Gość 11.10.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Dom w zabudowie szeregowej w stanie surowym otwartm (sciany zewnetrzne jednowarstwowe z betonu komórkowego odm. 400 na zaprawie cieplochronnej) powstal wiosna biezacego roku, 2 tygodnie temu zostal pokryty z zewnatrz i wewnatrz tynkiem cementowo - wapiennyn. Czy na okres zimy otwory prowizorycznie zabic deskami i np. papa czy zostawic tak do wiosny nastepnego roku ? PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2002 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Zostaw otwarte otwory, ja tak robię. Przekonali mnie do tego znajomi, którzy juz ten etap przeszli. Śniegu Ci dużo nie napada, a budynek będzie cały czas wietrzony będzie pozbywał się wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 11.10.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Hans, a nie boisz się, że menelki zrobią sobie siedzibe w Twoim domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 11.10.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Ja polecam zrobienie ramek z drewna i folię (najlepiej przeźroczysta). I tak jest to na tyle nieszczelne zabezpieczenie, że jest wystarczająca wentylacja, a zawsze trochę chroni przed wilgocią i innymi wpływami atmosferycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.10.2002 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 A nie lepiej zabić dechami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Bela,jak to w naszym narodzie istnieje taki niebezpieczeństwo.Okolicę mam spokojną, ale chyba rzucę się jeszcze na ogrodzenie działki. Do tej pory było mi wygodnie bez ogrodzenia - ciężarówki z towarem mogły podjechać z każdej strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 14.10.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Mozna dechami - zależy kto ile ma okien. naprawde może pójść dużo desek i dużo pracy - u mnie szybciej było folią. Deski z jednej strony dają pewne zabezpieczenie, z drugiej strony, za dużo zabezpieczeń może kogoś podkusić do zajrzenia do środka. U mnie drugi rok są ramki z folii (łatwo jest je wyjąć i znowu włożyć), drzwi mam zbite z desek i zamykane na ... skobel. Jak na razie (odpukać) nikt sie budynkiem z takimi "zabezpieczeniami" nie zainteresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darekr 14.10.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 WitamDzieki za rady. Zostalo mi troche desek i rolka papy. W zwiazku z tym zrobie jakies prowizoryczne ramki i zamkne otwory. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 14.10.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Hans - ogrodzenie sie przyda, także ze względu że na nieogrodzoną budowę częściej "wędrują" cudze śmieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 14.10.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Jest jeszcze jeden argument za ogrodzeniem. Jeżeli na waszej budowie jakieś np. dziecko spadłoby do jakiejś np. dziury, weszło na piętro mimo braku schodów i zrobiłoby sobie krzywdę - to wy jako właściciele budowy możecie za to odpowiadać (to się nazywa brak właściwego zabezpieczenia placu budowy). Jeżeli jest ogrodzenie (chociażby prowizoryczne) - to już jesteście spokojniejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2002 Wszystko racja, tylko po sezonie cienko z kasą.Ogrodzenie się przyda, alarm i zamknięty surowy też by się przydał. Natomiast widziałem dwa budynki z otwartymi otworami i nie widziałem niepokojących zmian w ich stanie. Jeden stał dwa lata drugi tylko roczek. Deszcze musiałyby podać pod małym kątem by napełnić wnętrze budynku znaczną ilością wody.A przeciągi w takich budynka są naprawdę duże i szybko usuwają nadmiar wilgoci. Dodatkowo jak zabijesz dechami to prędzej się znajdzie nieproszony lokator, bo ciszej i cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts