Karolina 11.10.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Wspólnie z kgadzina zaczynam nowy wątek. Pochwalcie się ile czasu zajęło Wam zrobienie tego co juz stoi na Waszych włościach. My zaczęliśmy dokładnie w połowie maja tego roku. Chcieliśmy zacząć wcześniej, ale ilość wody na naszej działce uniemożliwiała wjazd ciężkiego sprzętu. Obecnie mamy już stan surowy zamknięty bez tynków, ale z wylewkami. Domek spory ok 280 m2 pow. całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 11.10.2002 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 od początku czerwca - 150 m2, surowy zamknięty; prąd i połowa tynków na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 11.10.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 a to ma być konkurs, kto szybciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 11.10.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 taaaa nagrodą będzie order z buraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 11.10.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Wrzesień/październik zeszłego roku fundamenty do zasypania.A od lutego do teraz - już mieszkamy w stanie trochę lepszym niż surowym - czyli zrobiona 1/3 domu. Kolejne 1/3 planowane do grudnia tego roku, reszta na przyszły rok. Z zewnątrz osiatkowany styropian. Opóźnienie co najmniej miesięczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 11.10.2002 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Cztery lata temu fundamenty, później dwa lata przerwy. Nastepnie stan surowy + dachówka, kolejny rok (bieżący) to instalacje + tynki + szlichta. W następnym sezonie planuje wykończyć i się wprowadzić - to chyba nie jest imponujace tempo Mam za to innego "rodzynka" (chyba juz o tym gdzieś pisałem) W listopadzie 2000 roku byłem na swojej działce - dookoła był las, moje fundamenty i piękne pole w promieniu ok 1000 metrów. Nastepnym razem przyjechałem na działkę w lutym 2001. Wyobraźcie sobie moje zdumienie, jak naprzeciwko mojej działki w odległości ok.25 metrów stał dom z oknami a z komina unosił się dym ! Moi sąsiedzi zbudowali dom i ZAMIESZKALI w ciagu trzech miesięcy . Inna sprawa, że tynki to suszyli do lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.10.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Oj ludziska!Karolina nie ogłosiła konkursu kto szybciej zbuduje (lub zbudował) dom. Ważnym jest wymiana doświadczeń, bo każdy budujący trapi sie jednym pytaniem: kiedy przeprowadzka???Każda wypowiedź krótsza niż dziennik budowy pozwala łatwiej ocenić ile jeszcze czasu zostało.Gdyby miał to byc konkurs to pewnie wygrałby ktoś, kto na działce w ciągu 1 minuty... postawił namiot i mieszkał w nim całe lato. Ale przecież chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 14.10.2002 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 My budujemy bez pośpiechu, ale staramy się myśleć "na zapas" tzn. jaki będzie kolejny etap prac i już wtedy zamawiamy materiały i umawiamy ekipy. Nie oto chodzi, kto szybciej, ale raczej jak można dobrze zaplanować budowę, aby nie było zbędnych przestojów. To naprawdę trudna sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 14.10.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Ogólnie chyba można powiedzieć, że do dachu wszystko idzie szybko. Potem zaczynają się schody i wielkie spowolnienie prac.U nas najwięcej czasu poszło na instalacje i tynki. Instalacje może dlatego, że były robione przez nas ale i tak w tym czasie niewiele prac można prowadzić równolegle.A tynki dlatego, że mieliśmy kiepskie ekipy - to chyba zmora inwestorów.Tak więc u nas od lutego do początku czerwca stan surowy otwarty a cała wykończeniówka trwa i będzie trwała jeszcze jakiś czas (chociaż część domu jest gotowa do zamieszkania i już zamieszkała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agus 17.10.2002 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Rozpoczęliśmy w kwietniu zeszłego roku i w listopadzie powiesiliśmy wiechę. Do stycznia br. dach był pokrywany dachówką. Potem była przerwa do wiosny (w międzyczasie kręciliśmy się wokół kredytu) a po przerwie tynki. Teraz lejemy posadzki i przymierzamy się do docieplenia dachu. Przeprowadzkę planujemy na wiosnę przyszłego roku, ale do zakończenia jeszcze daleka droga. Na wiosnę chcemy mieć dół do zamieszkania, czyli jeden pokój, kuchnię, łazienkę. Mimo że będzie to jeszcze zupełna partyzantka to i tak się nie mogę doczekać pierwszej nocy we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 17.10.2002 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Od polowy maja (ale z przerwami), w sumie przez 3,5mies. ekipa 3ech bardzo dobrych fachowcow postawila nasz 150m domek z Ytonga. Obecnie maluja plyty KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor 02.11.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Od 19 marca br postawiłem fundamenty (ekipa budowlana 3-osobowa) i ogrodziłem działkę. Z dzisiejszej perspektywy stwierdzam, że zacząłem zbyt wcześnie przez co poniosłem dodatkowy koszt na utwardzenie dojazdu. Postawiłem też na działce huśtawkę (to nie żart)Chciałem żeby dzieci przyjeżdżały na budowę z przyjemnością i same organizowały sobie zabawę a ja żebym mógł spokojnie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 03.11.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Od października 2000 zrobiłem stan surowy otwarty, dach deskowany pod papą. Ogrodziłem plac (poszła na to moja książeczka mieszkaniowa) i zrobiłem elektrykę z kanalizacją.W tym roku jeszcze planuję wpuscić do domu gaz i wodę i położyć blachę na dach 300 m2.Niestety ja buduję ze środków bieżących i potrwa to chyba do jesieni 2004 albo wiosny 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 04.11.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Dom d09-L / 120mw październiku 2000 fundamenty, przez cały 2001 ściany, dach, okna. Od początku 2002 do dziś ścianki działowe wewnętrzne, instalacje: elektryczne, CO i wod-kan. Obecnie etap glazury, terakoty i podłóg. Planowane zamieszkanie w 2003 - nie wiem tylko czy na początku czy na koniec roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 04.11.2002 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 My rozpoczęliśmy we wrześniu 2001 - uzbrojenie dzialki i utwardzenie drogi dojazdowej. Maj 2002 - fundamenty - przerwa finansowa do września.Wrzesień 2002 - parter i strop nad parterem + kominy - przerwa finansowa do marca. W marcu przykrywamy dachem i robimy ściany działowe. Przy 22 % VACIE niestety bierzemy pożyczkę i budujemy do momentu zamieszkania. W tym roku kupujemy jeszcze dach i więźbę, ktore odbierzemy w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.11.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 On 2002-11-04 15:19, Herne wrote: Przy 22 % VACIE niestety bierzemy pożyczkę i budujemy do momentu zamieszkania. O jakim Vacie Ty mówisz? Jest 7%, skąd wziąłeś 22%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 08.11.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Ja zacząłem budowę w październiku 2001 roku. Dom przykryty blachodachówką. Obecnie mam wstawione okna i wykonane tynki wewnętrzne oraz instalacje elektryczną i wod-kan, przyłącza wody, prądu i gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 08.11.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Obecnie jestem na etapie pokrywania dachu i stawianiu części ścian wewnętrznych. Budowa rozpoczęta w czerwcu 2002 ( oprócz fundamentów )i na tym koniec do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 08.11.2002 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Od czerwca stan surowy zamknięty, wszystkie instalacje (prąd, woda, c.o., gaz, telefon, alarm), ocieplenie zew., a teraz robią mi tynki i kominek. Ogrodzenie w 90%( brak ogrodzenia kutego od frontu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 06.12.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Od połowy IX do poł.XII - działka uzbrojona - stan surowy otwarty ok. 200 mkw. plus garaż 40 m kw. (porotherm, dachówka), rynny, okna dachowe, instalacja odgromowa. Wszystko robiła ekipa murarzy (3-4 osoby) i dekarzy (4 osoby). Uważam, że można było dużo szybciej - nawet w dwa miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts