Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROŚBA O RADĘ: HALOGENY DO SUFITU PODWIESZANEGO...

k400

Recommended Posts

• 4 months później...
Co jest nie tak z moimi halogenami w łazience? - po kilkudziesięciu minutach świecenia się, same gasną; przełączenie wyłącznika światła powoduje, że świecą chwilę i znowu gasną. Święcą "normalnie" po dłuższym okresie "nieświecenia".

pzd

nic nie napisałeś, jakie posiadasz. Na moje oko to masz 12V i siada transformator.

Co jest nie tak z moimi halogenami w łazience? - po kilkudziesięciu minutach świecenia się, same gasną; przełączenie wyłącznika światła powoduje, że świecą chwilę i znowu gasną. Święcą "normalnie" po dłuższym okresie "nieświecenia".

pzd

Pare tyg temu to samo mialem z halogenkami 12V w kuchni. Te same objawy. Przepialem na probe trafo z innego pomieszczenia i bylo ok. Wymienilem ten uszkodzony i wszystko znowu dziala.

pozdrawiam

Gorath

• 2 months później...
Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem sie przywitać :D , a teraz pytanie: Chce zamontować halogeny w łazience w której bede posiadał kabine z pseudo sauną , moje pytanie dotyczy kwestii jak ta para wytworzona przez tą kabinke (a bedzie jej dość dużo) bedzie wpływała na te halogeny czy żarówki bedą się przepalać częściej czy może pod wpływem pary wynikną inne mankamenty? Za odpowiedz z góry dziękuje.

Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem sie przywitać :D , a teraz pytanie: Chce zamontować halogeny w łazience w której bede posiadał kabine z pseudo sauną , moje pytanie dotyczy kwestii jak ta para wytworzona przez tą kabinke (a bedzie jej dość dużo) bedzie wpływała na te halogeny czy żarówki bedą się przepalać częściej czy może pod wpływem pary wynikną inne mankamenty? Za odpowiedz z góry dziękuje.

Oprawy oswietleniowe w pomieszczeniach o podwyzszonej wilgotnosci /w saunach dodatkowo o podwyzszonej temp/ powinny miec odpowiednia klase szczelnosci i bezpieczenstwa. Nawet te niskonapieciowe i bezpieczne beda wowczas trwałe. Ogladac klase IP i stopien zabezpieczen-najlepiej IP=5xlub 6x, kl III ochronnosci, znaki B, F, FF jako norma, to samo dotyczy obudów transformatorow umieszczanych w takich pomieszczeniach.

1. te na 230V przepalaja sie czesciej jesli : nie maja odpowiedniego chlodzenia /np mala przestrzen pomiedzy stropem a sufitem, kiepska konstrukcja oprawy, maly radiator/, zarowki bez oslony dotykane sa palcami.

Te na 230V przepalają sięczęściej bo są bardziej wrażliwe na skoki napięcia, a jak wiadomo napięcie w sieci moż emieć skoki/zakłocenia i to częste.

Świecą faktycznie gorzej tzn. mi nie odpowiada ta jasność/barwa światła. Wolę te na 12V.

1. te na 230V przepalaja sie czesciej jesli : nie maja odpowiedniego chlodzenia /np mala przestrzen pomiedzy stropem a sufitem, kiepska konstrukcja oprawy, maly radiator/, zarowki bez oslony dotykane sa palcami.

Te na 230V przepalają sięczęściej bo są bardziej wrażliwe na skoki napięcia, a jak wiadomo napięcie w sieci moż emieć skoki/zakłocenia i to częste.

Świecą faktycznie gorzej tzn. mi nie odpowiada ta jasność/barwa światła. Wolę te na 12V.

Witam

Dla ścisłości - Jeśli są w sieci duże skoki napięcia to :

- przy zasilaniu żarówek 12V transformatorem będą tak samo narażone na uszkodzenia jak te na 230 V

- przy zasilaniu żarówek 12V przetwornicą prędzej padnie przetwornica (duzo drozsza niż żarówka) .

• 4 weeks później...