Jasiu 12.10.2002 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2002 Właśnie zabieram się za pierwsze instalacje i mam pytanko: Czy poprowadzenie pewnych wewnętrznych instalacji inaczej niż w projekcie może być przyczyną jakiś kłopotów przy odbiorze ? Chodzi np.: o kanalizacje - to co będzie pod posadzką tego nikt nie zobaczy, ale czy jakiś ogigiel z wod.kan. nie przyczepi się jak zrobię sobie pion w innym miejscu ? I czy np.: jest znaczenie czy gaz (PE Q32) wprowadzę tak jak na projekcie pod ławą fundamentową czy przez ściankę fundamentową ? I poproszę o wszelkie inne przestrogi związane z fanaberiami jaśnie wielmożnych panów kanalarzy i gazowników. I czy ktoś miał problemy jeśli przesunął drzwi albo okno o pół metra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 14.10.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 instalacje poza gazową i kominami nie podlegaja instalacji. Poradź sie jednak fachowca jak je zrobić: głebokośc przejścia, spadki - aby potem nie było problemów.W ogóle na odbiorze nie ma nikogo: zgłaszasz i po 2 tygodniach mieszkasz: przynajmniej tak było u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.10.2002 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Komin stawia mi ekipa, gaz też (w budynku mam 3 metry rury i dwa zawory) - za te rzeczy sie nie biorę. Ale postanowiłem sam pobawić sie w kanalizacje i wodociągi. Teraz jestem na etapie układania kanalizacji pod posadzką na gruncie. Nie powinno byc z tym problemu, bo obsługa poziomicy i niwelatora nie jest mi obca. Po doświadczeniach z przyłączem zewnętrznym bałem się tylko żeby jakiś inspektor za brak rytualnego bakszyszu nie kazał mi potem kuć podłogi. Ale jeśli jest jak piszesz to mam jeden problem z głowy BTW. Nie sądziłem, że rurologia jest taka skomplikowana - musiałem sobie wszystko dokładnie rozrysować i rozpisać, żeby zakupić odpowiednie kolanka, redukcje i trójniki w odpowiedniej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 14.10.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Jesli przyłaczasz się do miejskiej kanalizacji to wyjdź tylko z budynku tam, gdzie masz to na projekcie. Jak masz szambo to jest to ganc egal: i tak szambo planujesz na SWOJEJ działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts