Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna skrzynia biegów??

Gagata

Recommended Posts

Dlaczego robicie nagonkę na mnie? :(

Zmienię w swojej wypowiedzi do czego chyba jeszcze mam prawo na tym forum słowo "agresywnie" na: ostro, dynamicznie.

Tak jak napisałem wyżej, ale już używając innych słów-ostro, dynamicznie nie oznacza bezmyślnie, po chamsku.

Widzisz, Janussz, jeżdżę od lat ponad dwudziestu, dzień w dzień, po mieście nie sprzyjajacym kierowcom (ze względu na infrastrukturę),

gdzie nagminnie i codziennie natykam się na kierowców lubiacych ostrą i... wybacz, ale w moim pojęciu to to samo, agresywną jazdę

i dla mnie, oraz innych uzytkowników są oni istną zmorą.

Być może jesteś na tyle genialnym kierowcą, że Twoja ostra, agresywna i dynamiczna jazda

w żaden sposób nie odbija się niekorzystnie na innych użytkownikach dróg publicznych,

...być może... oby... :-?

Dobry kierowca to kierowca jężdżący przede wszystkim pewnie, umiejetnie przewidujący niebezpieczne sytuacje na drodze,

potrafiący przewidzieć reakcje innych kierujących, wyrozumiały dla mniej doświadczonych (każdy był kiedyś "zielonym listkiem"), opanowany i życzliwy.

Przy ograniczonej podzielności uwagi u płci męskiej (dowiedzione naukowo),

trudno to pogodzic z chochlowaniem skrzynią i ciągłą obserwacją obrotomierza.

Wiem z własnego doświadczenia, że często nóż w kieszeni się otwiera,

ale właśnie umiejetność panowania nad nerwami w tak ekstremalnych warunkach jakie występują, niestety, na polskich drogach,

cechuje dojrzałego i rasowego kierowcę.

I często przedłuża życie.

Pozdrawiam i życzę przyjemnej jazdy... może trochę mniej ostrej. :wink: :D

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swego czasu była audycja w radiu dla kierowców. I właśnie tam jakiś ekspert wypowiadał się na temat sposobu jazdy. Wtedy właśnie padło to stwiedzenie, że lubiący jazdę dynamiczną, ostrą mogą irytować innych swoją pewnością siebie, ale właśnie tacy kierowcy w ekstremalnych sytuacjach potrafią zachować zimną krew i podejmować słuszne decyzje.

Nie jestem już młodzieniaszkiem i po latach jeżdżenia nauczyłem się pokory na drogach. Niemniej pozostał jakiś bakcyl szybkiej, dynamicznej, ostrej jazdy. Dlatego nie chcąc być zagrożeniem dla innych lub pośmiewiskiem lubię sobie tak pojeździć w odludnym miejscu. Mam chyba do tego prawo.

Jednym z pierwszych samochodów na polskim rynku z automatyczną skrzynią biegów był Trabant Hycamot. Jak wszystkie wtedy samochody i on był na przydział. Mogli go kupić tylko inwalidzi. Podałem to jako ciekawostkę.

Dwadzieścia lat temu byłem w serwisie prowadzonym przez Mariana Bublewicza w Olsztynie. Czekając w biurze obsługi klienta na naprawę swojego auta byłem świadkiem rozmowy Bublewicza z jakimś klientem. Rozmawiali na temat automatycznych skrzyń biegów. W pewnym momencie Bublewicz rzekł z niesmakiem: niedługo zaczną wstawiać automaty do Porsche. I obecnie wstawiają.

Tematem wątku jest automat, czy nie. Mam chyba prawo mieć odmienne zdanie. Nie znaczy to, że muszę być zaraz atakowany i oceniany pod każdym względem do czego posunęła się Matka. Jeżeli jednak poprawia jej to samopoczucie, to niech tak pozostanie.

Bublewicz rzekł z niesmakiem: niedługo zaczną wstawiać automaty do Porsche. I obecnie wstawiają.

To poirytowanie akurat rozumiem, Bublewicz był sportowcem, a zamiłowanie zawodowych rajdowców do skrzyni manualnej jest, jak wcześniej zaznaczyłam, w pełni uzasadnione.

Z tego, co mi wiadomo, zawodowi rajdowcy nie przenoszą stylu jazdy z trasy rajdowej na drogi publiczne.

Tematem wątku jest automat, czy nie. Mam chyba prawo mieć odmienne zdanie.

Oczywiście, ze tak, byleby nie stwarzać zagrożenia... swoim odmiennym zdaniem. :wink:

Matko

Udowodniłaś, że nie potrafisz zapanować nad nerwami tutaj. Nie na drodze. A więc daj może już spokój.

Nie wiem, w którym miejscu zauważyłeś, że puściły mi nerwy, jestem zupełnie spokojna, wyraziłam tylko swoje zdanie. :wink: :D

Pozdrawiam. :D

Janussz - masz prawo preferować skrzynię manualną, tak jak inni automat. Nie da się obiektywnie stwierdzić, która jest lepsza - każda ma swoje wady i zalety, są różne a nie gorsze/lepsze względem siebie, to tylko kwestia preferencji. Nikt nie atakuje Cię za Twój wybór - to byłby idiotyczne, po prostu rzuciłeś parę kontrowersyjnych (jak dla mnie niemądrych) stwierdzeń, podpierając się tym, co jeden czy drugi "ekspert" powiedział, albo co podobno sądzono gdzieś tam o automatach w latach 60-tych. Dziś mamy XXI wiek, inne automaty, jedni "eksperci" twierdzą jedno, inni coś wręcz przeciwnego, statystykami da sie łatwo manipulować. Niefortunnie użyłeś sformułowania agresywna jazda, bo agresja do niczego dobrego w żadnym przypadku nie prowadzi. Nie widzę natomiast związku dynamicznej jazdy z rodzajem skrzyni (trudno mi wyobrazić sobie żeby Fiat 126p był dynamiczniejszy w porównaniu z czymkolwiek choć trochę większym, ale z automatem). Jeśli porównamy identyczne modele z różnymi skrzyniami, to racja - ten z ręczną powinien być dynamiczniejszy. Tylko, że bardzo wiele zależy i tak od (dynamiki) kierowcy, technologia może mu w tylko ułatwić lub utrudnić zadanie.

Rozumiem Janussz, że masz negatywne doświadzczenia z automatami. W porządku (a właściwie szkoda :wink: ). Założycielce wątku chodziło właśnie o praktyczne doświadczenia (które mogą byc i pozytywne i negatywne), a nie obiegowe czy niesprawdzone opinie dot. automatów.

Życzę Ci, abyś na swojej drodze spotykał samych dynamicznych, rozsądnych i uprzejmych kierowców, niezależnie od rodzaju skrzyni :)

Ja tylko w kwestii czysto technicznej.

Faktem jest,że z automatem nie da się zrobić pewnych manewrów wymagających precyzyjnego sterowania obrotami silnika,sprzęgłem,gazem.Np.zwalmianie bez spadku obrotów silnika na tym samym biegu.

No ale i tak niewiele osób to potrafi :D

rozumiem ze ty to potrafisz ? :roll: a przepraszam po co to 99% kierowcom ? ( chyba zanizylem procent ) ... chyba wiem co masz na mysli ale technika "miedzygazu" nie do konca sluzy do UTRZYMYWANIA obrotow na tym samym poziomie - ona sluzy do DOPASOWANIA obrotow do biegu i predkosci samochodu po gwaltownym hamowaniu ( np przed zakretem ) - i moze byc rowniez tak ze te obroty zmniejszymy ... wiec wybacz ale chyba sam nie wiesz o czym piszesz ... No offens ... dla twojej informacji ja to umiem robic i czasami ( naprawde rzadko ) to stosuje ale rowniez jestem BARDZO zadowolonym urzytkownikiem automatu .... i szczerze powiedziawszy czasami manuala mam dosyc ...

co do twojej poprzedniej wypowiedzi ... ja ci nie mam co wybaczac ... ale jakby mi kick-down dzialal po 1,5 s to tez bym chyba nie lubil automatow ... nie wmowisz mi natomiast ze w oplu kick-down dziala tak wolno :roll: jezdzilem juz dwoma oplami z automatami i gwarantuje ci ze nawet w mojej vectrze 1,8 automat trwa to o wiele krocej ...

a co do osiagow - przyklady ( normal/automat ) :

- vectra 3,2 V6 - przyspieszenie 0-100 7,5/8, predkosc maks : 248/246, spalanie srednie 10,1/10,7

-audi A6 FSI 255 KM - przyspieszenie 0-100 6,8/7,1, predkosc maks : 250/250, spalanie w miescie 15,6/15,8

jak widac nowoczesne skrzynie biegow sa juz o wiele lepsze od tych wczesniejszyych .... nie mowiac juz o skrzyniach SMG ...

co do 90 koni i automatu ... to wg ciebie np corsa w automacie to w ogole jezdzi ? :roll: przeciez to nie jest kwestia mocy tylko odpowiednio dobranych przelozen ...

A generalnie jestem jak najbardziej ZA automatem ...

aha - co jak co ala nie-technicznym to mnie nie mozna nazwac ... :lol:

Wiem o czym piszę.Może używam niefachowego słownictwa,ale w przeciwieństwie do wielu forumowiczów nie posiłkuję się mądrościami z wygooglowanych naprędce stron.

A jeśli chodzi o dane techniczne,porównaj sobie te auta ,o których pisałem.

A co do dobranych przełożeń,owszem zgadza się.Ale coś za coś ,albo lepsze przyspieszenie i niższa prędkość max,albo odwrotnie.

Zdarza Ci się hamować lewą nogą i wbijać bieg bez sprzęgła przy odpowiednich obrotach?

Coraz bardziej twórcza dyskusja :)

Ogólnie można to podzielić tak:

mieszkańcy dużych aglomeracji preferują automaty,

małych zaś zwykłe skrzynie.

Sam mam automata. Dostałem w spadku. Jednak gdybym miał wybór, to tylko zwykła skrzynia. Latem pół biedy. Zima i trudniejsze warunki to zemsta.

Lucek

A ja powiem tak,5 lat temu jezdzilam samochodem z automatyczna skrzynia biegow{naszczescie nie za dlugo}bo byl to samochod taty i nie moglam tak czesto z niego korzystac wiec kupilam samochod dla siebie ,ale z manualna skrzynia bo ta mi bardziej odpowiada.Tak samo nie lubie jezdzic samochodem z automatem jak i nie lubie jechac jako pasazer. :D

A ja powiem tak,5 lat temu jezdzilam samochodem z automatyczna skrzycznia biegow{naszczescie nie za dlugo}bo byl to samochod taty i nie moglam tak czesto z niego korzystac wiec kupilam samochod dla siebie ,ale z manualna skrzynia bo ta mi bardziej odpowiada.Tak samo nie lubie jezdzic samochodem z automatem jak i nie lubie jechac jako pasazer. :D

Najtrafniejsza ocena.

Masz rację. Czuję się prawie jak pasażer.

Oj kochani - odeszliście zupełnie od tematu.

Po pierwsze - to czy pojazd jest wyposażony w automat, czy w manulaną skrzynię biegów nie będzie miało wpływu na technikę jazdy kierowcy.

To nie skrzynia biegów wpływa na to jak jeździcie. To proste. W automacie też (najczęściej jest już tryb Sport). Zresztą niebezpiecznie można jeździć najnowszym Prosche w automacie lub wspomnianym powyżej Trabantem Hycomatem, jak również Super autem Fiat 126p (z reguły ze skrzynią manualną :wink: ) lub Mercedesem C-klasą w manualu. Ale to nie jest temat tego forum!

Wydawało mi się że Gagatka zadała pytanie - co wybrać. Otóż ja nie odważe Ci się powiedzieć - automat czy manual :( .Niestety nie wiem jakimi finansami dysponujesz. z stary (młody) będzie to samochód, z jakim silnikiem. Gdzie go będziesz użytkować? To są bardzo ważne pytania.

Przede wszystkim nie kupowałbym starego samochodu w automacie. Nikt ci nie powie jaki auto ma przebieg, jak było eksploatowane, w jakim jest stanie technicznym (nie jesteś w stanie określić stanu skrzyni biegów). Po prostu względy ekonomiczne. Naprawa (lub wymiana) skrzyni automatycznej będzie droga. Przy samochodzie starym zdecydowałbym się na skrzynię manualną.

Auto powypadkowe. Historia taka sama jak powyżej. Przy ewentualnym mechanicznym uszkodzeniu skrzynia automatyczna - będzie droższa w naprawie.

Przy temacie samochodów starych pojawia się od razu myśl o przyszłej sprzedaży auta. Na automata trzeba znaleźć amatora. Polacy nie są przekonani do takiego rozwiązania. Wolą kupić skrzynię manualną. Więc jak teraz kupisz S.A. (skrzynię automatyczną) to za dwa trzy lata możesz mieć większy problem ze sprzedażą auta.

Ja kupiłbym stare auto ze S.A. tylko z pewnych rąk, nie uderzone i w bardzo dobrej cenie. I to musiałby mnie ktoś jeszcze przekonać.

W przypadku samochodów nowszych - naprawa SA zawsze będzie droższa niż SM. Tyle tylko, że nowsze konstrukcje są zdecydowanie bardziej wytrzymałe na duże przebiegi, mniej usterkowe (ale z drugiej strony mniej poznane przez mechaników - poza Autoryzowanymi stacjami - choć tam z wiedzą też różnie bywa).

W przypadku nowszego auta uszkodzonego - sytuacja jak powyżej.

Jeśli chodzi o osiągi i parametry. Nie można każdego mierzć jedną miarą. Jeżeli komuś nie starczy 90KM z klimą i w SA - to już jego problem. Dla Ciebie może być wystarczające. Ja w swoim aucie mam 100KM, S.M Jak włączę klimę i zapakuję 7 osób - to rzeczywiście troche brakuje. Ale jak jadę tylko z rodziną (2+2) - to jest to wystarczające. W automacie będzie podobnie (oczywiście mówię tutaj o samochodach klasy mały kompakt/kompalt - np Golf, Meganne, Astra, Focus).

Znam takich co nie są zadowoleni z 150KM z silnika 1.8 (bo im brakuje). To też ich problem.

I ostatnia sprawa- niektóre marki nie produkowały "dobrych" skrzyń biegów automatycznych! I tu uzależniałbym wybór również od tego. Na forum-ach motoryzacyjnych jest trochę wymienianych informacji na ten temat.

Jeśli jeszcze będziesz miał(a?) pytania zapraszam. Mam w tym względzie trochę doświadczenia przede wszystkim serwisowego jak i sprzedażowego.

Tak na dobrą sprawę można to sprowadzić do: każdy chwali swoje.

Jedni lubią brunetki, inni facetów.

Ja jestem rozczarowny automatem, ale jak widzę są zwolennicy.

Lucek

Z nicku domyślam się że jesteś fanem 4x4 (ciekawe jak na to wpadłem :D ). Ostatnio nabyłem Suzuczkę Vitarę z 1997 roku - żeby na budowę dojeżdżać - oczywiście w manualu :wink:

Lucek

Ja obecnie nie przeszedlbym na skrzynie reczna .Posiadam Volvo S60 2.5T AWD ze skrzynia geartronic i nawet nie uzywam opcji manualnej.

Wygoda , komfort i klasa w kazdych warunkach pogodowych dodatkowa opcja "W" na jazde po slizkiej nawierzchni.

Lucek

Ja obecnie nie przeszedlbym na skrzynie reczna .Posiadam Volvo S60 2.5T AWD ze skrzynia geartronic i nawet nie uzywam opcji manualnej.

Wygoda , komfort i klasa w kazdych warunkach pogodowych dodatkowa opcja "W" na jazde po slizkiej nawierzchni.

Chłopie - gdybym miał takie fajne autko, to pewnie tez bym nie myślał o zmianie :wink:

Ojojoj!! Niezła się rozpętała dyskusja.... Częsciowo zboczyła z wątku ale, wbrew pozorom!, znalazłam tu sporo informacji dla siebie :D

Nie ma rzecz jasna odpowiedzi - co lepsze - ale czegoś takiego nie oczekiwałam, to zawsze kwestia wyboru, preferencji i różnych aspektów personalnych takich jak choćby gust czy finanse :wink:

Bardzo pozyteczna dla mnie wymiana poglądów!

Podobają mi się wypowiedzi Matki :D

Kiedy już zdecydujemy się na zakup-chmmmm.... czy wtedy miałoby sens pochwalić się, na co się w końcu zdecydowaliśmy? Bo wtedy dyskusja na ten temat mogłaby być nieco dla mnie frustrująca... :wink:

Ale trochę szczegółów (choć to wciąż ewoluuje..) - VAN typu Toyota Previa, Ford Galaxy,..? Szukamy dużego auta i zaczynaliśmy od kombi, ale teraz poważnie rozpatrujemy powyższą opcję. I nie chodzi to o wożenie 8 osób (może czasem) ale o tą przestrzeń z tyłu (po wyjęciu foteli), gdzie zapakowac można baaardzo dużo, a to jest nam potrzebne.

A poza tym - komfort jazdy! Czujesz się jak w salonie a nie w samochodzie (no, to akurat nie każdemu może się podobać :wink: ) Nie chce się wysiadać! Jak ktoś napisał - prowokuje do dalekich podróży.

Wiek - no musiałoby mieć z 10 latek......niestey...

I tu też mamy dużo ofert z automatem!

Fizyk - co Ty na to??

Pozdrawiam!

tylko automat !!!!!!!!!!!!! mam biegówkę, wiem co piszę

jak zna się zasady eksploatacji skrzyni automatycznej to będzie długo służyła, prosta analogia do turbosprężarki

- odpowiednia technika jazdy (zima lato),

- stosowanie odpowiedniech "pozycji" w skrzyni,

- blokowanie biegów

- holowanie

- okresowe czynności serwisowe

do automatu chętnie bym dodał V8