mario29 19.04.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Zawieram własnie umowę uzyczenia nieruchomości na cele budowlane (rozbudowa). Może ona stanowić podstawę do występowania o stosowne pozwolenia na budowę, warunki techniczne przyłączeń etc. Problem polega na tym, że urzędy/firmy zyczą sobie umowy poświadczonej notarialnie. Natiomiast notariusz nie chce tego zrobić, gdyż jego zdaniem umowa użyczenia nie wymaga formy notarialnej, a wystarczy zwykła forma pisemna. I jestem w kropce. Iść do innego notariusza czy 'walczyć' z Zakładem Energetycznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.04.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Notariusz ma rację, że forma aktu notarialnego nie jest prawnie wymagana, ale na Twoje życzenie powinien to zrobić. Ja bym jednak poprosił notariusza o samo poświadczenie podpisów na umowie - dla urzędnika wygląda poważnie, a mniej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 19.04.2005 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Notariusz ma rację, że forma aktu notarialnego nie jest prawnie wymagana, ale na Twoje życzenie powinien to zrobić. Powinien ale nie chce bo, cytuję 'nie może wziąść odpowiedzialności za fikcję'. Wiem, że umowa uzyczenia nie zapewnia prawa własności ale mnie zalezy własnie na niej. Poza tym notariuszowi się nie chce bo ile można wziąć za sporządzenie umowy gdzie nie ma wartości umowy ? 200 zł ? to on ma gdzieś taki interes - jego czas jest cenny... phi... Ja bym jednak poprosił notariusza o samo poświadczenie podpisów na umowie - dla urzędnika wygląda poważnie, a mniej kosztuje. I tak chyba zrobię. Rozumiem, że mam przyjśc z wydrukowaną umową i podpisać w obecności notariusza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts