Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świerk, daglezja i jodła chorują. Pomocy!!!

Recommended Posts

Wciornastku- jesteś nieoceniona :D Czyli teraz moge popryskać Topsinem . Jeśli chodzi o igły- to one jeszcze nie opadają, ale jak oglądałam je wczoraj to na niektórych igiełkach miały pojedyncze kropeczki.

A co do przedziorka- to czy Topsin również działa? Aha- pajęczynę mam również na jałowcu.

Czy przedziorka widać gołym okiem? Wciornastku- czy również teraz popryskać na tego przedziorka czy poczekać jeszcze miesiąc do końca maja? No i jeśli moge pryskać to czy oba opryski można zastosować w jednym czasie?

Dzięki wielkie

Gorgu po kolei. Topsin to fungicyd działa na grzyby tj. na opadzinę igieł. Trochę chłodno np. dziś na oprysk i jeszcze zapowiadają deszcz. Zasady wszystkich oprysków są takie że robi się je gdy temp. powyżej 5 stopni, najlepiej ok. 10, i nie będzie deszczu przez minimum 6 godz. a najlepiej 12. Z przedziorkiem tu trzeba tzw. akarycyd tj. taki srodek na robali, które są roztoczami czyli wspomniany Talstar. Jeszcze masz czas na oprysk bo one jeszcze "śpią" pryska się pod koniec maja (to co widzisz powstało już jesienią). Jałowce są też bardzo często atakowane przez przędziorki. Jeśli chodzi o ich wygląd to wątpię żebyś znalazła zimujące larwy, ale dorosłe wyglądają jak miniaturowe pajączki (bo to pajęczaki) mają o 1 mm wielkości. Na świerkach jest tzw przędziorek sosnowiec ale również przędziorek chmielowiec ten jest charakterystyczny bo czerwonawy. I jeszcze jedno nie mieszaj oprysków.

I jeszcze jedno nie mieszaj oprysków.

wiedziałam 8) :lol: :lol: :lol:

Majka - to pół prawdy. Bo spece zrobili specjalne zalecenia mieszania agrochemikaliów. Ale jeśli nie ma tego w tabelach to lepiej nie ryzykować bo można zrobić krzywdę. Najczęściej stosuje się mieszanki srodków ochrony roślin z nawozami ale też są zalecenia miesznia fungicydu z insektycydem. Nietety to wszystko sprawdzano raczej na uprawach wielkoobszarowych tj rolnicze, sady, trochę warzyw. W ozdobnych to największa bieda.

Wciornastku, na moich iglakach zauwazyłam duże pająki- które robią sobie gniazda pomiędzy igłami. Na pewno nie są to przędziorki- ich rozmiary nie odbiegaja od pająków domowych. Czy one szkodza moim iglakom? Pełno na nich pajęczyny.

Wciornastku, na moich iglakach zauwazyłam duże pająki- które robią sobie gniazda pomiędzy igłami. Na pewno nie są to przędziorki- ich rozmiary nie odbiegaja od pająków domowych. Czy one szkodza moim iglakom? Pełno na nich pajęczyny.

Gorgu daj żyć tym zwierzątkom. To drapieżniki. Jeszcze je powinieneś dokarmiać bo zjadają inne szkodniki.

Gorgu daj żyć tym zwierzątkom. To drapieżniki. Jeszcze je powinieneś dokarmiać bo zjadają inne szkodniki.

Cholera- a ja sie tak nad nimi znecam (uśmiercam)- ale dzięki wielkie, teraz wiem, że to nie one są przyczyna choroby moich iglaków. W sobotę chcę popryskać topsinem- wg twojej rady.

Jeszcze raz dzięki wilekie za twoją nieocenioną fachowość i pomoc.

Buziaki

• 1 year później...

Podciągam stary wątek, bo mój srebrny świerk zaczął chorować.

Chciałabym się upewnić, czy to przędziorki: zielono- srebrne pozostały tylko tegoroczne przyrosty, a wszystkie wewnętrzne części gałązek są brązowe i w oprzędach.

Na jednej z gałązek znalazłam małą (dł. ok. 0,5cm) pomarańczową gasienicę, ale nie mam pojęcia, czy ma ona coś wspólnego z tymi oprzędami, czy znalazła się tam przypadkiem.

Jaka powinna być diagnoza?

Podciągam stary wątek, bo mój srebrny świerk zaczął chorować.

Chciałabym się upewnić, czy to przędziorki: zielono- srebrne pozostały tylko tegoroczne przyrosty, a wszystkie wewnętrzne części gałązek są brązowe i w oprzędach.

Na jednej z gałązek znalazłam małą (dł. ok. 0,5cm) pomarańczową gasienicę, ale nie mam pojęcia, czy ma ona coś wspólnego z tymi oprzędami, czy znalazła się tam przypadkiem.

Jaka powinna być diagnoza?

Aby się upewnic że przędziorki robią harakiri świerkowi wież kartkę papieru połóz pod świerkiem i strząśnij paskudy. Zobaczysz małe pajączki (zależnie od gatunku od ok 0,5 mm wielkości - ciemne, prawie czarne lub lekko czerwonawe).

Zrobiło się w wielu rejonach kraju sucho, to raj dla przędziorków, trzeba podlewać a nawet spłukiwać świerki, oprócz tego omyśleć o opryskach.

Jeśli jedna gąsienica to nie problem. :wink:

Dzięki, Wciornastku :) !

Dzisiaj wieczorem pojadę na działkę i sprawdzę.

Ale czy po drodze kupić już jakiś specyfik (Talstar?) i zrobić oprysk niezależnie od tego, czy znajdę pająki?

A jeśli obecności pająków nie stwierdzę, to co wtedy?

Talstar ok.

Przyczyn żółknięcia może być wiele - choroba też wchodzi w rachubę, albo nawet susza. Tak więc trzeba dobrze pooglądać rośliny.Jak bedą wątpliwości pisz. Dobra byłaby fotka.

I Ja mam pytanie swierk mi się zaczoł osypywać to go popryskałem na choroby potem na robactwo i po tym oprysku cały się osypał niemiał tegorocznego przyrostu.Wsadzony był jesienią wielkość około 1 metr stoi goły czy wykopać go czy czekać na cud.

Cudu niestety nie będzie :(

Ja mam też pytanie. W kwietniu wsadziłem m.in kilka świerków kłujących. Wszystkie oprócz jednego puściły młode pędy. Ten jeden nie. Igły nie opadają ale w miejscach wyrastania gałązek jest czarny osad, tak jakby to miejsca te ubrudzone było czarną ziemią. Może to jakiś grzyb i trzeba drzewko opryskać ?. Jeśli tak to czym. Ponadto świerk ma trochę dziwny kolor - taki bardzej szary niż zielony lub srebrny. Ale to może takie dziwne wybarwienie.

• 2 weeks później...