Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy o tej porze można jeszcze zrobić wylewki w domu bez okie

Recommended Posts

Mam podobny problem i nie mam wyjścia (podłogówka już poukładana). W poniedziałek rozpoczynam robienie szlichty. Moj wykonawca twierdzi, że jak są przymrozki - to jest OK. Gorzej, jakby chwyciły regularne mrozy. Mam nadzieję, że się nie myli (i mam nadzieję, że będzie cieplej)
Beton (jastrych - cokolwiek z cementem) to wydziela ciepło podczas "wiązania" - reakcji chemicznej. Więc kilkustopniwe przymrozki nie szkodzą. A jak się boicie (ja np. jeszcze muruję) to są uszlachetniacze pozwalające robić wylewki nawet przy kilkunastostopniowym mrozie patrz skandynawia syberia alaska...
moj majster powiedzial, ze chocbym chcial to nie wylejemy betonu na zime na parterze), tzn ON nie wyleje ...bo jak zlapie mocny mroz to sie ziemia moze podniesc i wybic beton, nie mam okien wiec sie go slucham

A może Twojemu "majstrowi" nie chce się robić?Czy słyszałeś może że u nas(tzn.w Polsce)skoczył mróz nagle na -20,z temp.plusowej bo przy takim mrozie mozna mówic o wysadzinach i to musiał by potrzymać kilka dni a jeszcze w murach.Zresztą "Twoje małpy i Twój cyrk" :smile:Mario

A jak sądzicie, można jeszcze bez obaw wykonać wewnętrzne tynki cementowo - wapienne? Mam już wstawione okna z PCV. Ekipa miała przyjść w połowie września ale się nie wyrobili i mją przyjść na dniach.

Wg.mnie można.Pracowałem kiedyś jako podwykonawca w hotelu,w ktorym w lutym(na dworze -10 do 15) ekipa kładla tynki,dopóki nie było CO. ściany schły b.wolno ale jak ruszyli z ogrzewaniem to"moment" wszystko wyschło(pamiętaj o wietrzeniu)Do dzisiaj nie ma żadnych sensacji(6 lat)Mario

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: bigmario4 dnia 2002-10-11 18:58 ]