Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o budowaniu na działce 600 m2

I.W.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MY mamy 800 i myślę, że to jest w sam raz. Pamiętaj, inaczej mówią osoby wychowane w bloku (dla nich 3ha to może być mało) Obydwoje z mężem wychowaliśmy się w domkach jednorodzinnych. Działka rodziców męża 600m. Moich rodziców 2000( pół działki to było pole z kartofelkami), teraz na znacznej części jest sad-lekko dziki). Pamiętaj ty sam będziesz musiał o nią później dbać (chyba, że masz ogrodnika :p ).

powierzchnia zabudowy 120 mkw, dzialka 330 mkw - pozostalos po idiotyzmie lar 60-tych. Jakis kretyn, bo inaczej go nazwac nie mozna, piekna dzialke 1200 mkw zamiast na dwa podzielil na trzy i moja jako ostatnia jest taka iz chalupa w ostrej granicy stoi. Jakie wrazenie? W zupelnosci wystarczy - zwlaszcza jak przychodzi do podlewania i koszenia trawy - rach ciach i po krzyku a tak traktor trzebaby sobie kupic ;)

postawiliśmy domek na 5,2 a .... nie jest tragicznie ( tak jak Jareko zauwazył -nie bedzie wielkiego koszenia ..........sąsiad ma 16 a i kosi przez 2dni ) Brat wybudował dom na 3 a i zrobil śliczny ,bajkowy ogrodek . Po raz kolejny nie wielkośc ma znaczenie ale pomysłowość :wink:

witaj,

u nas jest 645mkw i mamy nadzieję, że wystarczy! :wink:

zgadzam się z powyższymi wypowiedziami: ważne, żeby działka była ustawna i żebys znalazł projekt domku, ktory Ci bedzie odpowiadał.

my będziemy budować tak, żeby z przodu było miejsce na wstawienie samochodu za bramę, a z tyłu zostanie nam 300-400mkw ogródka...

może i wzięlibyśmy większą działkę (obok bylo 745mkw), ale pieniąchów zabrakło :cry:, a na tej i tak będzie co robić :lol:

pozdrawiam

koks

Witam

Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy

Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza :wink: ale czy warto wkładać w to wysiłek

Czy 600-650 m2 to naprawde mało -jak próbuje mi wmówic żona, może doświadczenia i opinie osób które mają podobny"metraż"?

Mysle,ze te 600-650 metrow spokojnie Ci wystarczy!

Gdzie więc leży Twój problem : w wielkości działki, a może - [/b]czy budować dom wogóle?

Myślę, że wielkość (powierzchnia) działki to sprawa wtórna do decyzji - w jakim kierunku zmierzam: dom czy mieszkanie.

Ja mam akurat 1020 m2 ale w trakcie poszukiwań rozpatrywaliśmy bardzo różne powierzchnie pocynając od 501 m2 (o mały włos a byśmy nabyli). Popatrz na to co piszą inni: kształt, linia zabudowy, lokalizacja... Jeśli to wszystko jest OK i możesz na tych 600 m zmieścić projekt, który Ci się podoba to nie patrz wyłącznie na powierzchnię.... ona jest chyba jednak najmniej ważna ....

pzdr

J

Co kto lubi.

Najlepsza działka to taka,że nie widać domu sąsiada :D

Otóż to! I dla mnie to był priorytet!

Miałam 1500 m2, teraz mam 4,5 ha i jestem szczęśliwym człowiekiem.

Kosić nie będę, posieję łąkę z ziołami, mam konia, niech sobie skubie.

Nadmiar łąki co jakiś czas skosi sąsiad trachtorem za pół litry. :wink: :D

Będzie sianko dla konia na zimę.

Za trawnikami a`la Wimbledon nie przepadam.

ale...

są różne guściki...

i potrzeby.:D

Pozdrawiam.

:D

Ja mam ponad 400 i jestem na etapie robienia ogrodzenia zaraz będę dowoził czarnoziem potem trawa, powiem tyle to wszystko to pieniadze. Tak więc większa działka wieksze pieniadze i potem wieksze obowiązki. Dla nas i dziecka jest w sam raz. Tęście mają ponad 500m z tego kawał zajmują grządki warzywne i oczko wodne a i tak jest sporo miejsca do zabawy dla/ z dzieckiem oraz do grilowania.

Mam rodzinkę z działką siedliskową i czasami się tam rozczulam - tak fajnie same pola ale żona od razu mnie sprowadza na ziemię mówiąc że ona by tam ze strachu sama nie została (nie mówiąc o nocy i zimie).

Tak więc ja dodam jeszcze jedno działka powinna być też dostosowana do osobowości.

Nasi znajomi maja 520m2 - i domek wolnostojacy. Od strony garazu dali sciane bez okien wiec sie mogli troche "przytulic" do granicy. I naprawde na tej dzialce niczego nie brakuje. Jest i podjazd, jest taras, miejsce na grilla, buda dla psa i jeszcze sporo zostaje. Ja tez kiedys uwazalem ze 500-600m2 to za malo, ale na przykladzie domu znajomych przekonalem sie ze wystarczy.

Pozdrawiam!

mam 754 m2 dom zajmuje 200

reszta to i tak jak dla mnie sporo - nie cierpie grzebac sie w ziemi....a zeby to wygladało po ludzku tez trezba czasu spro i kaski poswiecic....

Mam taras, podjazdu i miejsca kawalek na cos zielonego.....wystarczy mi w zupełnosci.

Myślę,że zależy to od zaiteresowań jak lubisz pracę w ogródku (lub Twoja Zona) to mało lepiej wtedy ok 1000m jak kochasz golfa to i 30ha może być mało :lol: , a jak preferujecie dom jako miejsce wypoczynku to wam wystarczy (kilka kwiatków sie zmieści grilla tez się zrobi a nie będziesz latał po kilka godzin dwa razy w tygodniu z kosiarką, areatorem czy inną piekielną maszyną) :wink: ( ja mam 800 26i coś na 30m i nam wystarczy, nie chcę wracać do domu z myśla ze czeka mnie kilka godzin dalszej pracy )