eRaf 19.04.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Jaką rurę najlepiej zastosować dla przyłącza wodociągowego dla domu jednorodzinnego 2-4 mieszkańców. Rura ma być fi=40mm na gł.140cm (podłoże piasek) a jej długość 200m (na razie do tymczasowego budyneczku), w późniejszym etapie rura ta zostanie jeszcze przedłużona o ok.100m do docelowego domu.Jakie parametry powinna mieć taka rura:- jaka klasa PE 80 czy 100 ?- na jakie ciśnienie PN 10 czy 16 lub inne ?- jakie ew. SDR- jaka ew. grubość ścianki ?Najlepiej aby rura taka była w jednym kawałku (znalazłem coś takiego w Wavin, dł.200m)Nie znam się na tym więc bardzo proszę o poradę co do producenta, typu, ew. z aktualną ceną.Dzięki i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Najlepiej dowiedz się kto może robić wcinkę do wodociągu w twej okolicy. Naczęściej jest powiąany z konserwatorem wodociągu. I jak nie chcesz mieć kłopotów z odbiorem wybierz tę firmę. Ona zadba o to, by wszystko było ok.Jeśli sam chcesz zaoszczędzić kopiąc ten 200 m odcinek być może będziesz się mógł dogadać. Wydaje mi się jednak, że nie warto sie przy tym upierać i zlecić tę pracę. Ewentualne skutki złego wykonania spadną na firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 19.04.2005 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 uściślam, wodociągi podprowadziły mi przyłącze na głębokość 20m mojej działki, kończąc je studzienką z licznikiem i zaworami. Dalej muszę robić już we własnym zakresie.Także ponawiam pytanie z początku wątku.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.04.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 PE 50/4,6 mm wystarczy... no i z rolki..... tylko nie wiem czy maja 200 m w jednym kawalku Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 19.04.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Firmy robiące przyłącza stosują zgrzewanie kolejnych odcinków rury(łączenie mechaniczne - mufa - nie jest zalecane)zamiast kopać długi wykop, stosują przeciski ("kret"), na odcinku 200 m będziesz miał 10-20 szt krótkich dwumetrowychwykopów, działka nie będzie zryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 20.04.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Problemem zrycia działki się raczej nie martwię ponieważ wykop będzie wzdłuż mojej wewnętrznej drogi, a poza tym wolałbym zrobić jednak wykop na całej długości (koszty samego wykopu jakieś +/- 400PLN) i ułożyć w nim rurę najlepiej w jednym kawałku (są takie na 200m) tylko jaki ma być typ tej rury (patrz początek wątku)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.04.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 uściślam, wodociągi podprowadziły mi przyłącze na głębokość 20m mojej działki, kończąc je studzienką z licznikiem i zaworami. Dalej muszę robić już we własnym zakresie. Także ponawiam pytanie z początku wątku. Pzdr Też chciałbym zrobić wcześniej taką rurę, tyle, że ta ma być na terenie działki, więc lepiej byłoby ją zrobić przed trawnikiem. Mam do Ciebie pytanie. Czy mógłbyś szczegółowo opisać jaka jest ta studzienka (dno, czy szczelna itd). W jaki sposób jest wprowadzona rura do tej studzienki i jak uszczelniona? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Anka 21.04.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Przyłącze wodociągowe do domku jednorodzinnego projektuje się zazwyczaj z rur PE 80 SDR 11 o średnicy32x3,0 lub 40x3,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 21.04.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ...jednak ze wzgledu na spora odleglosc jak na przylacze, zalecalbym zdecydowanie 50/4,6 mm. Warto przemyslec sprawe przyszlych inwestycji i ew. rozbudowy, moze wtedy warto dac 63/5,8 mm pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Anka 21.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Zobacz jaka jest średnica przyłącza do studzienki wodomierzowej. Za studzienką nie może być większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 24.04.2005 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Niestety do studzienki wodociągi podprowadziły mi rurę o śr. 40mm więc za mogę co najwyżej użyć też 40mm. W każdym bądź razie dzięki wszystkim za odpowiedzi.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 24.04.2005 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 uściślam, wodociągi podprowadziły mi przyłącze na głębokość 20m mojej działki, kończąc je studzienką z licznikiem i zaworami. Dalej muszę robić już we własnym zakresie. Także ponawiam pytanie z początku wątku. Pzdr Też chciałbym zrobić wcześniej taką rurę, tyle, że ta ma być na terenie działki, więc lepiej byłoby ją zrobić przed trawnikiem. Mam do Ciebie pytanie. Czy mógłbyś szczegółowo opisać jaka jest ta studzienka (dno, czy szczelna itd). W jaki sposób jest wprowadzona rura do tej studzienki i jak uszczelniona? Dzięki Zdjęcie ze szczegółami przesłałem na priv. Głębobkość studzienki 2m (4kręgi). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 25.04.2005 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Serdeczne dzięki. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie ma dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.04.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 ..coby woda w grunt wsiakala, jakby cosik kapalo z rury J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts