Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o budowaniu na działce 600 m2

I.W.

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy

Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza :wink: ale czy warto wkładać w to wysiłek

Czy 600-650 m2 to naprawde mało -jak próbuje mi wmówic żona, może doświadczenia i opinie osób które mają podobny"metraż"?

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko jak widać rzecz gustu...ty już na samym początku piszesz, że to dal was/ciebie nie ważne...

Choć z drugiej strony, jeśli nie tak ważna ta działka to może lepiej by było pomyśleć po prostu o większym mieszkaniu w bloku??

Ludzie na róznych działkach stawiają domy...takiej jak twoja też...

Dla mnie to z deka pomyłka...ale zastrzegam, mowa tu o gustach...

Ja mam 1200...a sądzimy, że lepsza by była 1400-1500

A ja uważam, że to nie jest pomyłka!

Sam mam 622mkw i planuję postawić dom ok.150mkw pow. uzytkowej. Będzie tak: 4m z jednego boku, 3m z drugiego, 4-5m z przodu i jakieś ok.6m z tyłu. Z tyłu zmieści się altanka ok.5m i planuję ogrodzić działkę rzędem iglaków. Będzie miejsce na grilla, kilka metrów trawki dla dzieci na bujawkę itp. Nad garażem będzie hobby room ze stołem do bilarda i sprzętem do siłowni.

Koszt utrzymania 150mkw (a po podłodze ok.200mkw) będzie pewnie ok. 600-800miesięcznie. Będzie gdzie przenocować gości lub gdzie wziąć na starość kogoś z rodziców.

Dla mnie taka działka i taki domek również jest aternatywą dla mieszkania w bloku. Koszt wybudowania takiego domku to równowartośc 80mkw mieszkania w bloku. W sumie jedyna różnica to koszt działki. No, ale miejsce na grilla kosztuje.. :wink:

Ważne by była dobrze skomunikawana! 8)

Gość M@riusz_Radom

Jak trafisz na dobry projekt to wymiary działki nie są tak istotne.

Kolega, właściciel kilku tysięcy mkw, twierdzi, ze z czasem koszenie trawy z przyjemności przeistacza się w koszmar ;) Ja mam ok 750mkw i wydaje mi sie, ze to idealna dzialka na moje potrzeby.

Witam

Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy

Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza :wink:

Gdzie więc leży Twój problem : w wielkości działki, a może - czy budować dom wogóle?

Znałam taki przypadek: Ala i Jacek mieszkają w M-3. Decydują się sprzedać mieszkanie- kupują dom w stanie surowym.Wkrótce dochodzą do wniosku, że im dom niepotrzebny.Wystawiają go na sprzedaż. Ponownie wracają do bloku: tym razem mają duże ,komfortowe M-7. Ostatnio jednak chodzą słuchy,że na nowo szukają domu... :roll:

Błądzić- rzecz ludzka. Byle nie zabrało to całego życia, jak wyżej.(Bierzesz to pod uwagę ?:D )

Przede wszystkim liczy się:

- kształt działki, im bliżej kwadratu tym lepiej,

- warunki zabudowy jakie mozna dla niej uzyskać - linia zabudowy może znaczenie ograniczyć obszar dla wybudowania domu, szczególnie ważne dla niedużych działek

- i usytuowanie (względem stron świata, narożna, w środku, etc.).

Np. 25m x 25m - ideał i łatwa do zabudowy (teoretycznie mozna zbudować dom o szerokości 17 m - okna w ścianach bocznych),

35m x 17 dużo gorzej - dom "szczur".

Pozdrawiam

mam małą działkę

+ mało koszenia trawy

+ mniej pracy

+ tańsza w zakupie

+ będzie grill, oczko wodne, taras, pare iglaków, sałata, pietruszka

mi wytarczy, obecnie mam sporo, kosze trawę pół soboty -> dość

może i chciałbym większą, ale nie rozpaczam, bo widze zalety małej

Jeśli znajdziesz projekt z niedużą powierzchnią zabudowy i nie będziesz miał podjazdu na pół działki powinno zostać całkiem sporo miejsca. Tak jak mówili poprzednicy - dużo zależy od kształtu, linii zabudowy, wjazdu, uzbrojenia terenu (oczyszczalni czy pompy ciepła na takiej działce raczej nie zrobisz :roll: ). Ale generalnie - mniejsze działki można super urządzić, wieelkie czasem stoją zapuszczone i smętnie wyglądają (małe też można zapuścić 8) ).

U nas jest 858m. Sąsiedzi mają po 600, całkiem duże domy i jeszcze sporo miejsca.