Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam Vaillanta Turbomax Plus VU 24kW + zasobnik Biawar 150l + czujnik temp. Vaillanta do zasobnika + pompa cyrkulacyjna włączona na stałe (na razie). Wszystko odpalone jakiś miesiąc temu. Żadnych regulatorów ani pogodówek (jeszcze).

Na kotle nastawiam temp. wody na 50 stopni. Kocioł grzeje wodę, termometr na zasobniku wskazuje że woda jest zagrzana. I jest dobrze, ale na przykład za parę godzin (np. rano po nocy) okazuje się że w zasobniku woda jest ledwo ciepła - jakieś 30 stopni, a z kranu to leci letnia.

Tak jakby kocioł "zapominał" albo "nie zauważał" że woda wystygła i trzeba ją zagrzać.

Nie chodzi tutaj że opróżniam cały zasobnik z ciepłej wody - woda jest używana dość oszczędnie, żadne tam napełnianie wanny itp.

Jakieś pomysły?

Hydraulik już wymienił jakąś rurkę do zimnej wody w zasobniku, ale to nic nie dało. Czy coś jest źle podłączone, czy raczej zepsute? Co może się zepsuć w zasobniku??? A może to kocioł?

Chyba będę musiał ściągnąć jakiegoś serwisanta :(

Przy okazji - czym się różni nastawa:

d.06 Zadana wartość temperatury ciepłej wody w °C

od

d.07 Zadana wartość temperatury podgrzewacza zasobnikowego

w przypadku kotłów VU ???

https://forum.murator.pl/topic/31993-z-zasobnika-leci-raz-gor%C4%85ca-raz-zimna-woda-o-co-chodzi/

O której przechodzisz na "noc", może zasobnik zdarza się wychłodzić. I na która godzine masz nastawiony tzw "dzień" czyli grzanie wody w zasobniku?

Czy priorytet jest nastawiony na zasobnik, czy grzejniki?

Jest mozliwosc, że masz zapowietrzony obwód ładowania zasobnika, wtedy gorąca woda krąży tylko w piecu i szybko go wyłącza, a nie dolatuje do zasobnika. Trzeba to odpowietrzyc (powinien byc odpowietrznik w najwyzszym punkcie obwodu). No i nie wiem, jak sie zachowuje Vaillant bez regulatorów: czy okresowo sam podgrzewa, czy czeka, aż go ręcznie rano "pogonisz". To, że się przez noc woda wyziębia, to w tym wypadku normalne, bo wlasnie pompa cyrkulacyjna podłączona jest na stałe. I woda sobie krąży aż się wyziębi. Tyle, że po mojemu kociol powinien sie włączyć, żeby temu przeciwdzialać. Daj zalozyć automatykę, przy tej okazji serwisant to sprawdzi.

Co do roznicy w opisie - to temperatura zadana na kotle (pkt 6) dotyczy chyba kotlow dwufunkcyjnych bez zasobnika, zaś ta dla kotlow VU (pkt 7)dotyczy jednofunkcyjnych z zasobnikiem.

O której przechodzisz na "noc", może zasobnik zdarza się wychłodzić. I na która godzine masz nastawiony tzw "dzień" czyli grzanie wody w zasobniku?

Czy priorytet jest nastawiony na zasobnik, czy grzejniki?

Nie przechodzę na noc, bo nie mam żadnego regulatora jeszcze. Będzie za jakieś dwa tygodnie.

Nie wiem jaki mam priorytet. W każdym razie jest ustawione zima a nie lato.

Jest mozliwosc, że masz zapowietrzony obwód ładowania zasobnika, wtedy gorąca woda krąży tylko w piecu i szybko go wyłącza, a nie dolatuje do zasobnika. Trzeba to odpowietrzyc (powinien byc odpowietrznik w najwyzszym punkcie obwodu).

Spróbuję. Może od tego są czasem takie dziwne dźwięki w trakcie pracy kotła?

No i nie wiem, jak sie zachowuje Vaillant bez regulatorów: czy okresowo sam podgrzewa, czy czeka, aż go ręcznie rano "pogonisz".

Ja też nie jestem pewien, chociaż logiczne by było żeby po prostu grzał jak trzeba (bez zwracania uwagi na godziny).

To, że się przez noc woda wyziębia, to w tym wypadku normalne, bo wlasnie pompa cyrkulacyjna podłączona jest na stałe. I woda sobie krąży aż się wyziębi. Tyle, że po mojemu kociol powinien sie włączyć, żeby temu przeciwdzialać. Daj zalozyć automatykę, przy tej okazji serwisant to sprawdzi.

No właśnie, jak wystygnie, to powinien podgrzać!

Chyba wezmę tego serwisanta, ale regulator będzie dopiero za 10 dni :-(

vaillant z zasobnikiem i bez regulatora dogrzewa caly czas wode do zadanej temperatury nastawionej na kotle

D06 pokazuje temprature nastawiona dla kotla 2funkcyjnego

D07 to samo co wyzej ale dla zasobnika

mialem podobne problemy ale z zasobnikiem elektrometu [zle miejsce czujnika w zasobniku] czujnik podawal zle temperatury tzn.

kociol ladowal pozno zasobnik [woda byla juz mocno wychlodzona]

doszlo do tego ze musielismy zmienic zasobnik na galmeta i problemy ustapily nie twierdze ze to jest to ale pompka cyrkulacyjna mocno wychladza zasobnik a kociol sie zapozno wlacza i tym samym temp. wody schodzi do zbyt niskiej temp.

mozna to sprawdzic wypuszczajac wode z nagrzanego do zadanej temp.zasobnika i obserwowac przy jakiej temp. wody w zasobniku kociol zacznie ladowac zasobnik przy galmecie wachania sa kilku stopniowe