backdraft 21.04.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Słuchajcie, czy możliwe jest zrobienie projektów przyłączy na wszystkie media jednocześnie tj. przez jedna osobę, czy trzeba to zlecać osobno, dzięki. Chodzi o to żeby zrobić to taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 jak chcesz taniej to kurcze niedobrzebo bedziesz sie musial sporo nadenerwowacogolnie sytuacja jest taka, ze kazdy chce od ciebie wyludzic jak najwiecej a metody maja juz dobrze wypracowane, wiec lepiej bedzie dla ciebie jak sie pomalu oswoiisz z mysla ze haracz bedziesz musial zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 21.04.2005 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 dobrze, wszystko ok, ale czy takie projekty jednocześnie może zrobić jedna osoba? To może inaczej, chodzi mi o to, żeby nie latać do trzech róznych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.04.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Wszystko zależy jakie ma uprawnienia. Najczęściej woda i kanaliza jedna, prąd druga, gaz trzecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 21.04.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ja nie latałam po trzech osobach - tylko jednej - bo to był głowny projektant - a on dopero mial swoich podwykonawców w postaci branżystów - ale to było robione na etapie prac nad całosciowym projektem - jeśli masz juz projet budowlany i teraz robisz przyłącza to nie wiem - to chyba trzeba jakiegoś omnibusa znaleźć - w sumie to tylko odzielnie elektryka i odzielnie instalacje wod. kan - bo co jeszcze?? gaz - ja na przykłąd gazu nie mam - bedę to robic u dostawcy gazu ze zbiornika - bo taki bedzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 21.04.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 mam pozwolenie na budowe zatem wyglada na to, że trzeba pobiegać. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 21.04.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 a może potraficie powiedzieć ile mogą one kosztować? - okolice W-wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Anka 21.04.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Na przyłącza nie trzeba pozwolenia na budowę - wystarczy zgłoszenie. Projekt przyłączy wod-kan i gazu wykona osoba z uprawnieniami instalacyjnymi, projekt przyłącza elektrycznego - osoba z uprawnieniami elektrycznymi. Przyłącza muszą przejść przez ZUD. O projektantów branżowych popytaj architekta który robił adaptację projektu twojego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 21.04.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ja nie latałam po trzech osobach - tylko jednej - bo to był głowny projektant - a on dopero mial swoich podwykonawców w postaci branżystów - ale to było robione na etapie prac nad całosciowym projektem Ja miałem podobnie. Oferta moich architektów obejmowała projekt budowlany wraz z projektem zagospodarowania działki (już został złożony wraz z innymi wymaganymi kwitami - czekam na pozwolenie) oraz projekty przyłączy wraz z uzgodnieniami i ZUD. Projekty przyłączy mam otrzymać na przełomie kwietnia i maja. Robią je uprawnieni podwykonawcy moich architektów. Będą uzgodnione (podstemplowane) z odpowiednimi dostawcami mediów, co oznacza, że jak zaniosę taki projekt np. do ZE to nie będą mogli mnie odesłać. I ZUD będę miał, czyli potwierdzenie, że wszystkie instalacje przebiegają w odpowiednich odległościach wymaganych przepisami. Wydaje mi się, że tak jest najlepiej. Słyszałem, że jeden projekt kosztuje 900,- / 1000,- PLN (+VAT jeżeli chcesz f-rę ). Nie sprawdzałem tych wiadomości. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 21.04.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Mi projekty wody, kanalizacji i gazu wraz z projektem instalacji wewnetrznej robi jedna osoba, co do pradu to projekt leży po stronie ZE. ceny sa bardzo zróżnicowane trzeba dobrze poszukać, miałe oferty nawet za 5 tys, skończyłem poniżej 2 tys. jak robisz wszystko u jednej osoby możesz wynegocjować lepszą cene, takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 21.04.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 co do pradu to projekt leży po stronie ZE Faktycznie, projekt przyłącza elektroenergetycznego leży po stronie ZE. Jest jednak jedno małe "ale", przynajmniej w Rej. Energetycznym Konstancin. Chodzi mianowicie o termin realizacji inwestycji, który wynosi do końca 2007 roku! A jak się weźmie projekt na siebie, to zakład gwarantuje realizację w terminie do 3 miesięcy od momentu złożenia dokumentacji. Wziąłem projekt na siebie, tym bardziej, że i tak za niego płacę. Kiedy umawiałem się z architektami nie znałem jeszcze sposobu prowadzenia działalności przez energetyków. Jak dotąd uważam, że wyszło nie najgorzej. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts