Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie geotechniczne gruntu

basset

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytałem wszystkie opinie co i za ile.

My robimy wiercenia po ok.60zł (bez vat)za 1metr wiercenia,natomiast nie opłaca się wiercić np 2 otworów po 2 m za 240 zł- bo nigdy nie skalkuluje się koszt dojazdu, wiercenia oraz zrobienie dokumentacji.

Moim zdaniem minimum pod domek bez podpiwniczenia to 3 otwory po 3 do 4m bieżących w zależności od stwierdzonych warunków geotechnicznych.

Polecam się na Radom i okolice

• 4 weeks później...

I ja polecam również firmę, która robiła na mojej działce odwierty (badania gruntu) i badanie wody ( na agresywność) i badanie gęstości gruntu.

Za 4 odwierty i powyższe badania zapłaciłam 1100 pln.

Nie są "okazyjnie" tani, ale bardzo profesjonalni i mają duże doświadczenie więc również doradzają (chętnie i "bez łaski" )

Pracują na terenie całej Polski z tego co widzę

http://www.geotor.pl/strona_glowna.htm

A ja poszukuję w Poznaniu. Ceny jakie śpiewają duże firmy - 1500 1600 netto to pod domek jednorodzinny za dużo.

Bedę wdzięczna za kontakt

[email protected]

Zadzwoń do nich : http://www.geoprojekt.pl/. B.solidni i pomocni. Ceny też nienajgorsze, raczej niższe niż te które podałaś a i pogadać można. Robili u kilku osób z grupy Wlkp 2007.

• 3 weeks później...

jak by ktoś potrzebował badań geotechnicznych, pod domek to chetnie wykonam, po atrakcyjnej cenie; sam jestem geologiem 8) . (również dokumentacje geologiczno - inżynierskie,(pod hale magazyny itp.) hydrogeologiczne, operaty wodnoprawne, badania pod przydomowe oczyszczalnie ścieków, piezometry, projekty studni głębinowych itd.

mój numer 509 322 264, woj. mazowieckie , a jak grubsza robota to i cała Polska :wink:

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

W Poznaniu znam geologa ktory moze wykonac projekty pod domki jednorodzinne i nie tylko. Cena w zależności od warunkow geologicznych od 50 do 100 zl za metr bez faktury. Bardzo rzetelny, pelne dokumentacje z przekrojami, parametrami gruntu oraz zaleceniami dla projektanta.

jak ktos chce to jego numer 606662282

pozdrawiam :)

• 3 weeks później...
Właśnie wczoraj odebrałem (3 egzemplarze) Oceny geotechnicznej naszego gruntu - 4 odwierty.

Zapłaciliśmy 550 PLN (bez rachunku).

Wszelkie inne oferty zaczynały się od 700 w górę...

Hej, czy ja tez moge prosic o namiary. Bede bardzo wdzieczna za pomoc: [email protected]

Pozdrawiam wszyskich

:) kasia

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Czy ktoś robił takie badania w tym roku i może podać cenę?

Mi narazie jeden człowiek krzyknął 2400 :o ale chce wiercić aż do 6m, chyba że po konsultacjach z konstruktorem zgodzi się wiercić płyciej

w geoprojekt podali, że około 1500zł za odwierty na 3-4m (odwierty 3-4), ogólnie telefon odebrała pani, która się średnio orientowała...

aha, ja szukam kogoś do okolic Poznania, ale ceny mile widziane z innych rejonów też, będzie jakiś pogląd ;)

Czy ktoś robił takie badania w tym roku i może podać cenę?

Mi narazie jeden człowiek krzyknął 2400 :o ale chce wiercić aż do 6m, chyba że po konsultacjach z konstruktorem zgodzi się wiercić płyciej

w geoprojekt podali, że około 1500zł za odwierty na 3-4m (odwierty 3-4), ogólnie telefon odebrała pani, która się średnio orientowała...

aha, ja szukam kogoś do okolic Poznania, ale ceny mile widziane z innych rejonów też, będzie jakiś pogląd ;)

Jak czytam o "dokumentacjach geotechnicznych" na podstawie otworów 1m czy 1,5m za 200 zł, to chyba po prostu lepiej dać sobie spokój.

Jeśli przyjmiemy, że fundamenty w domku nie podpiwniczonym są posadawiane 0,8-1,2m głębokości, to sens mają właśnie otwory badawcze o głębokości 3-4m, jeśli dom ma być podpiwniczony to odpowiednio głębsze.

Ilość otworów oczywiści zależy od wielkości budynku, rodzaju i stopnia komplikacji budowy geologicznej czyli rodzajów gruntu!!! - a te często da się stwierdzić dopiero w podczas robót terenowych, i może się wahać od 2 do 4-5 nawet w skrajnych przypadkach dla domków jednorodzinnych.

Jeżeli przyjmiemy, że cena to min. 60zł netto, to w przypadku dokumentacji z 3 otworami 3m to 540 zł netto.

I moim zdaniem jest to cena min. przyzwoitości za uczciwie wykonaną dokumentację.

pozdrawiam

Robert