Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna skrzynia biegów??

Gagata

Recommended Posts

Co ma sprzegło wiskotyczne do właczania klimatyzacji ? to jest chłodzenia

silnika i klimatyzacji a nie do wł. klimy.Co do oleju w spręzarce to zawsze zostaje go minimalna ilość celem zabezpieczenia.Jak spadnie cisnienie nie wł.klimy ( normalnie, bo ze Polak potrafi to wiem) odpowiedzialny za to jest czujnik cisnienia układu. Do kazdego napełnienia dodaje ok.setki specjalnego oleju (leje sie go do układu )który odpowiada za smarowanie

ps.piszac o sprzegle wiskotycznym masz na mysli wiskoze popularną czy elektromag.

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co ma sprzegło wiskotyczne do właczania klimatyzacji ? to jest chłodzenia

silnika i klimatyzacji a nie do wł. klimy.Co do oleju w spręzarce to zawsze zostaje go minimalna ilość celem zabezpieczenia.Jak spadnie cisnienie nie wł.klimy ( normalnie, bo ze Polak potrafi to wiem) odpowiedzialny za to jest czujnik cisnienia układu. Do kazdego napełnienia dodaje ok.setki specjalnego oleju (leje sie go do układu )który odpowiada za smarowanie

ps.piszac o sprzegle wiskotycznym masz na mysli wiskoze popularną czy elektromag.

Pisząc o wiskozie miałem na myśli sprzęgło załaczające sprężarkę klimy a nie wentylator. Chociaż prtzyjęło się że pisząc o wiskozie wszyscy myślą o układzie chłodzenia :wink: . Przecież włączając klimę załączasz sprężarke - ona nie pracuje cały czas.

Tak tez dopiero na koncu sie kapłem ze chyba to masz na mysli :lol:

zeby sie zagłebic bardziej to trza konkretny model obrać , bo inne zabezpieczenia ma diesel inne układ wtryskowy( włączenie guziczka klimy nie powoduje bezposrednie zał.sie spręzarki tylko przez ....w zaleznosci co jest zamontowane, polemike mozna podjąc tylko do pewnego mom.potem to juz tylko konkr. modelami trzeba sypać )

generalnie wymiana czynnika co 2 lata , przynajmniej raz na miesiac dać jej popracować , od czasu do czasu trzeba srodkiem do czyszczenia ukł.klimatyzacji popsikać (usunąć grzybki i bakterie)

A właśnie dzisiaj byłem w zakładzie - odkażałem klimkę i uzupełniłem czynnik.

Przy okazji zasięgnąłem języka. Oto wnioski:

Rzeczywiście sprężarki posiadają własne smarowanie (przynajmniej część), ale w przypadku gdy nie ma czynnika - lub jest jego bardzo mało -smarowanie to jest bardzo mało wydajne i bardzo szybko ulega uszkodzeniu sprężarka (zatarcie).

W przypadku zerowego ciśnienia część instalacji A/C poprosto nie włączy się. Tylko pytanie : Kiedy? Bo zdecydowanie sprężarka nie włączy się gdy jest stan zerowy czynnika (np wyciekł w wyniku wypadku), natomiast ja miałem raptem 1/10 pojemności czynnika (czyli bardzo mało). Sprężarka pracowała bez problemów. Gdyby popracowała jeszcze trochę - dowiedziałbym się ile kosztuje nowa lub używana :wink: .

Podsumowując - potwierdzam (o czym zresztą pisałem) co 2-3 lata dobrze jest uzupełnić (a przy okazji sprawdzić szczelność) płyn. Raz na rok/dwa odkazić. I rzeczywiście używać też trzeba raz na jakiś czas klimy. Jest to zdrowe dla układu!

Fizyk jesli Ci sie sprezarka wył. przy zerowym cisnieniu to znak ze czujnik jest chyba walnięty.

Podobno w starszych modelach nie wyłączała się sprężarka. U mnie wszystko jest sprawne, ale wystarczy minimalna ilość czynnika - i sprężarka pracuje. Zapłaciłęm 220 zł :D . Za odkażenie i napłenienie. WYdaje mi się że to dobra cena!! :wink:

• 5 months później...

Jezdze w automacie :-)

Super sprawa - silnik mały 2,0 DOHC EFI

Minusy:

- pali ok 1 l. wiecej

- trzeba uwazac na wyprzedzaniu (jest kick-down ale to nie to co manual)

- noga cierpnie od hamulca

Plusy:

- nie przeszkadza mi jedzenie frytek

- fajnie ciągnie (buczy)

- wygoda!

- można trzymać rękę na kolanie (nie koniecznie swoim) :-)

Jezdze w automacie :-)

Super sprawa - silnik mały 2,0 DOHC EFI

Minusy:

- pali ok 1 l. wiecej

- trzeba uwazac na wyprzedzaniu (jest kick-down ale to nie to co manual)

- noga cierpnie od hamulca

Plusy:

- nie przeszkadza mi jedzenie frytek

- fajnie ciągnie (buczy)

- wygoda!

- można trzymać rękę na kolanie (nie koniecznie swoim) :-)

Ale Marcin - pamiętaj o drążku - każdy organ mało używany - zanika :lol: :wink:

Z tym kolanem to fajnie. "Najpierw nóżka, a potem do brzuszka". Z kogo to cytat? Sztaudynger? Kto pamięta?

• 4 years później...
bo niekturzy traktuja samochod jako zlo konieczne, wsiadaja do niego bo musza, umiejetnosci nie maja prawie zadnych, i ciesza sie jak im tylko samochod ruszy :) dla takich to automat - rzecz wymarzona.

Odświeżam b. stary temat bo właśnie za parę dni dostanę mój pierwszy automat.

Przejechałem już w ciągu 20 lat pewnie z 0,5 mln km i zapewniam invx, że automat jest także (a może przede wszystkim) dla tych którzy traktują samochód tak jak się powinno- jako urządzenie służące do transportu z pkt A do pkt B. Do tego służy samochód na drodze publicznej. Jeśli ktoś chce być rajdowcem to niech sobie jedzie na tor wyścigowy. Właśnie przedwczoraj zginęła córeczka znajomych zabita przez takiego młodego narwanego rajdowca.

O rety! jakie wykopaliska :D

Więc tak.

Previ nie kupiliśmy, za to od ponad 3 lat śmigam V70 w automacie.

Powiem tak: nigdy więcej manuala.

Mam jeszcze 2 auta w manualu i zdania nie zmienię.( robie ok 30-35 tys /rok )

Jedyny minus, to że w sprawach naprawy jest zajebiście drogi. ( remont skrzyni kosztował mnie 5000 :/ )

ale to dlatego że ktoś już w niej grzebał a sie nie znał.

pozdro