Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włóknina a roślinki

ewa

Recommended Posts

Chciałabym wyłożyć klomby włókniną z wiadomych powodów ale mam jeszcze kilka pytań.

Wiem, że przy krzewach, drzewkach itp należy zostawić otwór i po sprawie

ale co z pozostałymi roślinami. Czy skalniak też się wykłada? Jeśli tak to jak będą się rozrastały rośliny płożące? Zostawić większy otwór?

A co z cebulowymi? Zostawić otwór, potem wsadzić cebulowe a potem w ich miejsce jakieś sezonowe?

I jeszcze-czy jak wyłożę klomby żwirem to roślinki cebulowe się przebiją? Takie szafirki np.

Czy włókninę się po jakimś czasie wymienia czy starcza na wieki? :)

Sporo pytań. Ale kolejno wszystkie roślinki wsadzasz w otworki w włókninie. Wystarczy nawet nacięcie na krzyż. Płożące, które wypuszczają korzenie przybyszowe po pewnym czasie przebiją włóknine (ja mam na włókninie truskawki i rozłogi się ukorzeniły przebijając ją :o ). Dla cebulowych powinnaś też zostawić otwory. Osobiście nie polecam włókniny jeśli chcesz oprócz bylin posadzić jednoroczne lub cebulowe (trzeba je chociaż raz na jakiś czas wykopać - w zasadzie powinnaś to robić co roku) bo wtedy włoknina to problem. Jeśli jednak robisz rabatę ze stałych roślin to taka okrywa przetrwa dość długo - miedzy świerkami była u mnie 4 lata. Potem świerczki zarosły na tyle że chwasty nie stanowiły problemu.[/code]

No właśnie, czyli włóknina raczej na takie uporządkowane rabaty. U mnie jest mieszanina wszystkiego i do tego na stałe posadzone tylko niektóre roślinki - drzewka i krzewy. A całą reszta jeszcze wędruje w poszukiwaniu właściwego miejsca. Chyba, że posadzę jednoroczne razem z cebulowymi. Cebule przekwitną, jednoroczne zakwitną a potem wszystko wykopię jesienią. Muszę przemyśleć :)

Też przesadzałem niektóre rośliny po kilka razy. Ale najlepiej dla samych roślin, żeby im stworzyć takie małe mikrośrodowiska. Jak lubią ziemię z dodatkiem wapnia to posadzić pod nimi ciemierniki, wawrzynek itd. To należy tak komasować patrząc na wymagania i potrzeby roślin nie inaczej.

zobacz mój ogródekhttp://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=35037&q=jesionowa14&k=2

Pozdrawiam

Gdybym miała taaakie drzewa w ogrodzie to bym miała problem z głowy. Zazdroszczę. U mnie tylko gliniaste pole :(

Staram się sadzić rośliny grupami według wymagań/ Ale ja mam tak, że dopiero po jakimś czasie zazwyczaj klaruje mi się wizja danej części ogrodu i wtedy przesadzam. Jak na razie sadziłam na stałe tylko drzewa i krzewy - żeby już rosły. A reszta wędruje bo szybko rosną i cały czas dokupuję nowe. Nie wspomnę już o cebulkach, daliach, kannach... Namnożyło się tego mnóstwo. A są to kwiaty najszybciej dające efekt "pełnego ogrodu".

A w tym roku pora na porządki i znalezienie miejsc docelowych wszystkim roślinkom - jeśli się uda :)

P.s. Cudowne są te nakrapiane - można gdzieś kupić czy powinnam się ślicznie uśmiechać o nasionka? :)))

Mój rododendron w zeszłym roku niestety się poparzył :( Nowe sadzę w bardziej zacienionym miejscu.