Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Papież wybrany....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co czuję patrząc na czerwone kotary okrywające - wyjście na balkon w Bazylice św. Piotra ? Szkarłatne zasłony pełnią milczącą wartę Ciężko mi ubrać to w słowa... dziwne uczucie ogarnęło mnie ...powinna być radość- a nadal smutek zajmuje większą cześć mojej duszy. Obserwowuję euforię stojących na placu, ludzi biegnących z ciekawością w kierunku bazyliki ...niebo płacze ...

Benedykt XVI

:( Niedobrze.... bardzo niedobrze.......

Dlaczego ??

Boję się, że zamknie Kościół w Europie, że "okopie się" na pozycji twardego dogmatyzmu, że ekumenizm pójdzie w zapomnienie, że będzie mało przyjazny innowiercom i nieprzekonanym, że zacznie się ruch odwrotny niż za czasów Jana Pawła II.

Jest konserwatystą, i chyba na żadne zbliżenie Kościoła do realiów współczesnego życia nie można raczej liczyć.

Obym się mylił.

Kim jest Ratzinger

Imię nowego papieża

Nie może być kopią poprzedniego Papieża

Wywiad z Ratzingerem: winniśmy podążać także pod prąd!

Musi kochać człowieka, ubogich i Kościół [to już historyczne dywagacje...]

na żadne zbliżenie Kościoła do realiów współczesnego życia nie można raczej liczyć.

Jakich realiów? Chodzi ci może o zgodę na stosowanie prezerwatyw (choćby dla celów walki z AIDS w Afryce), o dopuszczenie kobiet do pełnienia funkcji kapłańskich, o postawę wobec homoseksualizmu, konkubinatu, albo wobec różnych przykrych skandali w Kościele, czy o coś innego? Wydaje mi się, że nowy Papież ma dokładnie takie same poglądy w tych kwestiach, co Jan Paweł II.

na żadne zbliżenie Kościoła do realiów współczesnego życia nie można raczej liczyć.

Jakich realiów? Chodzi ci może o zgodę na stosowanie prezerwatyw (choćby dla celów walki z AIDS w Afryce), o dopuszczenie kobiet do pełnienia funkcji kapłańskich, o postawę wobec homoseksualizmu, konkubinatu, albo wobec różnych przykrych skandali w Kościele, czy o coś innego? Wydaje mi się, że nowy Papież ma dokładnie takie same poglądy w tych kwestiach, co Jan Paweł II.

Dokładnie o to mi chodzi, Mieczu [poza skandalami - żona Cezara itd.]. Dlatego chętniej widziałbym liberała na Tronie.

Świat - niestety, a może stety - gna do przodu, i potrzeba zmian, na pewno nie rewolucyjnych, tylko powolnych, ale jednak zmian. Inaczej czarno widzę [może w ten sarkastyczny sposób wypełnia się przepowiednia :wink:].

Osowa ? :D

Chyba nie umiem przekazać o co mi chodzi ... przede wszystkim boję się jego cech osobowości ...

cytuję :

"...o hardym sposobie bycia, asceta, który nosi krzyż jak szpadę". "Panzer-Kardinal, który nie zdejmuje z siebie wspaniałego stroju i złotego krzyża z piersi, krzyża Księcia Świętego Rzymskiego Kościoła".itd...(Artur Domosławski 18-04-2005"Kim jest Ratzinger ")

A tu słowa obecnie panującego Papieża :

"Ale jeżeli przez restaurację rozumiemy poszukiwanie sposobów odzyskania równowagi po okresie przesadnego otwarcia na świat, po okresie zbyt pozytywnego interpretowania agnostycznego i ateistycznego świata, to tak rozumiana "restauracja" (czyli równowaga odnowiona poprzez zwrócenie się ku orientacjom i wartościom istniejącym wewnątrz wspólnoty katolickiej) jest życzeniem Kościoła"