Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysypisko smieci na dzialce

T_B

Recommended Posts

Witam,

mój sąsiad postanowił zrobić sobie wysypisko śmieci na styku jego i mojej działki. Straż miejska nie ma zamiaru interweniować, bo teren jest prywatny a ja muszę żyć z kupą gruzu tuż za granicą działki. Czy można jakoś przymusić sąsiada do uprzątnięcia wysypiska? Dodam, że uprzejma prośba nie skutkuje...

/T

• 2 weeks później...
Moi sąsiedzi - do czasu rozpoczęcia naszej budowy korzystali z luki w ogrodzeniu i urządzili nam na działce wysypisko swoich śmieci tzw. komunalnych. Sprzątnęliśmy dla świętego spokoju. A może należało to gdzieś zgłosić?

Naruszono Twoje prawo własności.

Oczywiście posiadasz takie prawo jeśli potrafisz udowodnić kto wyrzucił gruz.

Tylko jak potem żyć przez płot z tym sąsiadem?

postaw płot, obsadź wysokimi iglakami i ze śmieciami sąsiada żyć nie musisz....

Kodeks wykroczeń - art 117. Kto mając obowiązek utrzymania czystości i porządku w obrębie nieruchomości, nie wykonuje swoich obowiązków lub nie stosuje się do wskażań i nakazów wydanych przez właściwe organy w celu zabezpieczenia należytego stanu sanitarnego i zwalczania chorób zakaźnych,...podlega karze grzywny do 1.500 złotych, albo karze nagany.

:lol:

a ja propunuję spokojną rozmowę z sąsiadem i tak jak wyżej ....płot i iglaki

pozdrawiam

A co wy na to? W odległości około 200m od granicy mojej działki znajduje się prywatne wysypisko śmieci. Jest to miejsce, gdzie nieliczni mieszkańcy mojej wsi wyrzucają śmieci. Wiatr rozwiewa papier i folie które lądują na mojej działce,a psy z całej okolicy wyjadają resztki pożywienia.Zauważyłem na dzałce zagryzionego przez moje psy szczura, nie mam pojęcia skąd się mógł wziąść, ale może z wysypiska. Co z tym zrobić, jest to na prywatnym terenie, a ja nie chciałbym stać się wrogiem całej okolicy.