Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekty przyłączy

Recommended Posts

jak chcesz taniej to kurcze niedobrze

bo bedziesz sie musial sporo nadenerwowac

ogolnie sytuacja jest taka, ze kazdy chce od ciebie wyludzic jak najwiecej

a metody maja juz dobrze wypracowane, wiec lepiej bedzie dla ciebie jak sie pomalu oswoiisz z mysla ze haracz bedziesz musial zaplacic

ja nie latałam po trzech osobach - tylko jednej - bo to był głowny projektant - a on dopero mial swoich podwykonawców w postaci branżystów - ale to było robione na etapie prac nad całosciowym projektem - jeśli masz juz projet budowlany i teraz robisz przyłącza to nie wiem - to chyba trzeba jakiegoś omnibusa znaleźć - w sumie to tylko odzielnie elektryka i odzielnie instalacje wod. kan - bo co jeszcze?? gaz - ja na przykłąd gazu nie mam - bedę to robic u dostawcy gazu ze zbiornika - bo taki bedzie. Pozdrawiam

Na przyłącza nie trzeba pozwolenia na budowę - wystarczy zgłoszenie. Projekt przyłączy wod-kan i gazu wykona osoba z uprawnieniami instalacyjnymi, projekt przyłącza elektrycznego - osoba z uprawnieniami elektrycznymi. Przyłącza muszą przejść przez ZUD. O projektantów branżowych popytaj architekta który robił adaptację projektu twojego domku.

ja nie latałam po trzech osobach - tylko jednej - bo to był głowny projektant - a on dopero mial swoich podwykonawców w postaci branżystów - ale to było robione na etapie prac nad całosciowym projektem

Ja miałem podobnie. Oferta moich architektów obejmowała projekt budowlany wraz z projektem zagospodarowania działki (już został złożony wraz z innymi wymaganymi kwitami - czekam na pozwolenie) oraz projekty przyłączy wraz z uzgodnieniami i ZUD. Projekty przyłączy mam otrzymać na przełomie kwietnia i maja. Robią je uprawnieni podwykonawcy moich architektów. Będą uzgodnione (podstemplowane) z odpowiednimi dostawcami mediów, co oznacza, że jak zaniosę taki projekt np. do ZE to nie będą mogli mnie odesłać. I ZUD będę miał, czyli potwierdzenie, że wszystkie instalacje przebiegają w odpowiednich odległościach wymaganych przepisami. Wydaje mi się, że tak jest najlepiej.

Słyszałem, że jeden projekt kosztuje 900,- / 1000,- PLN (+VAT jeżeli chcesz f-rę :lol: ). Nie sprawdzałem tych wiadomości. Maciek

Mi projekty wody, kanalizacji i gazu wraz z projektem instalacji wewnetrznej robi jedna osoba, co do pradu to projekt leży po stronie ZE. ceny sa bardzo zróżnicowane trzeba dobrze poszukać, miałe oferty nawet za 5 tys, skończyłem poniżej 2 tys. jak robisz wszystko u jednej osoby możesz wynegocjować lepszą cene, takie jest moje zdanie.

co do pradu to projekt leży po stronie ZE

Faktycznie, projekt przyłącza elektroenergetycznego leży po stronie ZE. Jest jednak jedno małe "ale", przynajmniej w Rej. Energetycznym Konstancin. Chodzi mianowicie o termin realizacji inwestycji, który wynosi do końca 2007 roku! A jak się weźmie projekt na siebie, to zakład gwarantuje realizację w terminie do 3 miesięcy od momentu złożenia dokumentacji.

Wziąłem projekt na siebie, tym bardziej, że i tak za niego płacę. Kiedy umawiałem się z architektami nie znałem jeszcze sposobu prowadzenia działalności przez energetyków. Jak dotąd uważam, że wyszło nie najgorzej.

Maciek