Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka a rury wszelakie

falco21

Recommended Posts

Sorry za głupie pytanie :smile: ale czym (i czy w ogóle) zabezpieczać rury odpływowe od wanny, zlewozmywaka przed wylewką ?

Styropian ? Otulina jakaś? Druga część pytania - przez łazienkę przelatują tranzytem rury polipropylenowe od CO zabezpieczone peszlem - czy te rury tez trzeba jakoś dodatkowo zabezpieczyć (wczesniej były w kanale) czy sam peszel wystarczy ?

On 2002-10-11 10:36, falco21 wrote:

Sorry za głupie pytanie :smile: ale czym (i czy w ogóle) zabezpieczać rury odpływowe od wanny, zlewozmywaka przed wylewką ?

Styropian ? Otulina jakaś? Druga część pytania - przez łazienkę przelatują tranzytem rury polipropylenowe od CO zabezpieczone peszlem - czy te rury tez trzeba jakoś dodatkowo zabezpieczyć (wczesniej były w kanale) czy sam peszel wystarczy ?

odp 1.

przede wszystkim musisz je zatkać, jezeli nie masz fabrycznych zaślepek zrób "korek" np z folii. Następnie dobrze jest nasadzić na końcowy odcinek kawałek innej rury o większej średnicy aby beton nie przylegał bezposrednio do rury odpływowej.

odp 2. dla mnie peszel byłby wystarczający ale nie wiem jak powinno się to zrobić zgodnie ze sztuką budowlaną.

odp.3 nie ma głupich pytań...

Mówiąc zabezpieczeniu przed wylewką chodziło mi o zabezpieczenie w ogóle rur które będą w niej "zamurowane", tj nie o końcówki tylko ogólnie.

Rury wodociągowe PB mam w otulinie i jeszcze porobiłem takie osłonki ze styropianu, natomiast rury ściekowe - chodziło mi po głowie, żeby owinąć folią z bąbelkami :smile:. Z twojej wypowiedzi wnioskuje, że same rury może byc wprost "zanurzona" ? Czy tak ?

Cały misterny plan dotyczy łazienki 2x3