Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowy czy piętrowy

Marijo

Recommended Posts

cześć.

Mamy nst. dylemat. Czy można jednoznacznie określić, że dom parterowy jest droższy, tańszy a może porównywalny kosztowo z piętrowym (mam na myśli użytkowe poddasze). Spodobał się nam nst. projekt http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=131

A może ktoś pokusi się o próbę kosztorysu? Czy 350 tys. jest realne?

Hamletowskie pytanie.

Myśmy się zdecydowali na piętrowy, taki on jest i w tej chwili, zamierzamy go powiększyć. Niby wszystko na jednym pozomie to fajna sprawa. Ale jakiś wysiłek w życiu też człowiek powinien podjąć nie tylko iść na łatwiznę. Wszystko się wzięło z tego że chcieliśmy mieć kominek, a tu pojawia się problem szczelnych okien, wydobywającego się ewentualnie czadu...

To przeważyło. Na poddaszu są tylko sypialnie i druga łazienka.

Jedni mówią, że parterowy jest tańszy inni, że w sumie wychodzi tak samo - ale głownie wszystko zależy do technologii i stopnia skomplikowania. Poszukaj wątków które przewijały się już wcześniej.

Ja wybrałem parterowy, porównując małe domki podobne metrażem, kalkulowany koszt wyszedł niższy.

Zresztą to jest temat rzeka i każdy ma swoje zdanie.

pozdr

Najlepiej tak - wybierz sobie jakis parterowy i jakis z poddaszem ktore Ci pasuja i porownaj koszty na konkretnym przypadku :)

Parterowy ma wieksza powierzchnie zabudowy - potrzebna wieksza dzialka, wieksze fundamenty, wieksza powierzchnia dachu.

Co do scian to nie wiem, bo tu wiecej na szerokosc, a w pietrowym wiecej w gore :lol:

Za to w takim z poddaszem strop nad parterem, strop nad poddaszem, schody. Ale tez latwiej odizolowac czesc sypialną od dziennej.

Musisz sam zdecydować co Ci bardziej pasuje, a koszty porównywac na konkretnych projektach bo naprawde nie sposób powiedzieć.

Mi np. się podobają domy z poddaszem więc nie mam takiego problemu. A poza tym mam działkę 1100 m2 i wcale nie chcę zabudować 200-paru z nich samym domem. A znalazlem sobie projekt o pow. uzytkowej bez garazu strychu okolo 150m2 przy pow. zabudowy 120m2 :D

Tak sformułowane pytanie prowadzi do dykusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :) . Wybór jest sprawą bardzo indywidualną i zwykle wynika z preferencji i doświadczeń życiowych . Myślę, że nie powinno się brać pod uwagę różnicy w kosztach bo ta jest raczej nieznaczna. Zwykle posiadana działka (wymiary) i WZT baaaardzo pomagają w rozstrzygnięciu tej kwestii. Jestem zwolennikiem parteru. Pozdrawiam.