Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie drewniane

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zbudować pełne ogrodzenie drewniane tj słupy i przęsła.

Wysokość około 1,5 m.

Proszę mi podpowiedzieć z czego powinny być wykonane słupki (jakie drzewo, średnica, impregnacja ?) żeby płot taki wytrzymał przynajmniej 10 lat.

Czy jest to w ogóle możliwe ?

Poza tym co sądzicie o przęśle gdzie deski "idą" w poziomie ?

Czy są może zdjęcia takich płotów ?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Andrzej

PS

Wysłałem ten post w sekcji "Wymiana doświadczeń" ale żadnej pomocy nie otrzymałem ? :cry:

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

http://foto.onet.pl/upload/11/23/_449226_n.jpg

Może zdięcie mojej bramy, pomoże ci w własnym projekcie.

Słupy murowane z cegieł,deski sosnowe zaipregnowane lakierem lazurowym. Brakuje tylko czapek na słupkach które mają być z dachówki karpiówki. Pozostała część ogrodzenia to siatka obsadzona dzikim winem. Pozdrawiam

Witam, murowany fundament ma to do siebie, że zawsze bedzie ciągnął wodę i osadzenie drewnianych słupów w ten sposób jest bez sensu. Można zebetonowac stalowe obejmy i na to słupek - trzeba jednak pamiętać o zapewnieniu odpływu wody.

Słupek sosnowy impregnowany (poprzez zwykłe zanurzenie) w oleju (fajny jest taki do podkładów kolejowych, tylko nigdy tego do domu - do ziemi jak najbardziej, smierdzi niemozliwie), zakopany z kamieniami (nigdy kawałki gruzu) powinien kilka dobrych lat wytrzymac. Jeszcze lepszy oczywiscie byłby dębowy - wtedy masz pewność trwałości.

Tyle moich wypocin, jeślipotrzebujesz więcej info, prosze zadzwoń do naszego szefa, p. Andrzeja Gaudyna (tel. 0603094373), ma 20 lat dośiwadczenia w pracy z drewnem, chętnie udzieli pomocy za dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam

Paweł Adamski

Witam.

Można zakopać drewniane słupy zaimpregnowane u dołu, ale nie zasypywać ziemią tylko ustawić na podsypce z drobnego żwiru, kruszywa lub czegoś podobnego i taką samą substancją zasypać dołek, dobrze ubijając coby sie nie gibotało. Warunkiem jest jednak w miare przepuszczalny grunt, aby woda nie stała w dołku. No i musi być zagłębione (ja zrobiłem 50 - 60 cm).

Nie wiem czy 10 lat wytrzyma - u mnie stoi dopiero 5.

Pozdrawiam

Marekrzy

a ja proponuję Ci drewniane słupki zagruntować gorącym olejem ( tą część podziemną)....obojętnie jakim...(czasami używałam samochodowego) :lol: a na górną część pokost lniany

a na to jakąkolwiek bejce jeśli chcesz jakiś kolor.

pozdrawiam

ps

poziome dechy są bardzo fajne....szczególnie jak nie są równej szerokości....widziałam takie płoty i bardzo mi sie podobają.

Ten ostatni baaardzo mi się podoba. Śledzę ten temat bo muszę zasłonić potworne betonowe ogrodzenie, które "zafundowali" mi sąsiedzi. Zrobili je w dodatku krzywo i niechlujnie zostawiając dwucentymetrowe szpary między płytami, przez które cały czas nas obserwują, podglądacze. Okropność.

:D To też ładne!

http://www.ecojardin.pl/zdj/gal1/n1_big.jpg

Czy ktos z Was ma może doświadczenie z takimi gotowymi ogrodzeniami?

Jaka jest ich trwałość?

Mnie interesowałoby proste, lite w całości, bez żadnych kratek - poszukuję efektywnej osłony przed sąsiadem.