Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyc budynek na zime

Gość

Recommended Posts

Dom w zabudowie szeregowej w stanie surowym otwartm (sciany zewnetrzne jednowarstwowe z betonu komórkowego odm. 400 na zaprawie cieplochronnej) powstal wiosna biezacego roku, 2 tygodnie temu zostal pokryty z zewnatrz i wewnatrz tynkiem cementowo - wapiennyn. Czy na okres zimy otwory prowizorycznie zabic deskami i np. papa czy zostawic tak do wiosny nastepnego roku ?

Pozdrawiam

Darek

Bela,

jak to w naszym narodzie istnieje taki niebezpieczeństwo.

Okolicę mam spokojną, ale chyba rzucę się jeszcze na ogrodzenie działki. Do tej pory było mi wygodnie bez ogrodzenia - ciężarówki z towarem mogły podjechać z każdej strony budynku.

Mozna dechami - zależy kto ile ma okien. naprawde może pójść dużo desek i dużo pracy - u mnie szybciej było folią. Deski z jednej strony dają pewne zabezpieczenie, z drugiej strony, za dużo zabezpieczeń może kogoś podkusić do zajrzenia do środka. U mnie drugi rok są ramki z folii (łatwo jest je wyjąć i znowu włożyć), drzwi mam zbite z desek i zamykane na ... skobel. Jak na razie (odpukać) nikt sie budynkiem z takimi "zabezpieczeniami" nie zainteresował

Jest jeszcze jeden argument za ogrodzeniem. Jeżeli na waszej budowie jakieś np. dziecko spadłoby do jakiejś np. dziury, weszło na piętro mimo braku schodów :smile: i zrobiłoby sobie krzywdę :sad: - to wy jako właściciele budowy możecie za to odpowiadać (to się nazywa brak właściwego zabezpieczenia placu budowy). Jeżeli jest ogrodzenie (chociażby prowizoryczne) - to już jesteście spokojniejsi.

Wszystko racja, tylko po sezonie cienko z kasą.

Ogrodzenie się przyda, alarm i zamknięty surowy też by się przydał. Natomiast widziałem dwa budynki z otwartymi otworami i nie widziałem niepokojących zmian w ich stanie. Jeden stał dwa lata drugi tylko roczek. Deszcze musiałyby podać pod małym kątem by napełnić wnętrze budynku znaczną ilością wody.

A przeciągi w takich budynka są naprawdę duże i szybko usuwają nadmiar wilgoci. Dodatkowo jak zabijesz dechami to prędzej się znajdzie nieproszony lokator, bo ciszej i cieplej.