Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy cena za pkt elektryczny jest razem z montażem gniazdka?

art63

Recommended Posts

art63 - Instalację elektryczną zakłada się przed tynkami.

Docelowe gniazda elektryczne i wyłączniki instaluje się nie tylko po tynkach lecz także i po malowaniu ścian.

Jeśli czytasz uważnie Forum to z pewnością wiesz, ze te czynności są w wielu przypadkach oddalone o wiele miesięcy a nawet lata. :wink:

Oczywiście, jeśli umówisz się z elektrykiem, że za dodatkowe kilkaset złotych przyjdzie ponownie do Ciebie za kilka (kilkanaście) miesięcy to nie ma sprawy. Kwestia umowy i Twojej wygody.

Niemniej z własnego doświadczenia wiem, że instalacja białego montażu była jedną z najprzyjemniejszych czynności jakie wykonywałem osobiście na swojej budowie.

witam:)

O wiele ważniejszą sprawą są pomiary po wykonanej instalacji. to jest psi ;) obowiązek wykonawcy.

Podobnie jak w wątku o uziomach pragnę uczulić wszystkich na te sprawy. Po wykonanych pomiarach wykonawca wystawia i podpisuje protokół przekazując go inwestorowi.

I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa Protokół MUSI być podpisany przez osobe posiadającą uprawnienia D a nie tylko E !!!

Wykonawca ma obowiązek okazać inwestorowi dokumenty upoważniające go do wykonania instalacji.

Te "drobiazgi" powinny znaleźć się w umowie.

Ja zleciłem elektrykowi, przy dużej ilości punktów straszna to dłubanina, trzeba kabelki przycinać, zdejmować izolację, śrubki z tynku skrobać itd. Przy pierwszych 10 to może i przyjemność ale później niekoniecznie.

Dokładnie tak!. przy 120 pkt może to (dla niewprawionego w tych pracach ) być koszmarem.

• 2 months później...
Przepraszam, ze wracam do wątku, ale akurat mnie to ciekawi. ILE kosztuje taki elektryczny biały montaż?

Nie to, żebym miał dwie lewe ręce, ale mam w niektórych gniazdkach tyle przewodów, że nie wiem jak toto poskręcać. Przynajmniej te wybrane bym wziął.

Pieczara.

Mój elektryk chciał 5 PLN za pkt.

Osprzęt montuję sam :)