Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy cena za pkt elektryczny jest razem z montażem gniazdka?

Recommended Posts

art63 - Instalację elektryczną zakłada się przed tynkami.

Docelowe gniazda elektryczne i wyłączniki instaluje się nie tylko po tynkach lecz także i po malowaniu ścian.

Jeśli czytasz uważnie Forum to z pewnością wiesz, ze te czynności są w wielu przypadkach oddalone o wiele miesięcy a nawet lata. :wink:

Oczywiście, jeśli umówisz się z elektrykiem, że za dodatkowe kilkaset złotych przyjdzie ponownie do Ciebie za kilka (kilkanaście) miesięcy to nie ma sprawy. Kwestia umowy i Twojej wygody.

Niemniej z własnego doświadczenia wiem, że instalacja białego montażu była jedną z najprzyjemniejszych czynności jakie wykonywałem osobiście na swojej budowie.

witam:)

O wiele ważniejszą sprawą są pomiary po wykonanej instalacji. to jest psi ;) obowiązek wykonawcy.

Podobnie jak w wątku o uziomach pragnę uczulić wszystkich na te sprawy. Po wykonanych pomiarach wykonawca wystawia i podpisuje protokół przekazując go inwestorowi.

I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa Protokół MUSI być podpisany przez osobe posiadającą uprawnienia D a nie tylko E !!!

Wykonawca ma obowiązek okazać inwestorowi dokumenty upoważniające go do wykonania instalacji.

Te "drobiazgi" powinny znaleźć się w umowie.

Niby nie jest....

Niby ja chciałem je sam zamontować...do pewnego momentu...jak się okazuje przy krzyżowych wyłącznikach, jeden kontakt, dwa różne punkty oświetleniowe...nie...to dla mnie czarna magia...

Ja zleciłem elektrykowi, przy dużej ilości punktów straszna to dłubanina, trzeba kabelki przycinać, zdejmować izolację, śrubki z tynku skrobać itd. Przy pierwszych 10 to może i przyjemność ale później niekoniecznie.
Ja zleciłem elektrykowi, przy dużej ilości punktów straszna to dłubanina, trzeba kabelki przycinać, zdejmować izolację, śrubki z tynku skrobać itd. Przy pierwszych 10 to może i przyjemność ale później niekoniecznie.

Dokładnie tak!. przy 120 pkt może to (dla niewprawionego w tych pracach ) być koszmarem.

• 2 months później...

Przepraszam, ze wracam do wątku, ale akurat mnie to ciekawi. ILE kosztuje taki elektryczny biały montaż?

Nie to, żebym miał dwie lewe ręce, ale mam w niektórych gniazdkach tyle przewodów, że nie wiem jak toto poskręcać. Przynajmniej te wybrane bym wziął.

Pieczara.

Przepraszam, ze wracam do wątku, ale akurat mnie to ciekawi. ILE kosztuje taki elektryczny biały montaż?

Nie to, żebym miał dwie lewe ręce, ale mam w niektórych gniazdkach tyle przewodów, że nie wiem jak toto poskręcać. Przynajmniej te wybrane bym wziął.

Pieczara.

Mój elektryk chciał 5 PLN za pkt.

Osprzęt montuję sam :)

cześć. cena za montaż to jedno, ale zachęcam do zainwestowania w dobrej jakości łaczniki i gniazda. wiem, że często jest to jeden z ostatnich etapów budowy i brak gotówki jest normalnym zjawiskiem jednak oszczędności trzeba szukać gdzie indziej. cześć