Arek99 21.04.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 mam taras betonowy (do obłożenia płytkami) wyniesiony ponad 1 m nad terean. Obsypałem go ziemią i zastanawiam się co zrobić z tą skarpą. Najlepsza byłaby trawa, ale będzie problem z koszeniem jej. Doradżcie co z tym zrobić, czym wysypać, czym obsadzić. Może macie jakieś fotki, chętnie bym obejrzał. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.04.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Tak najpraktyczniej to czymś obsypać, ale... oglądam tak poczynania moich sąsiadów ze swoją skarpą i widzę, że w pierwszym roku posadzili tam iglaki i posypali kora, kora im nieco opadła w dól i nie bardzo to wyglądało, więc w tym roku w róznych miejscach tej skarpy powstawiali wielkie głazy + takie półkola z palisady, które przytrzymują korę. Nie wiem, jak im to długo wytrzyma Jak dla mnie - a ja lubię zieleń, nie kamienie, posadziłabym na tym sporo płożących roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.04.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 zrob moze skalniaka tylko wiekszego...widzialam cos takiego, wygladało ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.04.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Można zrobić coś na kształt skalniaka. Nie trzeba dawać dużych głazów wystarczą polne kamienie. To wszystko można obsadzić bylinami, iglakami itp. Z czasem kamienie znikną pod zielenią ale póki rośliny małe będą chronić przed zsuwaniem ziemi.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 21.04.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 A może obsypać taras ziemią tak, żeby nie było skarpy tylko łagodne zejście do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 21.04.2005 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 joanka77 - zbyt duża różnica poziomów - musiałbym dojechać do połowy ogrodu, przywieźć furę ziemi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 22.04.2005 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 joanka77 - zbyt duża różnica poziomów - musiałbym dojechać do połowy ogrodu, przywieźć furę ziemi..... jak tylko fure , to.... niedużo rzuc okiem na moją skarpe w albumie - przede wszystkim rośliny zadarniające i płożące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Bodzio- super, bardzo ładnie u ciebie Arek- mam ten sam problem. Również mam taras ok.1m ponad teren. Dopiero co go zrobiliśmy tak więc roślinność na skarpie nijaka- ale posadziłam już płażące odmiany jałowca, róże (chyba też miała w nazwie płażąca), i roślinki okrywkowe- mężuś ponanosił mi kamole (takie sporej wielkości -u mnie z granitu) tak żeby ziemia nie uciekała jak podlewam. No ale i tak ucieka Myślę, że przestanie jak się roślinność rozrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 22.04.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Ja zrobiłam skalniak,obsadziłam irgą i plożącymi iglakami,dodam jeszcze coś kwitnącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rovlan 22.04.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Może moj taras kogos zainspiruje. Ma juz 5 lat od założenia i tylko w 1 i 2 roku mialam problemy z obsuwaniem sie ziemi, mimo, że jest tam sporo otoczakow i piaskowca. Roślinki i ich korzenie zrobiły swoje i teraz nie ma tego problemu. Owszem co roku zawsze dosypuje troche ziemi ale pod nowo wysiewane roslinki jednoroczne. Przekroj roslinnosci jest bardzo duzy. Sa iglaki, trzmieliny, lawendy, roslinki cebulowe, skalne rosliny , trawka "niedzwiedzia" i wspomniane jednoroczne. Wszystko trzyma sie niezle i chyba niezle wyglada?http://foto.onet.pl/upload/36/90/_459363_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/18/39/_459365_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/2/3/_459366_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 22.04.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Rovlan, oj zainspiruje! Prześliczny jest ten Twój taras. Żebym ja jeszcze wiedziała, jak roślinki dobierać (ogrodnik ze mnie marny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.04.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 SUPER!! Ja zamierzam dodatkowo wykonać taras dwupoziomowy celem obniżenia różnicy, ale pewnie i tak zostanie skarpa do "obrobienia" Rovlan - pomysł na pewno "podrobię" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rovlan 22.04.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Dzieki za miłe słowa. Dodam jeszcze,że dobrym pomyslem są rosliny jednoroczne wysiewane w wolnych miejscach. Kazdego roku staram sie dobierać rosliny w jednym kolorze, dzieki temu raz mam taras z przewagą czerwieni, innym razem dominuje fiolet albo róż. Marta - ze mnie tez byla marna ogrodniczka, ale " trening czyni mistrza". Może przesadziłam z tym mistrzostwem, ale co tam Marcin U - zycze powodzenia w realizacji własnego tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 22.04.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Witam. Zależy jak szeroko masz obsypany i czy będziesz mieć z niego zejście do ogrodu. Proponuje zrobić schodki tj. ------------------------()(ziemia +posadzone ()i posiane roślinki) () (kamienny murek) () () ------------------------() (ziemia +posadzone () i posiane roślinki) () () ()------------------ Może śmiesznie to teraz wygląda ale po zrobieniu czegoś takiego nie będziesz mieć problemów z podlewaniem - woda nie ucieknie w dół. Mam takie schodki i wyglądają nieźle choć różnica terenu wynosi ok.1m ciągnie się na ok15m. Ponieważ sama jeszcze nie nabyłam umiejętności murowania usypałam ziemię a kamieniami tylko obłożyłam- trzyma się to już 6 lat i to z niezłym skutkiem. Na najwyższym poziomie zrobiłam małe oczko. Na kolejnych stopniach rosną liliowce, irysy, trzmielina, tulipany, szafirki, hortensje, kosodrzewina, piwonie jakiś świerk, zimowity, irga, wiosną dosiewam niskich aksamitek. Niestety fotek jeszcze nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 22.04.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 troche mi nie wyszło... -----------\ ------------\ --------------------\ ---------------------\ ----------------------------\ -----------------------------\ ale ciągle się ucze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.04.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 to nie wstyd, każdemu kto tak próbował podobnie zeziarło. Rovlan myślałem dla Arka jeszcze o płotku, ładniejszą strona do tarasu i te płożące jałowce wtedy sięna takim płotku zatrzymają. Osobiście preferuję pergole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 27.04.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Rovlan, Twój taras jest BAJKOWY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 22.03.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 wyszukałam ten temacik i powiem tak. Ten tarasik jest niezwykły i chciałabym coś takiego zrobić. Taras jaki mam do obsadzenia to 7m na 4m i wysiki jakiś niecały metr. zastanawiam się nad roślinkami bo to strasznie słoneczne miejśce, praktycznie non stop. mam takie propozycje a moze doradzicie coś innego. 4 m od strony domu może przy ścianie jakaś róża okrywowa potem wrzosy w różnych kolorach jakieś kamyczki i może jakaś sosenka albo kosodrzewinka na rogu może jałowiec płożący i 7m bok i tu mam problem bo zastanawiałam się nad rojnikami i jakimś suchym konarkiem drzewka, żagwinem, smagliczką, macierzanką, tymiankiem. floksem, berberysem płożącym albo irgą może barwinek? potem są schody i dalsza część tarasu od strony wjazdu. Tam by trza było posadzić coś co będize wysoko rosło bo mam ciekawskiego sąsiada, który nas podgląda. Może poradzicie coś ciekawego. Będę bardzo wdzięczna za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 22.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 szuna ,pomysł świetny, tylko starannie dobierz iglaki, lubią po paru latach się mocno rozrosnąć , od sąsiada daj trejaż albo płotek ażurowy z pnaczem. Zeby tylko nie kupił peryskopu . Ja na swojej działce mam skarpę, ale małą, o wys ok. 0,5m, na zdjęciu po gruntownej renowacji i świeżo obsadzona roślinkami. Poprzednia wytrzymała 8 lat, teraz kamienie są wzmocnione zaprawą , coś w rodzaju "fundamentu" http://img230.imageshack.us/img230/4456/hpim1825he5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 23.03.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ale masz pięknie! To chyba letnisko? czy mieszkasz w lesie na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts