Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z architektem

Recommended Posts

Geno ja nie mam nic przeciwko podciągowi, tyle tylko żebym go nie widział i nie musiał na niego patrzeć do końca życia. Jak będzie ukryty to nie widzę przeszkód. Problem w tym, że architekt zaproponował mi podciągi w innym miejscu lub terrivę nova. A to z kolei wiąże sie ze zmniejszeniem powieżchni użytkowej i pogrubieniem ścian nośnych.

Robert niestety masz rację. Dokładnie tak to wygląda. Tylko że w umowie nie mam zapisu że to będzie fuszerka. Obliczeń statycznych też nie mam. Jak one wogóle wyglądają? Nie wiem czy liczył fundamenty. Powinny być jakieś obliczenia?

Jest rzut fundamentów gdzie są tylko ich wymiary i rozkład.

Chyba muszę zabrać ten projekt do jakiegoś architekta niech sie wypowie. Bo z każdym postem przerażacie mnie coraz bardziej.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze

i jeszcze sie projektanci burza....

ja rozumiem ze stoicie po drugiej stronie barykady

ale kazdy ma swoje racje

ja bede musial wydac okolo 15 tysiecy na same papierki i wynajmowanie jakis fachowcow, ktorych tak naprawde mi nie potrzeba

czyli jakies 10 % budzetu na caly dom musze oddac tej mafii

i to mnie strasznie wk....

i nie piszcie mi bzdur o tym jak wazna jest praca architektow

bo kazdy w miare rozumny inwestor jest w stanie sam sobie dom zaprojektowac i to nawet bezpieczniej niz wy architekci

nie jednokrotnie pisalem juz, ze sa i tacy, ktorzy nie chca sie w to sami bawic

i oni oczywiscie powinni miec prawo wanajac fachowca

natomiast zmuszanie kogokolwiek aby wynajal darmozjada to po prostu gwalcenie praw czlowieka i mam nadzieje, ze za pare lat cos sie w tej materii zmieni

(takie pobozne zyczenie)

dokladnie

taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat

i nie mam zamiaru czesciej

wszedzie kurde darmozjady.....

i jeszcze jak sie wymadrzaja, ze powiedzmy 2 tysiace za jakis papierek to darmocha

kurde a jak czlowiek po studiach szuka roboty to znajduje robote za 700 na reke na miesiac

nie dajmy sie kurde tym krwiopijcom

zlikwidujmy wreszcie te przepasci w zarobkach

ze jeden ma 500 a inny 500 000

niech wroci komuna ;)

Robert niestety masz rację. Dokładnie tak to wygląda. Tylko że w umowie nie mam zapisu że to będzie fuszerka. Obliczeń statycznych też nie mam. Jak one wogóle wyglądają? Nie wiem czy liczył fundamenty. Powinny być jakieś obliczenia?

Jest rzut fundamentów gdzie są tylko ich wymiary i rozkład.

Chyba muszę zabrać ten projekt do jakiegoś architekta niech sie wypowie. Bo z każdym postem przerażacie mnie coraz bardziej.

Gregor, obliczenia statyczne sa wymagane w urzędzie nawet przy małych domkach... więc nie wiem jak bez nich dostałeś pozwolenie na budowę :o

dokladnie

taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat

i nie mam zamiaru czesciej

wszedzie kurde darmozjady.....

A największy darmozjad pewnie jak zwykle żona ;)

???

powaznie?

wspolczuje.....

Ja zony nie mam, ale łączę się w bólu ;)

Geno ja nie mam nic przeciwko podciągowi, tyle tylko żebym go nie widział i nie musiał na niego patrzeć do końca życia. Jak będzie ukryty to nie widzę przeszkód. Problem w tym, że architekt zaproponował mi podciągi w innym miejscu lub terrivę nova. A to z kolei wiąże sie ze zmniejszeniem powieżchni użytkowej i pogrubieniem ścian nośnych.

.

Ja też nie mam nic przeciwko widocznym podciągom...w zakładach przemysłowych :wink: . Tak na serio to można go ukryć w stropie i wykonać jako żelbetowy. Sufit pozostanie w jednej płaszczyźnie.

ja tez bede mial podciagi

a strop monolityczny

moj kierownik nawet sie nie zastanawial, czy mozna by te podciagi jakos ukryc

po prostu stwierdzil ze tak musi byc i juz

rozpietosci sa po 4,5 metra a podciag bedzie mial okolo 2 metrow dlugosci i bedzie wystawal z sufitu jakies 25 cm

ja tez bede mial podciagi

a strop monolityczny

moj kierownik nawet sie nie zastanawial, czy mozna by te podciagi jakos ukryc

po prostu stwierdzil ze tak musi byc i juz

rozpietosci sa po 4,5 metra a podciag bedzie mial okolo 2 metrow dlugosci i bedzie wystawal z sufitu jakies 25 cm

Leon: Ty to masz po prostu pecha.

Może zaczynałeś budowę 13 lub w poniedziałek? :D

kurcze

i jeszcze sie projektanci burza....

ja rozumiem ze stoicie po drugiej stronie barykady

ale kazdy ma swoje racje

ja bede musial wydac okolo 15 tysiecy na same papierki i wynajmowanie jakis fachowcow, ktorych tak naprawde mi nie potrzeba

czyli jakies 10 % budzetu na caly dom musze oddac tej mafii

i to mnie strasznie wk....

Leon jak o czymś nie masz pojęcia to nie pisz, tylko w Twoim przypadku musiałbyś całkiem przestac pisac..............

Myślę, że warto wyciągnąc ten wątek, ale nie ze wzgledu na problemy z architektem tylko tylko ze względu na zaistniały problem.

Kto z forumowiczów wykonywał strop teriva oparty na belce (podciagu), którego wysokośc jest równa grubości stropu - 24 cm (bez żadnych uskoków). Chętnie wysłucham jakie mają doświadczenia z tym związane.

pzdr