Sławek12 07.05.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Witam. Mówicie o tych wierceniach, opracowaniach na całe 3 kartki i swoim zadowoleniu...Mówię od razu, iż wszystkie ekspertyzy bez sondowania dynamicznego czy/i obrotowego były "g" warte. Tzn. w pewnym sensie... Na pewno uzyskaliście informacje co do geologii i ewentualnie głębokości zalegania pierwszego poziomu wód (gruntowych). Jednak "0" (słownie: zero) informacji dla inżyniera czy architekta co do parametrów gruntów budujących tę działkę takich jak stopień zagęszczenia (dla gruntów piaszczystych) czy stopień plastyczności (dla gruntów spoistych). Jest to poważny błąd, gdyż dopiero z ww. parametrami możemy mówić o "dokumentacji geotechnicznej". spam Pozdrawiam! Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 auto reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 10.08.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 koszt 800 PLN bez faktury bez faktury ale z rachunkiem, jak mniemam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkujący123 28.08.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam. Ja jestem już po badaniach geotechnicznych, teraz są wymagane, przynajmniej pani w urzędzie tak uważa. Dostałem ładne opracowanie w 4 egz., projektant z niego też jest zadowolony. koszt 600 zł ja faktury nie potrzebowałem bo tego nie da się odliczyć. Wierceni 3 otw po 3 metry, sam konstruktor tyle sobie zażyczył, a geolog bez tej wiedzy tyle zaproponował, jeśli grunty będą ok:) próbki pobrał do woreczków i jakieś wyniki podał. Mogę z czystym sercem polecić. Działka pod Brzeskiem, małopolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.11.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam. Ma ktoś namiary na firmę z Kielc lub świętokrzyskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 27.05.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam! Czy ktos sie orientuje, jakie sa aktualne ceny badan geotechnicznych w Malopolsce? (prosze o informacje, co wchodzi w zakres cenowy oferty). Czy teraz badania sa obowiazkowe? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.02.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Mogę polecić tą firmę spamlCena za cztery odwierty+sondowanie dynamiczne czterech otworów 650 zł .Oferty z okolic Warszawy ceny zaczynały się od 750 zł za same odwierty a tu Pani geolog w tej kwocie przyjechała na działkę 80 km i zrobiła kompleksowe badanie . Czas pracy na działce ok 3 godzin. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 03.03.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 550 pln z sondowaniem 3 odwierty wroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zły. 09.03.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 550 pln z sondowaniem 3 odwierty wroclaw można prosic o kontakt dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.07.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Nasza podpowiedź - filmy ku przestrodze, dlaczego warto zrobić badanie gruntu: Zobacz więcej filmów na murator.tv - to Telewizja Budowlana Muratora - poradnikowo dla Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 11.07.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Odnawiam temat, ile za wykonianie takich odwiertów, i ile ich potrzeba? Może jakiś namiar na WLKP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldee 13.12.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam, miałem wczoraj okazję być przy badaniach u sąsiada,który na wiosnę rozpoczyna budowę. Rozsądnie robił więc badania gruntu. Firmę wybrał jedną z tańszych z jakiegoś serwisu ze zleceniami budowlanymi. U mnie była wiertnica ze spiralą która po wkręceniu była wyciągana i geolog oglądał grunt i tak dalej do chyba 4 czy 5m a tu panowie mieli śmieszną metodę wdziubywania stalowej rurki i po tym co się umazało mówili jaki to grunt :lol2: Dodam że sami nie byli pewni co to jest. Udało im się tak wbić na 2,5m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 30.07.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 W Wielkopolsce chyba sytuacja się zmieniła, albo wiele osób oferujących badania geotechniczne szuka jeleni... Cena za 3-4 odwierty po 5m to często 3000-4000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecha 29.03.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Niedawno zrobiliśmy badanie gruntu i mam pytanie do kogoś kto się orientuje. Wyszło nam, że wodę mamy na głębokości od 1 m do 0,7 ppt. Mamy 60 cm humusu a następnie od 0,6 m do 1,2 m ppt glinę pylastą miękkoplastyczną a następnie od 1,2 do 3 glinę pylastą twardoplastyczną. Czyli oznacza to ze grunt nadaje się pod domek czy czeka nas wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrzaw 08.06.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Czy ktoś ma namiary na jakąś sprawdzoną firmę z okolic Lublina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.prawda 10.06.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Moja rodzina budowała dom w Koninie i korzystali z usług BAARS, nie pamiętam ile płacili, ale nie skarżyli się więc pewnie nie powaliło ich to z nóg [spam Można poczytać więcej, najlepiej napisać do nich i dowiedzieć się osobiście, ale to chyba każdy wie - w większości nie ma uniwersalnym wypadków, tylko wszystko zależy od czegoś.. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre81 09.08.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Niedawno zrobiliśmy badanie gruntu i mam pytanie do kogoś kto się orientuje. Wyszło nam, że wodę mamy na głębokości od 1 m do 0,7 ppt. Mamy 60 cm humusu a następnie od 0,6 m do 1,2 m ppt glinę pylastą miękkoplastyczną a następnie od 1,2 do 3 glinę pylastą twardoplastyczną. Czyli oznacza to ze grunt nadaje się pod domek czy czeka nas wymiana? Glina pylasta miękkoplastyczna nie nadaje się do posadowienia. Na szczęści zalega płytko. Możesz się posadowić w glinie pylastej twardoplastycznej, gdzieś na -1.3p.p.p.t To woda pogarsza Ci parametry gruntu. Koniecznie zrób drenaż i odprowadź wodę opadową poza budynek. To konstruktor bazując na geologii i strefie przemarzania powinien zdefiniować poziom posadowienia i gabaryty fundamentów dostosować do warunków. Upomnij się o to. zobacz też na wnioski w opinii geotechnicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olook 26.01.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Badania warunków gruntowo - wodnych pod domy jednorodzinne to koszt ok. 1000zł. W cenie zawarte są otwory badawcze (najczęściej 3 o głębokości 4,5 m ppt), sondowania udarowo - ścinające oraz opracowanie zawierające kilkunastostronnicowy tekst oraz załączniki graficzne (mapy, przekroje, karty otworów i sondowań, tabela parametrów stwierdzonych gruntów). spam Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 auto reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 15.02.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja za 3 odwierty dostałem wyceny od 700 do 1100 od lokalnych posiadających strony (polecam wysyłkę maila z opcją UDW ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewante79 30.03.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 550 pln z sondowaniem 3 odwierty wroclaw poproszę o jakies namiary na geologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.05.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Ja płaciem 700zł za 3 otwory głębokości 3 lub 4 metry. Dostałem 4 egzemplarze, po ok 20 stron, jakieś tabele, grafiki itp, wiele z tego nie rozumiem, ale zakładam, że jest co trzeba... w tym wysyłka oryginałów kurierem i faktura. Najpierw dostałem draft na maila i wtedy dopiero płatność. Jestem zadowolony, jakby ktoś chciał w okolicach Krakowa to dam namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts