiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 21.04.2005 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 oczywiscie nie bede zakładał zadnej redukcji z 200 na 160 tylko zastosowany bedzie kominek nieco mniejszej mocy ale z wkładem o średnicy wylotu spalin 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMpoujoulat 21.04.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 mam problem kupilem dom w którym belki więżby dachowej przechodzą przez środek komina z cegły postanowiłem obecny komin wykorzystac do wentylacji a wybudować obok nowy mam dwie oferty w porównywalnej cenie jeden to schiedel z ociepleniem rondo plus a druga to MK system dwupłaszczowy nie wiem co wybrać w stropie mam mało miejsca jakie powinny być odległośi między odeskowaniem a kominem który z tych przypadków jest lżeszy ? czy to prawda ze do schiedla potrzebuje fundament ?? jeśli tak to ma skuwać wylewke i stawiać fundament ? pomóżcie nie wiem co wybrać bo każda sroka swój ogonek chwali dziękuję witam co do odległości komina stalowego, a ściślej jego zewnętrznego płaszcza, do elementów łatwopalnych konstrukcji budynku (stropy, dach) to odległość tę podaje producent w oparciu o wymogi i badania wg normy 18561:1. jeżeli chciałby Pan poznać naszą ofertę , proszę o wytyczne komina na adres [email protected] pozdrawiam budujących kominy ze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMpoujoulat 21.04.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Panowie, czytam dalej wasze posty i oczom nie wierzę przy wkładzie kominkowym zmniejszenie średnicy z 200 mm do 160 mm nie wchodzi w rachubę - z wielu względów ( brak ciągu, kłopoty z odbiorem, itp). BUDUJCIE z głową , zamin pojawią się kolejne problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.04.2005 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 przy wkładzie kominkowym zmniejszenie średnicy z 200 mm do 160 mm nie wchodzi w rachubę - z wielu względów ( brak ciągu, kłopoty z odbiorem, itp). Na jakiej podstawie twierdzisz, że będą kłopoty z odbiorem? Czy ty przypadkiem bardzo nie chcesz sprzedać swojego komina? patera - czy bekla przechodząca przez komin to krokiew koszowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 22.04.2005 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 tak rafałq to krokiew koszowa drogi GMpoujoulat a może raczej Panie Grzegorzu Malinowski z marketingu w takim razie dlaczego produkują takie wkłady kominkowe ??? dlaczego produkują takie kominy ? z tego co widze to wy tez robicie 125 i 155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMpoujoulat 22.04.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 tak rafałq to krokiew koszowa drogi GMpoujoulat a może raczej Panie Grzegorzu Malinowski z marketingu w takim razie dlaczego produkują takie wkłady kominkowe ??? dlaczego produkują takie kominy ? z tego co widze to wy tez robicie 125 i 155 mówiąc o zmianie średnicy miałem na myśli wkład kominkowy o średnicy wylotu fi 200 - jeżeli będzie to koza lub wkład o średnicy ~160 to jest OK. czytałem tą dyskusję dość późno i pewne informacje "umknęły" mojej uwadze. PS nie namawiam na kupno konkretnego komina stalowego (naszego czy innego producenta) - chciałem tak jak proszono: 1) określić wymagania odnośnie elementów kominowych i konstrukcyjnych budynku - dla kominów stalowych 2) przestrzec przed zawężaniem średnicy komina w odniesieniu do konkretngo paleniska (w myśl przepisów norm i prawa) i konsekwencji takiego działania 3) przekazać inną alternatywę, która wydaje mi się lepsza i w tym przypadku z uwagi na rozwiązania techniczne bardziej właściwa. Opisałem rozwiązanie, które MOŻNA rozważyć i zrobiłem to aby nie: a) obciążać stropu - kto wie czy wytrzyma on ciążar 1 tony b) rezygnować z większej mocy paleniska pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 22.04.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Spokojnie Panowie, spokojnie. Dobra rada zawsze się przyda. Nawet jeśli jest to rada cokolwiek subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patera1 22.04.2005 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Szanowny Panie GM nie trzeba scherlocka zeby dowiedziec sie jak sie Pan nazywa nazwisko pana jest na stronie www podając e-mail z domeną firmową sam się Pan przedstawił serdecznie dziękuję za udzieloną radę jedno jest pewe iż Państwa rozwiązania są napewno tańsze niż MK system na szczególną uwagę zasluguje łączenie rur na grzebień w celu wyeliminowania mostków czego w MK system nie ma oraz wtryskiwany podciśnieniem materiał izoolacyjny biorę pod uwagę Pana rozwiązanie jesli jutro mi się uda zrobie odwierty w chudziaku wg projektu jest to b15 grubości 20cm wtedy bede mógł rozwazyc konkretne rozwiązanie Pan od Mk system niestety nie powiedział mi o zaletach metalowych kominów proszę o przedstawienie rzeczowych argumentów dla których miał bym kupić komin metalowy zamiast np: schiedla pozdrawiam i przepraszam jeśli Pana uraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts