Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie drewniane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Górale robią to tak:

kantówkę, lub pal o średnicy >= 10cm wkładają do rozgrzanego lepiku do wys. na która ma być zakopany słupek. Górę impregnuja czym kto ma ochotę. Wypełnienie pomiędzy słupkami wg uznania.

Aha powykopaniu dołka pod słupek obsypują go kamieniem, a nie zwykłą ziemią. :wink:

ja mam ogrodzenie następujące:

słupki stalowe z przyspawanymi wąsami

do wąsow przykręcone łaty topolowe

do łat przybite żerdzie modrzewiowe przecięte na pół

Łaty i żerdzie nasączone w przepracowanym oleju samochodowym

płot ma 12-13 lat i jeszcze długo postoji, ostanio przeciąłem jedną żerdź, czarna warstawa na zewnątrz a w środku drewni jak nowe.

Taki płot polecam w rejonach odosobnionych, napewno nie w centum dużego miasta.

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
A ja będę miał takie:

http://img165.imageshack.us/img165/9752/ogrodzenia002ns7.jpg

tylko bez murka. Drewno w ziemii zakonserwowane olejem lub lepikiem jak było wyżej napisane.

Szukałem prawie pół dnia takiego płotu na tym forum, dla mnie rewelacja :) Też taki sobie chcę zrobić :D

Powiedz mi cemik1 na jaką wysokość będziesz go robił ??

Powiedz mi cemik1 na jaką wysokość będziesz go robił ??

Słupki mam 1,6-1,8m. Myślę o ogrodzeniu o wysokości 1,2m. Zastanawiam się tylko trzy czy cztery deski, ale do wiosny mam czas.

Koszt to ok 30PLN/mb. Obejmuje słupki i trzy deski. Wszystko przestrugane i trzykrotnie pomalowane drewnochronem. Drewno sosnowe. Cena nie obejmuje montażu - myślę, że dam radę.

Oczywiście możliwe są warianty np.niepomalowane lub słupki dębowe.

Słupki nie będąna podmurówce. Tak jak w wątku - to co w ziemii zaimpregnowane lepikiem lub olejem na gorąco i obłożone kamieniami i żwirem (odprowadzenie wody). Może dla większej stabilności dodam w części podziemnej poprzeczkę lub pręt (zostało mi trochę #12 z budowy).

Nad bramą pomyślę zimą, ale chyba w podobnym stylu, otwierana na dwie strony lub przesuwana.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

karcio102,

Jeżeli chcesz mieć ogrodzenie drewniane na lata, to słupki i żerdzie powinny być metalowe pomalowane w kolorze drwena, a trylko sztachety powinny być drewniane. Inaczej po kilku, lub kilkunastu latach czeka Cię ponowne stawianie płotu. Szczególnie na otwartej przestrzeni płot drewniany na drewnianych słupkach może zostać już po ok 10 latach przewrócony podczas silnej wichury, lub zamieci śnieżnej, co mi się już zdażało, dlatego słupki i żerdzie wykonałem stalowe, a sztachety metalowe i istoi i stoi i nic się z nim nie dzieje....

• 3 months później...
A ja będę miał takie:

http://img165.imageshack.us/img165/9752/ogrodzenia002ns7.jpg

tylko bez murka. Drewno w ziemii zakonserwowane olejem lub lepikiem jak było wyżej napisane.

rzeczywiście świetne to ogrodzenie, nie za wysokie, a jednocześnie wydaje mi się stabilne; szczególnie fajnie to wygląda gdy sztahety są dosyć grube, ale nie regularne

nie takie sztywniackie jak większość płotów

jak dla mnie to koniecznie w połączeniu z murowanymi słupkami, chociaż do materiału to bym się jeszcze wahała

żona