I.W. 21.04.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Witam Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza ale czy warto wkładać w to wysiłek Czy 600-650 m2 to naprawde mało -jak próbuje mi wmówic żona, może doświadczenia i opinie osób które mają podobny"metraż"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.04.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Wszystko jak widać rzecz gustu...ty już na samym początku piszesz, że to dal was/ciebie nie ważne...Choć z drugiej strony, jeśli nie tak ważna ta działka to może lepiej by było pomyśleć po prostu o większym mieszkaniu w bloku??Ludzie na róznych działkach stawiają domy...takiej jak twoja też...Dla mnie to z deka pomyłka...ale zastrzegam, mowa tu o gustach...Ja mam 1200...a sądzimy, że lepsza by była 1400-1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.04.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Ja mam 420m działki i bardzo sobie chwalę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.04.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 To jest to o czym pisałem...są różne guściki...Choć z drugiej strony nie napisałeś...jaki w niej widzisz zalety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.04.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 A ja uważam, że to nie jest pomyłka! Sam mam 622mkw i planuję postawić dom ok.150mkw pow. uzytkowej. Będzie tak: 4m z jednego boku, 3m z drugiego, 4-5m z przodu i jakieś ok.6m z tyłu. Z tyłu zmieści się altanka ok.5m i planuję ogrodzić działkę rzędem iglaków. Będzie miejsce na grilla, kilka metrów trawki dla dzieci na bujawkę itp. Nad garażem będzie hobby room ze stołem do bilarda i sprzętem do siłowni. Koszt utrzymania 150mkw (a po podłodze ok.200mkw) będzie pewnie ok. 600-800miesięcznie. Będzie gdzie przenocować gości lub gdzie wziąć na starość kogoś z rodziców. Dla mnie taka działka i taki domek również jest aternatywą dla mieszkania w bloku. Koszt wybudowania takiego domku to równowartośc 80mkw mieszkania w bloku. W sumie jedyna różnica to koszt działki. No, ale miejsce na grilla kosztuje.. Ważne by była dobrze skomunikawana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 21.04.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Jak trafisz na dobry projekt to wymiary działki nie są tak istotne. Kolega, właściciel kilku tysięcy mkw, twierdzi, ze z czasem koszenie trawy z przyjemności przeistacza się w koszmar Ja mam ok 750mkw i wydaje mi sie, ze to idealna dzialka na moje potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 21.04.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Witam Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza Gdzie więc leży Twój problem : w wielkości działki, a może - czy budować dom wogóle? Znałam taki przypadek: Ala i Jacek mieszkają w M-3. Decydują się sprzedać mieszkanie- kupują dom w stanie surowym.Wkrótce dochodzą do wniosku, że im dom niepotrzebny.Wystawiają go na sprzedaż. Ponownie wracają do bloku: tym razem mają duże ,komfortowe M-7. Ostatnio jednak chodzą słuchy,że na nowo szukają domu... Błądzić- rzecz ludzka. Byle nie zabrało to całego życia, jak wyżej.(Bierzesz to pod uwagę ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.04.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Jeszcze raz powtórzę: bardzo ważna jest lokalizacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.04.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Przede wszystkim liczy się:- kształt działki, im bliżej kwadratu tym lepiej, - warunki zabudowy jakie mozna dla niej uzyskać - linia zabudowy może znaczenie ograniczyć obszar dla wybudowania domu, szczególnie ważne dla niedużych działek- i usytuowanie (względem stron świata, narożna, w środku, etc.). Np. 25m x 25m - ideał i łatwa do zabudowy (teoretycznie mozna zbudować dom o szerokości 17 m - okna w ścianach bocznych),35m x 17 dużo gorzej - dom "szczur". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.04.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 mam małą działkę+ mało koszenia trawy+ mniej pracy+ tańsza w zakupie+ będzie grill, oczko wodne, taras, pare iglaków, sałata, pietruszkami wytarczy, obecnie mam sporo, kosze trawę pół soboty -> dość może i chciałbym większą, ale nie rozpaczam, bo widze zalety małej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.04.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Jeszcze raz powtórzę: bardzo ważna jest lokalizacja! Tak, to też ważne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Jeśli znajdziesz projekt z niedużą powierzchnią zabudowy i nie będziesz miał podjazdu na pół działki powinno zostać całkiem sporo miejsca. Tak jak mówili poprzednicy - dużo zależy od kształtu, linii zabudowy, wjazdu, uzbrojenia terenu (oczyszczalni czy pompy ciepła na takiej działce raczej nie zrobisz ). Ale generalnie - mniejsze działki można super urządzić, wieelkie czasem stoją zapuszczone i smętnie wyglądają (małe też można zapuścić ). U nas jest 858m. Sąsiedzi mają po 600, całkiem duże domy i jeszcze sporo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 21.04.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 My mamy 614 m2, 24x25 z groszami. Przed domem 5m (linia zabudowy), za domem 7m, z boków 5.8 i 3m (bez okien na ścianie szczytowej garażu). Jeśli działka jest zbliżona do kwadratu, to spokojnie wystarczy Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.04.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Co kto lubi. Najlepsza działka to taka,że nie widać domu sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.04.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Co kto lubi. Najlepsza działka to taka,że nie widać domu sąsiada No to taka, na której zagina się horyzont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.04.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Jak na Dzikim Zachodzie.No i trawy nie kosili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.04.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Ba, jak w Ausrtalii, nawet nie grodzili!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.04.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Grodzili,bo im króliki wszystko zżerały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.04.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 I to wściekłe króliki! Ja mam ponad 1000 m2 działki i mam dośc koszenia trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 21.04.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 ja mam 600 i jest okale wolalbym 1000 bo wiecej miejsca bym mial co do koszenia bylo byb tyle ile na 600m bo mialbym kostke na dyzej czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts