uszek 21.04.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Mieszkam kolo Wieliczki i potrzebuje namiary na jakiegoś czlowieka z uprawnieniami do wykonania projektu POŚ. Gdyby ktos znal taka osobe prosze o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 21.04.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Nie musisz mieć żadnych uprawnień, ja zrobiłem sam taką oczyszczalnię w/g ulotki producenta, nie musisz mieć pozwolenia (do 7,5 m3 przepustowości na dobę),na wszelki wypadek zapytaj w urzędzie miasta/gminy czy na twoim terenie nie ma jakiś szczególnych ograniczeń co do budowy takiej oczyszczalni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 21.04.2005 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 no tutaj to sie zdziwiłem bo wydaj mi sie że tak samo jak trzeba mieć projekt do szamba to i tzreba do oczyszczalni, ale sie spytam. tym niemniej dalej podtrzymuje swoje pytanie czy ma ktos na miary na osobe ktora taki projekt zrobi? najleoiej z okolic wileiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 21.04.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 no tutaj to sie zdziwiłem bo wydaj mi sie że tak samo jak trzeba mieć projekt do szamba to i tzreba do oczyszczalni, ale sie spytam. tym niemniej dalej podtrzymuje swoje pytanie czy ma ktos na miary na osobe ktora taki projekt zrobi? najleoiej z okolic wileiczki. No to sie tutaj nie wygłupiaj z projektami, do oczyszczalnie przydomowej wystarcza zgłoszenie w Starostwie Powiatowym ze szkicami naniesionymi na mapkę oraz skąpym opisem odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 21.04.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Wybierz sobie oczyszczalnię która Ci się podoba np. pod względem ceny, zadzwoń do producenta i spytaj się o ich przedstawiciela na Twoim terenie. Przedstawicielowi dostarcz badanie geologiczne i mapkę ds projektowych a on zwrotnie da Ci atesty urządzenia i naniesiony projekt na mapkę. Z tym idziesz do starostwa i dokonujesz zgłoszenia. To wszystko od strony formalno prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 22.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Przedstawicielowi dostarcz badanie geologiczne i mapkę ds projektowych a on zwrotnie da Ci atesty urządzenia i naniesiony projekt na mapkę. ppp.j nie trzeba badania geologicznego nawet i nie musi być mapka do celów projektowych, tylko wystarczy poglądowa 1:1000, ja na przykłąd sam robiłem zgłoszenie budowy oczyszczalni i rysowałem wszystko na kartce A4 i przyjęli i zgodę dopstałęm już nawet.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 22.04.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Radził bym nie rzucać ogólnikami. W naszej kochanej Polsce każdy urzędnik na swój sosób interpretuje prezpisy. Problem polega na tym, że te parę kresek na mapie powinno być niestety uzupełnione o podpis osoby posiadającej odpowiednie uprawnienia.Wiele rzeczy można zrobić na zgłoszenie ale w wiekszości projekt i tak jest wymagany. A tam gdzie urzędnikowi wystarczy schemat i nic więcej to tylko się cieszyć z paru zł w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 22.04.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 kanadyjczyk do zgłoszenia budowy POS w całym kraju nie potrzeba projektu.. nie potrzeba zatem podpisu uprawnionego projektanta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 27.04.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 kanadyjczyk do zgłoszenia budowy POS w całym kraju nie potrzeba projektu.. nie potrzeba zatem podpisu uprawnionego projektanta.. Proponował bym nie uogólniać. Co to znaczy cały kraj. Oczyszczalnia jak każde uzbrojenie prowadzone pod ziemią powinno być zgłoszone i uzodnione na ZUD a że w niektórych urzędach nie zwracają na to uwagi to tym lepiej dla inwestora. Ale na pewno nie jest tak w całum kraju, spróbuj bez uzgodnionego projektu załatwić zgłoszenie POS w Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.04.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 ppp.j nie trzeba badania geologicznego Widzę ze w każdej gminie panują inne porządki, czyli co kraj to obyczaj. Zastanawiam się tylko jak udowodnisz, że Twój rozsączalnik zachowuje prawidłowe, zgodne z przepisami parametry. Odległość od płotu, od ujęcia wody itd. możesz zmierzyć taśmą po powierzchni, ale odległość od lustra wody? Chyba, że Twoi urzędnicy stosują metodę „ nie zadawać zbędnych pytań, bo te mogą zrodzić problem” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enter 27.04.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Moze zglosc sie najpierw do gminy. Oni daja tam duze dofinansowania do takiej oczyszczalni. Natomiast co do projektu to oni Ci w gminie powiedza co i jak i nie wiem czy to oni nie podadza Ci kilka firm do wyboru. Sama mieszkam w tej okolicy i mam oczyszczalnie sciekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 27.04.2005 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Z tego co sie juz dowiedzialem to NAPEWNO dokumentacja musi byc podbita przez ZUDT, więc podejrzewam iz projekt wykonany odręcznie na kartce raczej nie przejdzie niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.05.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 Ciekawe, czy na działce 25m na 25m zmieści się dom + POS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 08.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 zmieści.. np na oczyszczalnię POLIPLAST EP-6 potrzeba zaledwie 7m2 na działce i ewentualne miesce odprowadzenia oczyszczonych całkowicie ścieków (studnia chłonna, rów).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.05.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 zmieści.. np na oczyszczalnię POLIPLAST EP-6 potrzeba zaledwie 7m2 na działce i ewentualne miesce odprowadzenia oczyszczonych całkowicie ścieków (studnia chłonna, rów).. A co zrobić, by uzyskać dofinansowanie (czyli zwrot części kosztów budowy?)? Jedynie słyszałem o niskooprocentowanym kredycie z BOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts