Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak polskich znaków.

April_75

Recommended Posts

Nie moge pisac zadnych polskich znakow. To strasznie uciazliwe. No i glupio wyglada. :evil:

To wcale glupio nie wyglada. Ja moge pisac, ale tego nie robie, poniewaz sa rozne sposoby kodowania polskich znakow i czasem u kogos wyglada to normalnie a inny ma krzaki. No ale jak bardzo cierpisz z tegpo powodu to sprawdzmy pare rzeczy.

Zakladam, ze klawiatuje masz ustawiona jako "polski programisty" co oznacza, ze np w wordie mozesz pisac polskie znaki.

Jesli tak to sprawdzmy ustawienia Internet Explorera (zakladam, ze wlasnie tego programu uzywasz do surfowania po internecie).

Na pasku glownym wybierz menu [Widok] dalej opcje [kodowanie] i powinno byc zaznaczone [środkoweeuropejski (ISO)].

Jesli nie ma to ustaw.

Jesli to nie zalatwia sprawy to nastepnie wybierz menu [Narzędzia]->[Opcje internetowe]. W zakladce [Ogólne] na dole sa cztery przyciski. Miedzy innymi [Czcionki]. Ten przycisk trzeba wcisnac. Pojawi sie okienko o nazwie [Czcionki]. W opcjach trzeba wybrac [skrypt języka]= Łaciński

No i to juz powinno zalatwiac sprawe.

Jesli napisalam niejasno to daj znac. Jesli to nie rozwiarze sprawy to tez daj znac. Bedziemy kombinowac dalej.

Bardzo, ale to bardzo Ci dziekuje za informacje !!! :D

Niestety wszystkie ustawienia, o ktorych piszesz sa OK a i tak nie mam polskich znakow ( mam tylko dzialajace ó ) wyskakuja mi inne zamienniki np gdy chce napisac "lokiec" to wychodzi mi z tego "Bokie " ( ostatniej literki calkiem brak ) itp.

Szkoda, trudno sie mowi. :cry:

Tak jak juz pisalam, mam takie ustawienie. To nie zmienia faktu, ze przy okienku w ktorym moge edytowac swoj podpis caly czas obok HTML widnieje napis - NIE.

A moze to wina mojego laptopa. Moze czegos mi brakuje, jakiegos programu, albo czegos w tym stylu. Ja naprawde sie na tym nie znam. :cry:

Ale dolina....