Gość 08.01.2002 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 czy można ogrzac dom o powierzchni 150m tylko kominkiem z rozprowadzeniem ciepła i ile drewna trzeba do tego użyć jeżeli nie to jakie dodatkowe ogrzewanie radzicie zależy mi na minimalnych kosztach ogrzewania pozdrawiam leo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 09.01.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 Można, ale jako jedyne źródło ogrzewania jest ryzykowne. Czy zawsze ktoś będzie w domu aby napalić ? Jeśli nie, to wyjazdy zimą np. na wczasy nie będą możliwe. Uzupełnieniem awaryjnym mogą być grzejniki elektryczne typu konwektor. Jest to najtańsze rozwiązanie na etapie inwestycji, a w eksploatacji też nie wyjdzie drogo z uwagi na to, że będą używane sporadycznie do podtrzymania temperatury np.10 st.C.Nie podejmuję się określić jakie w Twoim przypadku będzie zużycie drewna-zbyt dużo parametrów. 20m3 powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2002 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 czy możesz mi więcej doradzić w temacie grzejników konwekcyjnych moja początkowa koncepcja byla ogrzewanie kominkowe+piec miałowy jak się ma ekonomiczność palenia miałem a grzejnikami konwekcyjnymi z gory bardzo dziękuje za twoją pomoc pozdrawiam leo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 10.01.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Nie bardzo widzę sens takiego połączenia tzn.kominek+piec miałowy. Czy piec miałowy umożliwia zastosowanie pełnej automatyki ? Ja się z czymś takim nie spotkałem.Poza tym, piec pracował by w układzie wodnego c.o., a więc duże wydatki na inwestycję - w takim układzie lepiej od razu zdecydować się na gaz lub olej wykonując tylko jeden system ogrzewania. Niebagatelną rolę odgrywa też uciążliwa eksploatacja pieca miałowego: kontakt z miałem, a także fura żużla.Poza tym, po wejściu Polski do Unii cena węgla może sporo wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 10.01.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Faktycznie cena węgla może wzrosnąć po wejściu do UE, ale głównie z powodu ochrony środowiska przed zanieczyszczeniem. Już obecnie mamy ustalonych kilka okresów przejściowych na dostosowanie się do wymagań UE a obecna ustawa o ochronie środowiska zawiera bardzo wyżyłowane przepisy w sprawie emisji zanieczyszczeń a do takich można zaliczyć m. in. spalanie węgla.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 prosze o podzielenie się informacami jak wygląda w praktyce cenowo połączenie ogrzewania kominkowego i ogrzewania elektrycznego konwekcyjnego. znajomych których pytam boją się prądu czy taki prąd straszny?????????????????? pozdrawiam LEO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 11.01.2002 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Dla współczesnego domu o powierzchni 100m2, przy mocy grzejników 8 kW i łącznym dobowym czasie załączeń 6 godz., wartość zużytej energi wyniesie ok.200zł/miesiąc. Czy to jest straszne ?Jaki naprawdę będzie udział ogrzewania el. w kosztach ogrzewania domu zależy od użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 11.01.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 200 złotych na miesiąc to faktycznie normalna cena.Napisz jednak jaką masz temperaturę w domu. Zastanawiam sie nad ogrzewaniem , mam ochote na kominkowe ale to jak pisano wyżej dość trudne ze względu na np wyjazdy.Trzeba do tego dać drugie źródło.Gaz? Jakie są faktyczne koszty - trzymajmy się tego 100 powierzchni.Piec miałowy? najtańszy ale czy wygodny?Mam w obecnym domu taki piec - rozpalamy co drugi dzień, kurzu nie ma ani obowiązków (jest dmuchawa, komputer)- jest jednak popiół i gdzieś trzeba miał trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 11.01.2002 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Znajomość temperatury jaka panuje w moim domu nie wyjaśniła by nic w tej sprawie.Rozważaliśmy wariant z ogrzewaniem kominkiem (jako zasadnicze) i ogrzewaniem elektrycznym (jako uzupełniające). W związku z tym, temperatura w pomieszczeniach będzie zależała od ilości dostarczonego przez kominek ciepła. Ale dla pełnej satysfakcji przeciwników wykorzystania energii elektrycznej możemy zająć się "wariantem lenia" czyli-domownicy mają dosyć palenia w kominku.Załóżmy, że : kubatura budynku 260 m3, jednostkowe zapotrzebowanie ciepła przy temp.-20 st. wynosi q=30W/m3, sprawność grzejników elektrycznych 100%, średnia cena energii dwutaryfowej 0,16zł. Wobec tego zapotrzebowanie ciepła będzie Q=7,8kW. Wykorzystana energia elektryczna na miesiąc: 30x24x7,8=5616kWh, a jej wartość to prawie 900 zł. Biorąc pod uwagę, że układ z konwektorami należy do szybkoreagujących, możemy stosować okresowe obniżanie temperatury, zmniejszając tym samym zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 11.01.2002 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 TO ILE W KOŃCU KOSZTUJE TEN PRĄD200 CZY 900 ZŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Pacul miał chyba na myśli, że 200 PLN za prąd przy bardziej intensywnym grzaniu kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.01.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Karola - nie zapominaj o miejscu na miał. Co mi po tym, że tanio i popiół. Ten można wywozić na bieżąco. Trzeba mieć jeszcze dużo miejsca na składowaniu opału. Ja jestem przeciwnikiem, bo zwykle strasznie kopcą (ekologia). Rozumiem ludzi w starych domach z dużą działką. Przy kiepskim ociepleniu też bym chyba tak robił. Tu raczej budujemy nowe i dobrze ocieplone domy.Ojciec ma kocioł miałowy i narzeka - trzeba przewalić niezłe ilości miału. Uważa, że węglowy był lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 25.01.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Ogrzewamy dom głównie kominkiem - wychodzi bardzo tanio, ale na ogół nie bierze się w tych kalkulacjach nakładu własnej pracy. Otóż drewno trzeba najpierw załatwić (telefony do leśniczych, płaci się w nadleśnictwie - więc osobny kurs), potem załatwienie transportu, pocięcie drewna na pniaki (nie zawsze jest mozliwosc zakupu drewna juz pociętego), no i porabanie mozliwie szybko, bo w przeciwnym wypadku zacznie pleśnieć. Sezonowanie to przynajmniej rok - a więc trzeba mieć jakies zadaszenie. Itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 -20 na zewnątrz to najwyżej 10dni w rokuproponuję wziąć pod uwagę średnie wieloletnie. jasne że będą odchylenia ale w obie strony (siedem zim mroźnych i siedem łagodnych)kominek na codzień, konwektory na wyjazd (nastawić na 5 stopni i zaprogramować na 18 stopni dzień przed powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.01.2002 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 A co teraz wychodzi najtaniej: gaz, prad czy olej dla tej samej powierzchni, kbatury i sprawnosci c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.01.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 PanRopuch ma całkowitą rację (to samo pisałem w wątku "Czy można wybudować dom 130m2 za 200tys.). Anonimowy - całkowicie się zgadzam, jeżeli tylko ktoś wie, że ma czas na zabawę z kominkiem. Ja wiem, że to u mnie wątpliwe, więc kominek+normalne c.o. Pitbull - nie możesz uwzględniać sprawności c.o. bo ta jest różna w zależności od kotła czy pieca. Uważam, że instalacji nie da się oderwać od źródła i tak do pompy ciepła i kotła kondensacyjnego dasz podłogówkę + duże grzejniki, bo instalacja niskotemperaturowa, do węglowego wysokotemperaturowa, a przy elektrycznym nie masz w ogóle instalacji tylko same grzejniki czy maty. Tak więc pytanie Twoje brzmi: jakie są koszty ogrzewania w konkretnym domu przy różnych źródłach energii. Czasunkowe dane sprzed 2 lat (chyba nie różnią się bardzo):- drewno i miał (30)- pompa ciepła (35)- węgiel (45)- gaz z sieci (66)- gaz płynny i olej (90)- elektryczne (100).Uwaga - policzenie dokładnych danych nie jest proste, ale możliwe. Nie ufałbym zestawieniom w jakichś ulotkach lub nawet gazetach. Mogą być trochę skrzawione o dane lokalne (np. Ty mieszkasz w borach, więc drewno będziesz miał tańsze niż autor)lub ukrytę reklamę. Proponuję policz sam - dowiedz się wartości kalorycznych od dostawców i sprawności pieców i c.o. od instalatorów, oraz ceny. NA tej podstawie oblicz ile kosztuje 1kW. Najtrudniej Ci będzie chyba oszacować drewno.Jeżeli dokonasz takich obliczeń, to pochwal się na Forum i podaj dokładnie Twoje dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 01.02.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Frankai, co to za dane, przepraszam? Procentowo w stosunku do najdrozszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 01.02.2002 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Jest jeszcze jedna sprawa. Warunki zabydowy otrzymane od gminy lub odpowiedniej instancji mogą określać jaki rodzaj ogrzewania wchodzi w rachubę. I może się okazać, że zastanawiać się trzeba od początku, bo gmina nakazuje użycie ekologicznych źródeł ciepła, a człowieka szlag trafia bo stary sąsiad pali worki i inne śmieci nie myśląc o czystości powietrza.Przy ogrzewaniu tylko kominkowym trzeba pomyśleć co się stanie z roślinami, gdy zimą wyjedziesz na parę dni a w domu spadnie temperatura. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: dmuu dnia 2002-02-01 18:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.02.2002 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 PanRopuch - tak.Dmuu - czy już któraś gmina robi takie wymogi. To będzie już pięknie jak zacznie się egzekwować chociaż jako taką ochronę. Też mnie szlag trafia, jak nieraz taki syf ludzie robią i nic. Jak jest przy tym nieodpowiednia pogoda, to aż strach okno otworzyć lub wziąć dziecko na spacer. W Niemczech jest prosta zasada: czarny dym z komina "życzliwy" sąsiad dzowni na policję i masz pewną karę. Czas skończyć z paleniem śmieci w domowym piecu, a odpady powinno się opłacać segregować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 02.02.2002 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts