Gość 01.06.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Co ma sprzegło wiskotyczne do właczania klimatyzacji ? to jest chłodzenia silnika i klimatyzacji a nie do wł. klimy.Co do oleju w spręzarce to zawsze zostaje go minimalna ilość celem zabezpieczenia.Jak spadnie cisnienie nie wł.klimy ( normalnie, bo ze Polak potrafi to wiem) odpowiedzialny za to jest czujnik cisnienia układu. Do kazdego napełnienia dodaje ok.setki specjalnego oleju (leje sie go do układu )który odpowiada za smarowanie ps.piszac o sprzegle wiskotycznym masz na mysli wiskoze popularną czy elektromag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.06.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Co ma sprzegło wiskotyczne do właczania klimatyzacji ? to jest chłodzenia silnika i klimatyzacji a nie do wł. klimy.Co do oleju w spręzarce to zawsze zostaje go minimalna ilość celem zabezpieczenia.Jak spadnie cisnienie nie wł.klimy ( normalnie, bo ze Polak potrafi to wiem) odpowiedzialny za to jest czujnik cisnienia układu. Do kazdego napełnienia dodaje ok.setki specjalnego oleju (leje sie go do układu )który odpowiada za smarowanie ps.piszac o sprzegle wiskotycznym masz na mysli wiskoze popularną czy elektromag. Pisząc o wiskozie miałem na myśli sprzęgło załaczające sprężarkę klimy a nie wentylator. Chociaż prtzyjęło się że pisząc o wiskozie wszyscy myślą o układzie chłodzenia . Przecież włączając klimę załączasz sprężarke - ona nie pracuje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Tak tez dopiero na koncu sie kapłem ze chyba to masz na mysli zeby sie zagłebic bardziej to trza konkretny model obrać , bo inne zabezpieczenia ma diesel inne układ wtryskowy( włączenie guziczka klimy nie powoduje bezposrednie zał.sie spręzarki tylko przez ....w zaleznosci co jest zamontowane, polemike mozna podjąc tylko do pewnego mom.potem to juz tylko konkr. modelami trzeba sypać ) generalnie wymiana czynnika co 2 lata , przynajmniej raz na miesiac dać jej popracować , od czasu do czasu trzeba srodkiem do czyszczenia ukł.klimatyzacji popsikać (usunąć grzybki i bakterie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.06.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A właśnie dzisiaj byłem w zakładzie - odkażałem klimkę i uzupełniłem czynnik. Przy okazji zasięgnąłem języka. Oto wnioski: Rzeczywiście sprężarki posiadają własne smarowanie (przynajmniej część), ale w przypadku gdy nie ma czynnika - lub jest jego bardzo mało -smarowanie to jest bardzo mało wydajne i bardzo szybko ulega uszkodzeniu sprężarka (zatarcie). W przypadku zerowego ciśnienia część instalacji A/C poprosto nie włączy się. Tylko pytanie : Kiedy? Bo zdecydowanie sprężarka nie włączy się gdy jest stan zerowy czynnika (np wyciekł w wyniku wypadku), natomiast ja miałem raptem 1/10 pojemności czynnika (czyli bardzo mało). Sprężarka pracowała bez problemów. Gdyby popracowała jeszcze trochę - dowiedziałbym się ile kosztuje nowa lub używana . Podsumowując - potwierdzam (o czym zresztą pisałem) co 2-3 lata dobrze jest uzupełnić (a przy okazji sprawdzić szczelność) płyn. Raz na rok/dwa odkazić. I rzeczywiście używać też trzeba raz na jakiś czas klimy. Jest to zdrowe dla układu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 03.06.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Fizyk jesli Ci sie sprezarka wył. przy zerowym cisnieniu to znak ze czujnik jest chyba walnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 03.06.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Fizyk jesli Ci sie sprezarka wył. przy zerowym cisnieniu to znak ze czujnik jest chyba walnięty. Podobno w starszych modelach nie wyłączała się sprężarka. U mnie wszystko jest sprawne, ale wystarczy minimalna ilość czynnika - i sprężarka pracuje. Zapłaciłęm 220 zł . Za odkażenie i napłenienie. WYdaje mi się że to dobra cena!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 03.06.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 w okolicach 200zł sie płaci ..tak plus minus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.06.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 w Białymstoku płaci się około 150zł z czego 90zł napełnienie i 60zł odgrzybienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 04.06.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Jak chcesz zbić koszty to kupujesz preparat za 13 zł i Zosia Samosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 04.06.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 w Białymstoku płaci się około 150zł z czego 90zł napełnienie i 60zł odgrzybienie Zależy ile preparatu pójdzie. Selimm - ja takiego pędzonego preparatu od Zosi Samosi nie wziął bym nawet do ust, że już o moim samochodziku nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 04.06.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Dobry kosztuje 30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 11.11.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Jezdze w automacie Super sprawa - silnik mały 2,0 DOHC EFI Minusy: - pali ok 1 l. wiecej - trzeba uwazac na wyprzedzaniu (jest kick-down ale to nie to co manual) - noga cierpnie od hamulca Plusy: - nie przeszkadza mi jedzenie frytek - fajnie ciągnie (buczy) - wygoda! - można trzymać rękę na kolanie (nie koniecznie swoim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 12.11.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Jezdze w automacie Super sprawa - silnik mały 2,0 DOHC EFI Minusy: - pali ok 1 l. wiecej - trzeba uwazac na wyprzedzaniu (jest kick-down ale to nie to co manual) - noga cierpnie od hamulca Plusy: - nie przeszkadza mi jedzenie frytek - fajnie ciągnie (buczy) - wygoda! - można trzymać rękę na kolanie (nie koniecznie swoim) Ale Marcin - pamiętaj o drążku - każdy organ mało używany - zanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 14.11.2005 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Z tym kolanem to fajnie. "Najpierw nóżka, a potem do brzuszka". Z kogo to cytat? Sztaudynger? Kto pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 16.11.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Tomek - i była taka piosenka: .. i za kolanko, za rączkę i buzi, buzi buzi, by zmysłów gorączkę pobuudzić " )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 17.11.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 witam! Mamy z mężem Scenica z automatyczną skrzynią biegów i powiem tak :dla mnie bomba- jazda jest duuużo łatwiejsza.Natomiast moj maz na poczatku tez byl zachwycony ale po jakims czasie złapałam go na tym ze wrzuca na luz.Ot tak zeby miec zajecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 02.11.2010 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 bo niekturzy traktuja samochod jako zlo konieczne, wsiadaja do niego bo musza, umiejetnosci nie maja prawie zadnych, i ciesza sie jak im tylko samochod ruszy dla takich to automat - rzecz wymarzona. Odświeżam b. stary temat bo właśnie za parę dni dostanę mój pierwszy automat. Przejechałem już w ciągu 20 lat pewnie z 0,5 mln km i zapewniam invx, że automat jest także (a może przede wszystkim) dla tych którzy traktują samochód tak jak się powinno- jako urządzenie służące do transportu z pkt A do pkt B. Do tego służy samochód na drodze publicznej. Jeśli ktoś chce być rajdowcem to niech sobie jedzie na tor wyścigowy. Właśnie przedwczoraj zginęła córeczka znajomych zabita przez takiego młodego narwanego rajdowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 04.11.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Dla mnie jazda na automacie to jak lizanie lizaka przez papierek. Nie ma takiej frajdy i za nudno się robi za kółkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 07.11.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 O rety! jakie wykopaliska Więc tak. Previ nie kupiliśmy, za to od ponad 3 lat śmigam V70 w automacie. Powiem tak: nigdy więcej manuala. Mam jeszcze 2 auta w manualu i zdania nie zmienię.( robie ok 30-35 tys /rok ) Jedyny minus, to że w sprawach naprawy jest zajebiście drogi. ( remont skrzyni kosztował mnie 5000 :/ ) ale to dlatego że ktoś już w niej grzebał a sie nie znał. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.11.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Temat odnalazłem i odkopałem szukając info na temat automatów. A swoją drogą też przesiadam się na V70 D5 (już w najbliższą środę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts