Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w porothermie

Recommended Posts

Jak to bardzo mokry? Czy ciebie aby nie zalało? Co do tynków to moja ekipa nic nie chce robić jak obrzutka dobrze nie przeschnie i jak na razie dobrze im wychodzi. Myślę, że jeśli jest bardzo mokro to możesz mieć pewien problem. Może lepiej ustal skąd się bierze ta woda, a dopiero po tym zastanów się jak to osuszyć? Ja osobiście cieszę się, że nie mam okien, wszystko schnie dość przyzwoicie, a i tak jest wilgotno, a co by było przy oknach? Jak je zabezpieczać skoro miały by być stale pootwierane?

Oczywiście lepiej jak trochę podeschnie. Dasz tynki, też będzie schło, ale wolniej.

Jak dasz styropian, to będzie też schło , ale kilka razy gorzej, i do tego do środka - a więc a zasadniczo nie zalecane.

Na ile jest to mokre?

Czy możesz poczekać?

Mokre na wylot ? Czy środek?

są to ściany bezpośrednio pod stropem żelbetowym, który nie był wystarczająco zabezpieczony jesienią i zimą, a także nie posiadał żadnych obróbek. Zimą padał śnieg i topił się na stropie, po czym spływał po ścianach, a wiatr dodatkowo wpychał wodę w szczeliny. Niektóre pustaki lekko rozsadził mróz na zewnątrz.

Dla takiej lokalizacj nagrzewnica chyba trochę mało da.

Radziłbym poczekać, w szczególności w pracach zewnętrznych.

Tak samo porozsadzany matreiał ponaprawiałbym. odczekać - tam też będzie odprężać - lepiej to zrobić i poczekać. Wtedy następna warstwa ma szanse łatwiej przeżyć bez pęknięć.

Chcesz tynkować środek czy na zewnątrz?

Środka trzeba się mniej bać.

W porotermie to normalne szczegulnie gdy to nowy domek, który całą zimę stał nieotynkowany. Idzie wiosna!!!! Radzę poczekać aż cegły wyschną i zaraz potem je otynkować

Nieotynkowanie nie ma nic do tego. Ja mam domek z PH i stał całą zimę nieotynkowany. Jest suchutki aż miło. Tylko, że mój był pod dachem, a ten pod chmurką...

Myślę, że każdy materiał by w tych warunkach dostał w d... Przejżdzam koło domku z BK i też stoi bez dachu i też ma śliczne mokre zacieki na ścianach. Materiał w tym przypadku nie ma nic do sprawy tylko brak wyobraźni inwestora i brak zabezpieczenia domu na zimę...

Czesc. Jestem pierwszy raz na ym forum i mam od razu problem. Budujemy domek od zeszłego roku. Juz mamy na dzień dzisiejszy połozony dach ale przez zimę mury z porothermu stały bez dachu, nieotynkowany. Widac teraz jak zaczely schnac ze byly niezle zalane woda. Mam wiec pytanko:

czy to jest duzy problem.Czy nic mi sie nie moze skruszyc w srodku tej cegły?Prosze odpowiedzcie.

:(