Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna skrzynia biegów??

Gagata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich.

ciekawy wontek :D

Gagata,

jusz ci gratuluje.

od pół roku szukam vana ( nie mogłem sie długo zdecydować )

ale wybór mój jusz dawno padł właśnie na Previe.czekam tylko , aż ktoś weźmie moją skodzinke:D

dużo sie dowiadywałem . samochód spoko. dużo ma w standarcie , szczególnie wersjia GL. co ciekawe silnik ma pod siedzeniami.

najlepiej kupić auto wyprodukowane w Japonii. zdażają się toyoty z Anglii.

nie słyszałem opinni negatywnej na temat tego auta.

ok co do aut amerykańskich.

mówicie, że sie skrzynie przegżewają??

siedziałem troche w Arabii Saudyjskiej.

zgadnijcie, jakie auta tam jeżdża ?

otóż same amerykany i japońce.

jak byłem , to nocami bywało ponad 30 st C.

i jakoś dawały rade ( na autostradach tez , grzejąc grubo ponad 75 mil/h)

w ogóle to japońce uwazm jednak za najlepsze auta.( i motorki, hehe)

w surowym klimacie norwegii , czy szwecji-- tez jest ich duzo , za to nie uświadczysz właskich, francuzkich, etc...

o czymś to mówi , no nie???

pozdrawiam.

PS.

klękł mi rozrząd w Kawie:(

• 2 weeks później...

Wychowalem sie na recznej skrzyni biegow.Od '95 jezdze jednak z automatyczna.I tak pozostanie.Mialem samochody amerykanskie,japonskie i europejskie.Nowsze automaty maja wyeliminowane niedogodnosci takie jak wieksze spalanie,mniejsza predkosc max,mniejsze przyspieszenie,mniejsza trwalosc.Bez problemu mozna ruszyc z piskiem spod swiatel,jak rowniez spalic opony przy ruszaniu.Wspolczesne automaty sa trwalsze od recznych skrzyn.Wynika to z prostego faktu,ze zawsze bieg zmieniony bedzie we wlasciwym momencie obrotowym silnika,choc w nie zawsze tym samym.Zalezy to od potrzeb kierowcy.Automat zmieni beg szybciej oraz bez szarpniec,chyba ze tarczki sa przypalone.Kick-down zmienia do dwoch biegow w dol,co powoduje skok samochodu do przodu.Jezeli jest inaczej to trzeba podlaczyc skrzynie do komputera.Moga to byc prawdopodobnie zapchane elektrozaworki lub zerwane polaczenie elektryczne w/w.Te usterki sa latwe do usuniecia.Co do przegrzewania sie automatow amerykanskich to wyglada to tak.Ford montowal w modelu windstar od 95 roku skrzynie,ktore przegrzewaly sie przy dluzszej jezdzie z predkoscia powyzej 126km/h.Faktycznie pomagalo zamontowanie dodatkowej chlodniczki oleju,co ford zrobil,ale nie pamietam od ktorego roku.Ford przyznal sie do tego.Co do trwalsci amerykanskich samochodow to nie ma miesiaca,zeby w wiadomosciach nie podali informacji o wezwaniu do serwisu w celu naprawy kolejnych modeli.Ostatnio byla taka seria,ze kilku producentow naprawialo kilka mln samochodow.Nie ominelo to japonskich marek,ani nawet niemieckich.Niedawno wzywali kilka razy bmw na elektronike i przypalanie siedzenia.Mercedesy serii s w ubiegla zime zamarzaly,tzn silnik sie uruchamial a komputer nie pozwalal ruszyc z miejsca.Do mnie saab usa przyslal list abym sie zglosil na wymiane komputera air bag,bo jak pisali jak bede bawil sie klimatyzacja w czasie jazdy,to air bag moze przestac dzialac.Predkosci max na austradach to 65ml/h.Panuje zwyczaj,ze mozna bezkarnie przekroczyc limit predkosci o 10%.Jakis czas temu faktycznie mozna bylo jezdzic szybciej,ale nie pamietam w ktorym stanie.Musi cos w tym byc,ze ludzie lubia to co dalekie,bo najbardziej cenionymi samochodami sa

1.Mercedes

2.BMW

3.Audi

Ten ostatni podciagnal sie w ciagu ostatnich kilku lat.

Mini van tzn windstar,caravan,voyager zostaja wypierane przez samochody terenowe.Woza nimi gospodynie domowe dzieci{ta cholerna ameryka}.Ciagle jednak SUV maja opinnie wywrotnych.Ostatnio znajoma opowiadala mi jak to jej syn jadac audi a4 zostal potracony przez ciezarowke,w wyniku czego obrocilo go kilka razy dookola.Stwierdzila,ze gdyby jechal jej porsche cayenne,to pewnie by sie przewrocil.Mimo wszystko cayenne podoba mi sie bardziej.Za merca s trzeba placic ponizej 500$ miesiecznie.Zeby z tlumu sie wyroznic to ludzie biora sl-class.Sami widzicie ze nie jest im tak latwo.Ktos wspominal o pt cruiser.Aktualna cena to 12,812$ 2.4 150KM.Domy jednak sa tu duuzo drozsze niz w PL.Pozdrawiam

Automat-do jazdy rewelacja,wedlug mnie niemusi byc z duzym silnikiem.Naprawy -ceny kosmos,jezdze Roverem 827si niedawno naprawialem skrzynie -2500zl.W miescie przezucam na tryb sport,wybiera mi tylko trzy biegi i niemoge powiedziec zeby mulił,wrecz przeciwnie -ogien.Fajne autka,95 rok mozna wyrwac za okolo 12tys w przyzwoitym stanie.Spalanie w trasie 8,5ltr a w miescie 11ltr.176km.kiedys jezdzilem Oplem Ascona,1.6,automat i tez fajnie sie jezdzilo.

manual :wink: wieksza dynamika, wieksze mozliwosci, wieksza konrola. Ale tak obiektywnie to zalezy do czego komu. Bo jak gdzies rekreayjnie w niedziele wyskoczyc z rodzinka, to zdecydowanie automat lepszy :) Ale tak pojezdzic sobie dla przyjemnosci to manual :wink: ja mam manuala :p

Dobrze to ująłeś. Pojeździć dla przyjemności z manualną skrzynią.

Jak nie ma w tym przyjemności, to lepiej nie jechać wcale. Są sytuacje, że jestesmy zmuszeni jechać. Ale i wtedy lepszy jest luzik za kółkiem, no i oczywiscie manualna skrzynia biegów, nie wspominając o silniczku takim no.....(wstawić moc) kW :D .

:) Smutny to uśmiech invix. Przemawia za mną wieloletnie doświadczenie i obserwacja tego co na drodze obok... Masz rację.

Niektórym to przydałby się jeszcze automatyczny pilot. Zwłaszcza tym w kapeluszach :evil:

dla takich to automat - rzecz wymarzona.

oj inxv, jestem miłośnikiem samochodów, ale i też jestem zdecydowanie za automatem, dlatego dla takich jak jak zrobiono nowoczesne skrzynie sekwencyjne z możliwością zmiany automatycznej i manualnej. Jednak pojeżdzenie po naszej Warszawce i powachlowanie może męczyć, a jazda ma dawać przyjemność. Jedziesz sobie, szybki zamknięte (cichutko, tylko silniczek V6/V8 pomrukuje i nie śmierdzi spalinami), klima działa, muzyczka gra, biegi Cię nie obchodzą, a obok jedzie "desperat" w aucie ze spojlerem, autem 1.4, stylizowanym na NASCAR, szyby otwarde, oddycha spalinami, język na brodzie, z czoła pot kapie, i ma nerwicę od tych biegów.

dlatego jest za skrzynią automatyczną

Nerwica to bierze, jak jedzie kapelusznik wypasioną bryką 60/godz. gdzie można śmiało jechać 100 albo i więcej, a nie ma mozliwości go wyprzedzić i co zkręt to po hamulcach. Jak już jest możliwość wyprzedzenia, to kapelusznik daje w rurę do następnego łuku drogi. A jeszcze większa złość bierze jak taki as Cię wyprzedzi, a potem się przed tobą wlecze, albo po 100m skręca.

Jednak pojeżdzenie po naszej Warszawce i powachlowanie może męczyć, a jazda ma dawać przyjemność. Jedziesz sobie, szybki zamknięte (cichutko, tylko silniczek V6/V8 pomrukuje i nie śmierdzi spalinami), klima działa, muzyczka gra, biegi Cię nie obchodzą, a obok jedzie "desperat" w aucie ze spojlerem, autem 1.4, stylizowanym na NASCAR, szyby otwarde, oddycha spalinami, język na brodzie, z czoła pot kapie, i ma nerwicę od tych biegów.

dlatego jest za skrzynią automatyczną

te spaliny to kwestia klimatyzacji, i tu oczywiscie automat bezwzglednie :D

Ja nadal będę optował za tym - że skrzynia biegów niewielki ma wpływ na charakter jazdy użytkownika! Amatorzy w kapeluszach jeżdżą różnymi autami od PF 126 (manual :wink: ) po Volvo XC90 (automat). Zreguły jeżdżą bardzo podobnie. Osobiście wyprzedzając jednego bądź drugiego nie zwracam uwagi - jaką ma skrzynię biegów. A przeciez o to w tym wątku chodziło!

Ja proponuję wprowadzenie zakazu prowadzenia aut w kapeluszach!!! Kto jest za?? Tomek - Ty mnie poprzesz na 100%!!!! :wink:

POPIERAM nawet na 200%.

A tak poważnie to niektóre eleganckie kobiety jadąc w pięknych, dużych kapeluszach, same narażają się na niebezpieczeństwo ograniczając sobie widoczność. W lusterku wstecznym są w stanie zobaczyć tylko swój kapelusz. Niektórym paniom lusterko służy tylko do poprawiania makijażu.

Zaraz mi się dostanie za takie pisanie, więc powtarzam najgorszy kieroca to facet w kapeluszu.

A tak poważnie to niektóre eleganckie kobiety jadąc w pięknych, dużych kapeluszach, same narażają się na niebezpieczeństwo ograniczając sobie widoczność. W lusterku wstecznym są w stanie zobaczyć tylko swój kapelusz. Niektórym paniom lusterko służy tylko do poprawiania makijażu.

No wiesz a tacy panowie z dresach co to roznosci sobie naklejeja na tylnych szybach ? Tez niewiele widza ;)

JoShi, był projekt Malucha zwężony tak by dresiarstwo mogło wystawiać łokcie przez oba okienka, ale zrezygnowano z tego pomysłu, bo napis "Pioneer" nie mieścił się na tylnej szybie.

JoShi, był projekt Malucha zwężony tak by dresiarstwo mogło wystawiać łokcie przez oba okienka, ale zrezygnowano z tego pomysłu, bo napis "Pioneer" nie mieścił się na tylnej szybie.

Byl rowniez projekt cienkusa ze szklanymi drzwiami, zeby bylo widac trzy paski ;)