Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto robił instalację odgromową i za ile?

Recommended Posts

rozmawiałem z odgromiarzem, był u mnie, obejrzał dom i powiedział, że ponieważ mam dach z blachy, to trzeba postawić jedną wysoką szpilę na szczycie domu, taką w której stożku schowają się kominy i anteny i spuścić od niej bednarkę na dół ziemi mocowaną do rąbków stojących na dachu i potem do rynny na zaciskach i zabić 3 do 5-ciu 3-metrowych szpilek żeby zrobić dobry uziom. Do tego jeszcze ma mi założyć zabezpieczenie na przewodzie antenowym i podłączyć do tego uziomu co na dachu (bo nie da rady już w budynku się nigdzie wpiąć).

Chce za tą robotę 2800 netto. Wydaje mi się drogo (spodziewałem się połowy tej ceny). Ma ktoś jakieś doświadczenia cenowe w tej dziedzinie i mógłby się nimi ze mną podzielić?

A jakie niby ma być to zabezpieczenie?

Ja mam odgromówkę zrobioną przez profesjonalną firmę. Dach - dachówka, więc inaczej robiona ochrona, zatem koszty nie dadzą się porównać. Przewody są miedziane o średnicy fi8mm wię też porządne, ale za to zostały równo położone na uchwytach Dehna.

Pamiętaj że przy założeniu ochrony odgromowej należy wykonać porządnie ochronę przeciwprzepięciową, która wcale nie jest tania.

A toś mi odpowiedział! Masz jakąś wiedzę na ten tema, ale całą zatrzymałeś dla siebie. Ja dalej wiem tyle, co przedtem. Żebym mógł uznać twoją odpowiedź za wartościową, powinieneś odpowiedzieć na poniższe ptania. Nie denerwuj się. Skoro jesteś jedyną osobą, która na razie odpowiedziała i się wychyliłeś, to masz za swoje

A jakie niby ma być to zabezpieczenie?
1. O co ci chodzi?

Ja mam odgromówkę zrobioną przez profesjonalną firmę.
2. Co to za firma? Nazwa, adres, www

Dach - dachówka, więc inaczej robiona ochrona, zatem koszty nie dadzą się porównać
3. Jaki był koszt twoje instalacji? Chciałbym móc porównać sobie ceny samemu, to że ty stwierdzasz że instalacje są inne (z czego zdaję sobie sprawę) mi nie wystarcza

Przewody są miedziane o średnicy fi8mm wię też porządne, ale za to zostały równo położone na uchwytach Dehna.
4. A co w tym zdaniu chodzi? Czy inne przewody są nieporządne (nie miedziane, albo o innej średnicy), albo za to układają się nierówno? Mam w tym względzie na coś uważać? Na co? Na grubość? Uchwyty? Równe ułożenie?

Pamiętaj że przy założeniu ochrony odgromowej należy wykonać porządnie ochronę przeciwprzepięciową, która wcale nie jest tania.
5. Pamiętam. Mam zabezpieczenia w listwach zasilających, w skrzynce rodzielczej, kilka metrów od domu w skrzynce ZE i kilkanaście metrów od omu na słupie. Coś jeszcze mam mieć?

Moim zdaniem na Twoim domu trzeba zrobić typową instalację, mam na myśli, że wzdłuż kalenicy poprowadzić drut na uchwytach i na szytach a nie postawić jedną wysoką szpilę na szczycie domu.

Bo skuteczność jednakowa a wygląd domu z taką szpilką nietypowy

http://www.blyskawica.com.pl/indexoferta.htm

Co do anteny to uziemia się maszt ale czy kabel też to ja tego nie wiem.

thalex, no właśnie nie

bo ta szpila ma mi zabezpieczyć antenę (jak napisałem w 1-szym poście) i wkład stalowy do komina od pieca. Antena radiowa (taki wąs jak antena samochodowa) wystaje mi teraz trochę ponad kalenicę i jest najwyższym punktem domu.

Bednarka na kalenicy nie zabezpieczyła by mi jej - i tak bym musiał dać szpilę i tak.

Odgromnik słusznie zauważył, że nie muszę dawać tej po kalenicy, bo dach mam z blachy i te wyładaowania których nie złapie szpila, a które walną w dach (czego prawdopodobieństwo jest znikome) to i tak przeskoczą na biegnący po dachu uziom

Maszt się uziemia i całą szpilę, a na kablu antenowym daje się zabezpieczenie takie za 500 zeta np. Dehn, które przepuszcza sygnał antenowy, a pioruny spuszcza do instalacji odgromowej. Niby drogo ale opłaca się żeby zabezpieczyć telewizory i radia, nawet stare, bo żeby kupić nowe to trzeba by wydać przecież parę tysiecy zeta.

Za swoją odgromówkę zapłaciłem 3tys bez VAT

Koszt jest bezpośrednio związany z ilością (długością) drutu, i ilości uchwytów, puszekkontrolnych itp.

Jest to koszt instalacji z wykonaniem bez kosztów wykonania uziomu otokowego, który wykonałem sam na etapie fundamentów.

Nie czuję się na siłach aby fachowo doradzać jak wykonać Twoją instalację bo to na prawdę należy powierzyć profesjonalistom. W końcu chodzi o życie i mienie Twoje i Twojej rodziny.

Chociaż jestem energetykiem to nie podjąłbym się wykonania projektu, co innego z wykonaniem.

Wiem tylko na pewno, że skuteczniejsza będzie instalacja chroniąca wszystkie krawędzie dachu i kominów niż pika, w której polu mają się zmieścić chronione obiekty.

Wszystkie metalalowe obiekty na dachu powinny być podłączone do instalacji w tym również komin (rura od pieca) jeżeli jest i maszt antenowy.

Zabezpieczanie samego kabla nic nie da.

I najważniejsze: jeżeli co nie daj Boże piorun uderzy w instalację (Twoją) możesz mieć pewność, że TV i co czulsze urządzenia będą do wymiany. Natomiast oszczędzi Twój dom.

Przy uderzeniu pośrednim jest duże prawdopodobieństwo, że urządzenia elektryczne i elektroniczne przeżyją, pod warunkiem właściwego doboru zabezpieczeń przeciwprzepięciowych.

Powinny być zastosowane zabezpieczenia do A do D. Te ostatnie bezpośrednio zabezpieczające fazę (tablica rozdzielcza) lub gniazdo komputera, TV (w gnieździe lub wkładane do gniazda na zewnątrz).

Tu można trochę poczytać

http://www.dehn.pl/start.htm

Wybrać można sprzęt innych firm bo dehna jest najdroższy

Jeżeli chodzi o ten drut to chodziło mi o to, że taki drut po pierwsze spełnia wszelkie warunki zabezpieczenia ochrony (nie znaczy że inny nie spełni), ale np. dla bezpośredniego wyładowania temperatura drutu osiągnie temperaturę ok 55stC, więc można spokojnie go schować pod podbitkę, w tynk itp.

Przy takiej średnicy łatwiej jest zachować prostolinijność ułożenia drutu na dachu. Cienkie druty np fi 6 są bardziej giętkie i jest to trudniej wykonać, szczególnie drut przy kalenicy. A tak na marginesie to ten drut wcale nie musi wystawać ponad gąsior i być widoczny jak płotek ze swoimi uchwytami. Profesjonalnie zamontowany jest niewidoczny z jednej strony. Obejrzyj uchwyty do mocowania na gąsiorach.

Tu zadzwoń i zapytaj o wykonanie i projekt

http://www.spinpol.com.pl/

Przeraziliście mnie tą ceną za odgromówkę!!!

Wydać drugie tyle co za całą (dość skomplikowaną) instalacje elektryczną?

Nie spodziewałem się tego. Muszę z ciekawości zapytać mojego elektryka, gdyż pamiętam, że kiedyś rzucił ceną 1500 zł za odgromówkę (tak orientacyjnie) i nie wiem czy chodziło o materiał+robociznę.

3000 zł wydaje mi sie bardzo dużo.

cześć. trzy dni temu ktoś rozwinął wątek na forrum i było tego całkiem sporo, również o wypuszczeniu bednarki z uzbrojenia pytanie podstawowe co skłania cię do założenia odgromu -zniżka w ubezpieczeniu -lokalizacja domu na wzniesieniu - b wysoki budynek a może pracujesz na jakimś porządnym sprzecie i chcesz go chronnić. moim zdaniem bez ochrony przepięciowej to półśrodek. cześć

U mnie za całą odgromówkę ekipa wzięła 1800 zł ( materiał + robocizna ). Przy okazji zrobili całą instalację elektryczną ( oczywiście za dodatkową opłatą ). Czy odgomówka działa - nie wiem. Jak pierdyknie piorun to się pewnie dowiem. Do wykonanej instalacji odgromowej dołączyli kilka kartek z pomiarami. Co rok mają przyjeżdżać i robić pomiary kontrolne. Wszystko w ramach kosztów wykonanej usługi.

Pożyjemy - zobaczymy.

Pozdrawiam

Bardzo duży wpływ na cenę poza życzeniami wykonawcy (różni robią i różnie robią) ma rodzaj wybranego osprzętu. Przykładowo zastosowanie drutu stalowego ocynkowanego zamiast miedzianego powoduje znaczną obniżkę ceny.

Ważne jest aby firma wykonująca instalację odgromową nie tylko ją zrobiła porządnie, ale aby wydała protokół z pomiarów konieczny do odebrania budynku.

U mnie było to o ile pamiętam 8 do 10 stron zszyte w jednym, skoroszycie.

Ta szpilka na dachu to piorunochron aktywny.

Piorunochron aktywny XX składa się z głowicy oraz masztu, na którym obsadzona jest głowica. Głowica czerpie swoją energię z pola elektrycznego wydzielanego przez prekursory zastępujące, wytwarzane przez naładowane chmury. Urządzenie jonizujące, wchodzące w skład głowicy wykorzystuje otaczające pole elektromagnetyczne, dzięki czemu następuje znaczny wzrost potencjału elektrycznego na ostrzu. Wzrost ten jest stymulowany dodatkowo przez układ z dodatnim sprzężeniem zwrotnym. Wynikający z powyższego kontrolowany proces inicjacji prekursora oddolnego sprawia, że piorunochron XX chroni obszar o znacznie większym promieniu niż instalacja odgromowa tradycyjna.

Więcej: http://odgromowa.w.interia.pl/3.html

• 3 months później...
U mnie we czwartek będą zakładali odgrom: pręt ocynkowany fi8 po kalenicy i kominach, 2 zwody ukryte w jakichś specjalnych rurkach, co by można je było w wełnie elewacji zamaskować, do tego otok z bednarki zakopany wokół domu na 50 cm. Całość prac wraz z materiałem plus jakieś metryczki pomiarowe wymagane podobno przy ubezpieczaniu domu.... wszystko za 1600 netto. Vat 7% na wszystko.