Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

23500 zł za c.o., woda, kanalizacja...

darekola

Recommended Posts

Nie wiem w jakiej cenie są grzejniki Instalprojekt. Ja za 178 m grzejmiki Purmo, podłogówka w 2 łazienkach (2 i 10 m) oraz kuchni (10m) i witrołapie(2 m) z Vitopendem 100 z polskim zasobnikiem plus instalacja wodna i kanalizacyjne zapłaciłam ok. 34 tys. Ale mnie chyba fachowiec solidnie naciągnął na materiałach...

U mnie z tego co policzyłem na szybko:

dom 260 m2

15 grzejnków Purmo (w tym 3 drabinkowe w łazienkach),

około 65 m2 podłogówki w salonie i kuchni + 2 łazienki + 1 wc

kotlownia - vaillant ecotec + zasobnik 140 litrów + sterownik pogodowy

instalacja kanalizacyjna

CWU z cyrkulacją + zimna woda

i jeszcze kilka drobiazgów.

Wstepnie razem coś około 31,5 tys na gotowo z montażem - ale z tego co wiem będzie

korekta bo grzejniki łazienkowe ciut droższe wybraliśmy (Purmo Novela).

Dokładną cenę za całość poznam za kilka dni.

Pozdrawiam

Instalacja wod.-kan. +cyrkulacja, c.o w tym podłogówka na dole 60 m2, góra, poddasze i kotłownia grzejniki Buderusa razem 7 szt i 2 grzejniki drabinkowe w łazience i wc, kocioł Buderus GB 122 19 KW (kondens)+zasobnik 120 l.+ reszta wyposarzenia kotłowni cena 29 tys.

Z innej firmy tylko że przy kotle Buderusa G134 15KW i zasobniki 160 l. i wszystkimi dodatkami do kotła 31,5 tys.

mam wyceny na kocioł kondensacyjny De Dietrich MC25 z zasobnikiem 130 l. w jednej firmie chcą ponad 31 tys. , w drugiej ponad 33 tys.

jednym słowem wszyscy mniejwięcej chcą ok. 30 tys. za komplet.

Całość M+R - wod-kan-C.O. (razem z kotłownią olejową w tym kocioł olejowy De Dietrich z zasobnikiem + automatyka pogodowa) - 25300 zł (w tym Robocizna 4200).

Dom parterowy 145 m2, 10 kaloryferów, 2 x 10 m2 podłogówki, kuchnia, WC, łazienka, kotłownia olejowa, cyrkulacja CWU.

• 2 months później...
Witam, a u mnie podłogówka na dole i w łazienkach ok 80 metrów - materiał plus montaż i rozprowadzenie c.o. - 10 tysi. Rozprowadzenie rurek do zw i kanalizacji jakieś 2 tysie. jak teraz liczę to Vitopend WHEA jednof z krzyzakami 4 tysie, grzejniki purmo plus łązienkowe 2 sztuki 3 tysie i zasobnik 150 - 200 litrów - 1400 zł. pompka do cyrkulacji maks 350 zł. ja bym radził poprosić fachowca o szczegółowy kosztorys a nie o "wszystko w kupie". Oni biorą z hurtowni z rabatami i dodają swoją marżę taką ze głowa boli. Od całości oferty fachowca żądaj rabatu a najlepiej kup sobie wszystkie materiały sam. Piec, zasobnik, grzejniki kupuję teraz włąsnorecznie a fachman składa wszystko w całość i ten fachman wraz ze złaczkami, dofatkami i innymi pierdołami nie powinien kosztować więcej niż 3 tysiące. Generalnie wszystko razem max. 25-27 tysięcy.