gregor2 21.04.2005 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Geno ja nie mam nic przeciwko podciągowi, tyle tylko żebym go nie widział i nie musiał na niego patrzeć do końca życia. Jak będzie ukryty to nie widzę przeszkód. Problem w tym, że architekt zaproponował mi podciągi w innym miejscu lub terrivę nova. A to z kolei wiąże sie ze zmniejszeniem powieżchni użytkowej i pogrubieniem ścian nośnych. Robert niestety masz rację. Dokładnie tak to wygląda. Tylko że w umowie nie mam zapisu że to będzie fuszerka. Obliczeń statycznych też nie mam. Jak one wogóle wyglądają? Nie wiem czy liczył fundamenty. Powinny być jakieś obliczenia?Jest rzut fundamentów gdzie są tylko ich wymiary i rozkład.Chyba muszę zabrać ten projekt do jakiegoś architekta niech sie wypowie. Bo z każdym postem przerażacie mnie coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 kurczei jeszcze sie projektanci burza....ja rozumiem ze stoicie po drugiej stronie barykadyale kazdy ma swoje racjeja bede musial wydac okolo 15 tysiecy na same papierki i wynajmowanie jakis fachowcow, ktorych tak naprawde mi nie potrzeba czyli jakies 10 % budzetu na caly dom musze oddac tej mafii i to mnie strasznie wk.... i nie piszcie mi bzdur o tym jak wazna jest praca architektowbo kazdy w miare rozumny inwestor jest w stanie sam sobie dom zaprojektowac i to nawet bezpieczniej niz wy architekcinie jednokrotnie pisalem juz, ze sa i tacy, ktorzy nie chca sie w to sami bawic i oni oczywiscie powinni miec prawo wanajac fachowca natomiast zmuszanie kogokolwiek aby wynajal darmozjada to po prostu gwalcenie praw czlowieka i mam nadzieje, ze za pare lat cos sie w tej materii zmieni(takie pobozne zyczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.04.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Leon:Ty to pewno nawet jak wsiadasz do taksówki to muwisz do kierocy żeby przesiadał się na siedzenie pasażera.Ten to dopiero darmozjad! Nie dość, że mówi, że on to ma papiery to jeszcze Ty pewnie masz takie same. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 dokladnie taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat i nie mam zamiaru czesciej wszedzie kurde darmozjady..... i jeszcze jak sie wymadrzaja, ze powiedzmy 2 tysiace za jakis papierek to darmocha kurde a jak czlowiek po studiach szuka roboty to znajduje robote za 700 na reke na miesiac nie dajmy sie kurde tym krwiopijcom zlikwidujmy wreszcie te przepasci w zarobkach ze jeden ma 500 a inny 500 000 niech wroci komuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 dokladnie taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat i nie mam zamiaru czesciej wszedzie kurde darmozjady..... A największy darmozjad pewnie jak zwykle żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.04.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Robert niestety masz rację. Dokładnie tak to wygląda. Tylko że w umowie nie mam zapisu że to będzie fuszerka. Obliczeń statycznych też nie mam. Jak one wogóle wyglądają? Nie wiem czy liczył fundamenty. Powinny być jakieś obliczenia? Jest rzut fundamentów gdzie są tylko ich wymiary i rozkład. Chyba muszę zabrać ten projekt do jakiegoś architekta niech sie wypowie. Bo z każdym postem przerażacie mnie coraz bardziej. Gregor, obliczenia statyczne sa wymagane w urzędzie nawet przy małych domkach... więc nie wiem jak bez nich dostałeś pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 dokladnie taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat i nie mam zamiaru czesciej wszedzie kurde darmozjady..... A największy darmozjad pewnie jak zwykle żona ??? powaznie? wspolczuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 dokladnie taksowka jechalem prywatnie moze z 2 razy w ciagu 15 lat i nie mam zamiaru czesciej wszedzie kurde darmozjady..... A największy darmozjad pewnie jak zwykle żona ??? powaznie? wspolczuje..... Ja zony nie mam, ale łączę się w bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.04.2005 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 [. Gregor, obliczenia statyczne sa wymagane w urzędzie nawet przy małych domkach... więc nie wiem jak bez nich dostałeś pozwolenie na budowę A to chodzi o polskie normy, np. "PN-90/B-03200. To to jest. Uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.04.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Geno ja nie mam nic przeciwko podciągowi, tyle tylko żebym go nie widział i nie musiał na niego patrzeć do końca życia. Jak będzie ukryty to nie widzę przeszkód. Problem w tym, że architekt zaproponował mi podciągi w innym miejscu lub terrivę nova. A to z kolei wiąże sie ze zmniejszeniem powieżchni użytkowej i pogrubieniem ścian nośnych. . Ja też nie mam nic przeciwko widocznym podciągom...w zakładach przemysłowych . Tak na serio to można go ukryć w stropie i wykonać jako żelbetowy. Sufit pozostanie w jednej płaszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ja tez bede mial podciagia strop monolitycznymoj kierownik nawet sie nie zastanawial, czy mozna by te podciagi jakos ukrycpo prostu stwierdzil ze tak musi byc i juzrozpietosci sa po 4,5 metra a podciag bedzie mial okolo 2 metrow dlugosci i bedzie wystawal z sufitu jakies 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.04.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 A to chodzi o polskie normy, np. "PN-90/B-03200. To to jest. Uff nie chodzi o zadne normy a obliczenia (zestawienia obciążeń itd) robione przez architekta albo konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.04.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ja tez bede mial podciagi a strop monolityczny moj kierownik nawet sie nie zastanawial, czy mozna by te podciagi jakos ukryc po prostu stwierdzil ze tak musi byc i juz rozpietosci sa po 4,5 metra a podciag bedzie mial okolo 2 metrow dlugosci i bedzie wystawal z sufitu jakies 25 cm Leon: Ty to masz po prostu pecha. Może zaczynałeś budowę 13 lub w poniedziałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.04.2005 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 A to chodzi o polskie normy, np. "PN-90/B-03200. To to jest. Uff nie chodzi o zadne normy a obliczenia (zestawienia obciążeń itd) robione przez architekta albo konstruktora. jeżeli nie chodzi o normy to nic inneg tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.04.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 gregor, jeśli nie masz obliczeń to Ty masz koncepcję architektoniczną, a nie projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 kurcze i jeszcze sie projektanci burza.... ja rozumiem ze stoicie po drugiej stronie barykady ale kazdy ma swoje racje ja bede musial wydac okolo 15 tysiecy na same papierki i wynajmowanie jakis fachowcow, ktorych tak naprawde mi nie potrzeba czyli jakies 10 % budzetu na caly dom musze oddac tej mafii i to mnie strasznie wk.... Leon jak o czymś nie masz pojęcia to nie pisz, tylko w Twoim przypadku musiałbyś całkiem przestac pisac.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 co za kretynska uwaga....oj niestety duzo takich na forumwez se lepiej strzel kupe bos blady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 22.04.2005 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 budulec ja już sam nie wiem co ja mam. Wiem na pewno że mam pozwolenie na budowę. Mam nadzieję ze moja ekipa jakoś mi tę chałupkę postawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 nie boj gregor specjalnie w trosce o twoje galy postanowilem przywiazac sie do tego wizerunku na duzej a co do kultury... to bylo juz tego troche na forum uzyj funkcji szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 23.04.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Myślę, że warto wyciągnąc ten wątek, ale nie ze wzgledu na problemy z architektem tylko tylko ze względu na zaistniały problem. Kto z forumowiczów wykonywał strop teriva oparty na belce (podciagu), którego wysokośc jest równa grubości stropu - 24 cm (bez żadnych uskoków). Chętnie wysłucham jakie mają doświadczenia z tym związane.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts