nika19 07.07.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 bardzo dziekuje teraz ściagawke wydrukować i do sklepów zapytam jeszcze z ciekawości czy jest duża dostepnośc zarówk z Ra >94? czy trzeba sie nachodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.11.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co jest nie tak z moimi halogenami w łazience? - po kilkudziesięciu minutach świecenia się, same gasną; przełączenie wyłącznika światła powoduje, że świecą chwilę i znowu gasną. Święcą "normalnie" po dłuższym okresie "nieświecenia".pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co jest nie tak z moimi halogenami w łazience? - po kilkudziesięciu minutach świecenia się, same gasną; przełączenie wyłącznika światła powoduje, że świecą chwilę i znowu gasną. Święcą "normalnie" po dłuższym okresie "nieświecenia". pzd nic nie napisałeś, jakie posiadasz. Na moje oko to masz 12V i siada transformator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.11.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Cpt-Q- odnalazłam pudełka- są 12V;czy trzeba wymienić transformator?pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 moim zdaniem na to wygląda (nie wiem, czy masz jakiś ściemniacz - w ogóle nic nie wiem ) Elektrykiem też nie jestem, ale stawiałbym na trafo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.11.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzięki za radęściemniacza nie mamznalazłam pudełko po transformatorzezaryzykuję- jutro kupię ( mam szansę oddać) i może jak mąż przyjedzie to mi to wymienina mój rozum- też mi zaczyna to na to wyglądaćpzd[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 22.11.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 a może ktoś wypowie się o żaróweczkach z diodami led??czy sprawdziłyby się w suficie podwieszanym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorath 22.11.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Co jest nie tak z moimi halogenami w łazience? - po kilkudziesięciu minutach świecenia się, same gasną; przełączenie wyłącznika światła powoduje, że świecą chwilę i znowu gasną. Święcą "normalnie" po dłuższym okresie "nieświecenia". pzd Pare tyg temu to samo mialem z halogenkami 12V w kuchni. Te same objawy. Przepialem na probe trafo z innego pomieszczenia i bylo ok. Wymienilem ten uszkodzony i wszystko znowu dziala. pozdrawiam Gorath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbasia 09.02.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 chciałem się podłączyć do tego tematu, mam pytanie. zakładam na poddaszu sufit podwieszany, w suficie montuje halogeny na 220V,strasznie sie grzeją, nad płytą gipsową jest wełna i folia, boje sie o folię, czym zabezpieczyć halogeny od środka aby nie oddawały ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 09.02.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Zawsze bedą oddawać. Trzeba odsunąć wełnę od żarówki, aby dać trochę "powietrza. Sprawdzają się doniczki ceramiczne ułożone do góry dnem nad oprawami. Mogą też być puszki, ale to zawsze metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbasia 09.02.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 a folią aluminiową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 11.02.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Folia raczej nie, bo nie jest sztywna. I nie chodzi tu tylko o wełnę, ta pewnie wytrzyma, ale o żarówki. Im są gorętsze, tym krócej świecą. W instrukcji montażu każdej oprawy powinien być rysunek z wymiarami pustki nad oprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doni 14.02.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem sie przywitać , a teraz pytanie: Chce zamontować halogeny w łazience w której bede posiadał kabine z pseudo sauną , moje pytanie dotyczy kwestii jak ta para wytworzona przez tą kabinke (a bedzie jej dość dużo) bedzie wpływała na te halogeny czy żarówki bedą się przepalać częściej czy może pod wpływem pary wynikną inne mankamenty? Za odpowiedz z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.02.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem sie przywitać , a teraz pytanie: Chce zamontować halogeny w łazience w której bede posiadał kabine z pseudo sauną , moje pytanie dotyczy kwestii jak ta para wytworzona przez tą kabinke (a bedzie jej dość dużo) bedzie wpływała na te halogeny czy żarówki bedą się przepalać częściej czy może pod wpływem pary wynikną inne mankamenty? Za odpowiedz z góry dziękuje. Oprawy oswietleniowe w pomieszczeniach o podwyzszonej wilgotnosci /w saunach dodatkowo o podwyzszonej temp/ powinny miec odpowiednia klase szczelnosci i bezpieczenstwa. Nawet te niskonapieciowe i bezpieczne beda wowczas trwałe. Ogladac klase IP i stopien zabezpieczen-najlepiej IP=5xlub 6x, kl III ochronnosci, znaki B, F, FF jako norma, to samo dotyczy obudów transformatorow umieszczanych w takich pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 14.02.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 1. te na 230V przepalaja sie czesciej jesli : nie maja odpowiedniego chlodzenia /np mala przestrzen pomiedzy stropem a sufitem, kiepska konstrukcja oprawy, maly radiator/, zarowki bez oslony dotykane sa palcami. Te na 230V przepalają sięczęściej bo są bardziej wrażliwe na skoki napięcia, a jak wiadomo napięcie w sieci moż emieć skoki/zakłocenia i to częste. Świecą faktycznie gorzej tzn. mi nie odpowiada ta jasność/barwa światła. Wolę te na 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.02.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Zgoda pełna, ale to nie zależy od żarówki tylko jakości dostaw energii Czy gorzej siwecą ? To jak piszesz kwestia gustu. Daja tylko inna barwe swiatla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 14.02.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 1. te na 230V przepalaja sie czesciej jesli : nie maja odpowiedniego chlodzenia /np mala przestrzen pomiedzy stropem a sufitem, kiepska konstrukcja oprawy, maly radiator/, zarowki bez oslony dotykane sa palcami. Te na 230V przepalają sięczęściej bo są bardziej wrażliwe na skoki napięcia, a jak wiadomo napięcie w sieci moż emieć skoki/zakłocenia i to częste. Świecą faktycznie gorzej tzn. mi nie odpowiada ta jasność/barwa światła. Wolę te na 12V. Witam Dla ścisłości - Jeśli są w sieci duże skoki napięcia to : - przy zasilaniu żarówek 12V transformatorem będą tak samo narażone na uszkodzenia jak te na 230 V - przy zasilaniu żarówek 12V przetwornicą prędzej padnie przetwornica (duzo drozsza niż żarówka) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 12.03.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Z transformatorem i regulacją kata padania światla,niby drobna rzecz a bardzo przydatna przyłączam sie do opini , najlepiej kąt padania szeroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts