Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje a odbiór

Jasiu

Recommended Posts

Właśnie zabieram się za pierwsze instalacje i mam pytanko:

Czy poprowadzenie pewnych wewnętrznych instalacji inaczej niż w projekcie może być przyczyną jakiś kłopotów przy odbiorze ?

Chodzi np.: o kanalizacje - to co będzie pod posadzką tego nikt nie zobaczy, ale czy jakiś ogigiel z wod.kan. nie przyczepi się jak zrobię sobie pion w innym miejscu ?

I czy np.: jest znaczenie czy gaz (PE Q32) wprowadzę tak jak na projekcie pod ławą fundamentową czy przez ściankę fundamentową ?

I poproszę o wszelkie inne przestrogi związane z fanaberiami jaśnie wielmożnych panów kanalarzy i gazowników.

I czy ktoś miał problemy jeśli przesunął drzwi albo okno o pół metra ?

Komin stawia mi ekipa, gaz też (w budynku mam 3 metry rury i dwa zawory) - za te rzeczy sie nie biorę.

Ale postanowiłem sam pobawić sie w kanalizacje i wodociągi.

Teraz jestem na etapie układania kanalizacji pod posadzką na gruncie. Nie powinno byc z tym problemu, bo obsługa poziomicy i niwelatora nie jest mi obca. Po doświadczeniach z przyłączem zewnętrznym bałem się tylko żeby jakiś inspektor za brak rytualnego bakszyszu nie kazał mi potem kuć podłogi. Ale jeśli jest jak piszesz to mam jeden problem z głowy :smile:

BTW. Nie sądziłem, że rurologia jest taka skomplikowana - musiałem sobie wszystko dokładnie rozrysować i rozpisać, żeby zakupić odpowiednie kolanka, redukcje i trójniki w odpowiedniej ilości.